Tomatsaus=

Tomatsaus © Crestock

Oppskrift på tomatsaus

Tomatsausen blir best slik

Med den hemmelige ingrediensen blir tomatsausen perfekt.

Klarer du å lage en god tomatsaus kan du (nesten) lage alt. Behersker du tomatsausens kunst er banen klar for en god pizza, en deilig lasagne, super pasta, smakfull tomatsuppe og et uttal gode gryter.

Så hvordan lager man en god tomatsaus?

Det finnes uttalige varianter, selvsagt. I Italia er det vanskelig å forestille seg at en tomatsaus ikke begynner med å steke litt finhakket løk, gulrot, selleristang og hvitløk. Som så mye annet i Det italienske kjøkkenet begynner matlagingen med De fire store.

Den varianten av tomatsaus lager jeg ofte. I lange perioder lager jeg faktisk bare den. Men, noen ganger vil jeg ha noe enklere og dropper gulrot og selleri.

Les også: Bakekongens favorittbrød

Les også: Middagstips: Indisk kylling

Sukker og eddik

Første gang noen ser jeg har i sukker, blir de alltid overrasket. Men det er helt nødvendig for å skape fylde i sausen. For å balansere sødmen (høres det jålete ut, eller?) har jeg i litt eddik. Enten hvitvinseddik eller eple-eddik.

Det er helt avgjørende å treffe med riktig mengde her. Hvor søte tomatene er varierer, så man må smake seg fram. Det er heldigvis ikke så vanskelig – utgangspunktet er en teskje av hver (sukker og eddik).

Buljong i tomatsausen?

I en perfekt verden har du kokt kraft på kyllingbein – men hvem har vel det? Derfor må vi ty til kyllingbuljong. Jeg liker de flytende variantene best. Er du veggis kan du selvsagt bruke vegetarbuljong.

Ferske eller hermetiske tomater?

Jeg synes det er helt fint å bruke hermetiske tomater. Men, jeg ikke noe imot å bruke ferske heller. De er som regel syrligere og da kan man være rausere med sukkeret.

Noen liker å fjerne skinnet fra tomatene. Da skjærer du et kryss i dem, koker dem i ett minutt, har dem i isvann og drar av skallet når de har kjølnet litt.

Du kan også fjærne alle frøene slik at du sitter igjen med bare fruktkjøttet. Personlig har ikke noe problemer med frøene, selv om du oppnår et litt mer elegant og rent utseende på sausen.

Begynner med løk

Som nesten alltid begynner herligheten med å steke en løk. Når den er blank har jeg i knust hvitløk. Det er avgjørende at den ikke svies – da kan du begynne på nytt. La den steke i ca 30 sekunder før du har i tomat.

Den hemmelige ingrediensen

Jeg oppdaget hvor godt det blir med anisfrø i tomatsausen for lenge siden. De smaker ørlite lakrisaktig og gir mer dybde. Knus noen i morteren – så skal du se hvor bra det funker!

Hvordan krydre tomatsausen?

Jeg synes oregano er nydelig i tomatsaus. Men, siden tomatsausen er en så hyppig gjest på middagsbordet er det fint å variere den. Jeg synes en tomatsaus blir god med timian, merian, basilikum, estragon og salvie. Så her er det bare å prøve seg fram.

Her er oppskriften!

henter innhold
henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Lyse og smaksrike øl passer beste til fårikål.

Svarene på alt du lurte på om fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

OPPSKRIFTER PÅ SUPPE: Blomkålsuppe går kjapt - og smaker godt.

Ukemenyen som gjør deg glad

Med denne maten blir uken din fin.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Voksne med ADHD har fire kjennetegn

ADHD er ikke noe man nødvendigvis vokser av seg.

artikkel bilde

Svarene på alt du lurte på om fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.

artikkel bilde

Denne vinterdressen får toppkarakter

Vi har testet ni vinterdresser.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Deler du fortsatt tomater på gamlemåten?

I gamle dager tok det lang tid.

To bringebærsyltetøy får terningkast seks

- Det dårligste bringebærsyltetøyet er nesten uspiselig.

Svarene på alt du lurte på om fårikål

Unngå tabbene. Gjør alt riktig. Her er tipsene du trenger.