Annonse

Klarer du å lage en god tomatsaus kan du (nesten) lage alt. Behersker du tomatsausens kunst er banen klar for en god pizza, en deilig lasagne, super pasta, smakfull tomatsuppe og et uttal gode gryter.

Så hvordan lager man en god tomatsaus?

Det finnes uttalige varianter, selvsagt. I Italia er det vanskelig å forestille seg at en tomatsaus ikke begynner med å steke litt finhakket løk, gulrot, selleristang og hvitløk. Som så mye annet i Det italienske kjøkkenet begynner matlagingen med De fire store.

Den varianten av tomatsaus lager jeg ofte. I lange perioder lager jeg faktisk bare den. Men, noen ganger vil jeg ha noe enklere og dropper gulrot og selleri.

Les også: Bakekongens favorittbrød

Les også: Middagstips: Indisk kylling

Sukker og eddik

Første gang noen ser jeg har i sukker, blir de alltid overrasket. Men det er helt nødvendig for å skape fylde i sausen. For å balansere sødmen (høres det jålete ut, eller?) har jeg i litt eddik. Enten hvitvinseddik eller eple-eddik.

Det er helt avgjørende å treffe med riktig mengde her. Hvor søte tomatene er varierer, så man må smake seg fram. Det er heldigvis ikke så vanskelig - utgangspunktet er en teskje av hver (sukker og eddik).

Buljong i tomatsausen?

I en perfekt verden har du kokt kraft på kyllingbein - men hvem har vel det? Derfor må vi ty til kyllingbuljong. Jeg liker de flytende variantene best. Er du veggis kan du selvsagt bruke vegetarbuljong.

Ferske eller hermetiske tomater?

Jeg synes det er helt fint å bruke hermetiske tomater. Men, jeg ikke noe imot å bruke ferske heller. De er som regel syrligere og da kan man være rausere med sukkeret.

Noen liker å fjerne skinnet fra tomatene. Da skjærer du et kryss i dem, koker dem i ett minutt, har dem i isvann og drar av skallet når de har kjølnet litt.

Du kan også fjærne alle frøene slik at du sitter igjen med bare fruktkjøttet. Personlig har ikke noe problemer med frøene, selv om du oppnår et litt mer elegant og rent utseende på sausen.

Begynner med løk

Som nesten alltid begynner herligheten med å steke en løk. Når den er blank har jeg i knust hvitløk. Det er avgjørende at den ikke svies - da kan du begynne på nytt. La den steke i ca 30 sekunder før du har i tomat.

Den hemmelige ingrediensen

Jeg oppdaget hvor godt det blir med anisfrø i tomatsausen for lenge siden. De smaker ørlite lakrisaktig og gir mer dybde. Knus noen i morteren - så skal du se hvor bra det funker!

Hvordan krydre tomatsausen?

Jeg synes oregano er nydelig i tomatsaus. Men, siden tomatsausen er en så hyppig gjest på middagsbordet er det fint å variere den. Jeg synes en tomatsaus blir god med timian, merian, basilikum, estragon og salvie. Så her er det bare å prøve seg fram.

Her er oppskriften!

Christopher SJuve

Tomatsaus

Her er oppskriften på en deilig tomatsaus som kan brukes til pasta, pizza og som suppe.

30 min

Til 2 porsjoner

0,5 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk tomatbokser

2 ss kyllingbuljong

2 stk soltørkede tomater

1 ts sukker

1 ts hvitvinseddik

1 stk laurbærblad

1 ts oregano

0,5 ts anis, malt

olje til pensling

salt og pepper

Fremgangsmåte

Finhakk løken. Stek den blank i olje. Knus hvitløksfeddet og ha i pannen. La det steke i ca 30 sekunder før du har i tomatboksene. (Bruker du ferske tomater så kan du enten hakke dem opp og ha i gryta, eller koke dem, ha i isvann og dra av skinnet før du har hakker og har i gryta). Pass på at du moser godt med en stekespade. Ha i kyllingbuljong, finhakkede soltørkede tomater, sukker, eddik og laurbærblad. Knus oregano (eller andre urter) og anisfrø i en morter (du kan droppe dette, men da blir aromaene mer dempet). Ha i kjelen. Smak til med salt og pepper. Juster også sukker/eddik etter smak. La det koke i minst 7-8 minutter. Sausen kan også koke i mye lenger på svak varme.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Crestock

Pizzabunn

Dette er den eneste oppskriften på pizzabunn du trenger. Deigen gir én rund pizza - tynn bunn.

45 min

Til 4 porsjoner

4 dl hvetemel

1,5 stk vann

0,5 pk tørrgjær

1 ts salt

3 ss olje, eventuelt

Fremgangsmåte

Bland sammen ingrediensene til en jevn deig. La den heve til omtrent dobbel størrelse. Nå er den ferdig til å kjevles. Om du kjevler ut deigen på et stekebrett og lar den etterheve i 15-20 minutter, og så kjevler igjen, før du har på fyll blir deigen enda sprøere og luftigere.

Pizza med tynn bunn blir best når den stekes på høy varme. Sett ovnen på maks. 

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Se flere saker fra: Slik lager du den beste pizzaen

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.