Ricasoli-familien har laget vin i Toscana i over tusen år, og har preget både politikk og vinproduksjon i regionen. Baron Bettino Ricasoli ble f.eks. den andre statsministeren i det nylig forente Italia i 1861. Det var også han som definerte og foreslo druemiksen som skulle brukes i Chianti.

Les også: Dette apparatet gir perfekt kaffe

Les også: Slik lager du perfekt kjøttkaker

Del vintipset med andre på to trykk!

Fra 1960-tallet ble deler av virksomheten solgt ut til først amerikanske og siden australske partnere, noe som gjorde at både kvalitet og image fikk seg en knekk. I 1993 kjøpte imidlertid Ricasoli-familien tilbake virksomheten, og siden har kvaliteten bare gått oppover. Vinmarkene er det nemlig ikke noe i veien med; de er flott plassert rundt Brolio-borgen i Chianti Classico, av mange regnet som selve indrefileten av Toscana.

Brolio Chianti Classico 2007, vnr 699, kr 149,90, 86 poeng.

Rødfiolett på farve. Fin og kompleks duft av kirsebær med hint av treverk, lær, lakris, krydder og urter. God fylde med rik frukt, fin syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres i tre til fire år. I matveien liker den både okse, kalv og lam, også lever og nyrer. Du kan også drikke den til kraftige pastaretter med kjøttsaus (ragu).

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Langkokt oksekjøtt i tomatsaus

Helstekt indrefilet av kalv med ovnsbakte høstgrønnsaker og blå poteter

Lammelår i terracottagryte

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" får du her:

Økologisk rioja

Billig rød italiener

God gresk hvitvin

Artig franskmann

Kraftig rød italiener

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!