Tomatsaus=

Tomatsaus © Crestock

Oppskrift på tomatsaus

Tomatsausen blir best slik

Med den hemmelige ingrediensen blir tomatsausen perfekt.

Klarer du å lage en god tomatsaus kan du (nesten) lage alt. Behersker du tomatsausens kunst er banen klar for en god pizza, en deilig lasagne, super pasta, smakfull tomatsuppe og et uttal gode gryter.

Så hvordan lager man en god tomatsaus?

Det finnes uttalige varianter, selvsagt. I Italia er det vanskelig å forestille seg at en tomatsaus ikke begynner med å steke litt finhakket løk, gulrot, selleristang og hvitløk. Som så mye annet i Det italienske kjøkkenet begynner matlagingen med De fire store.

Den varianten av tomatsaus lager jeg ofte. I lange perioder lager jeg faktisk bare den. Men, noen ganger vil jeg ha noe enklere og dropper gulrot og selleri.

Les også: Bakekongens favorittbrød

Les også: Middagstips: Indisk kylling

Sukker og eddik

Første gang noen ser jeg har i sukker, blir de alltid overrasket. Men det er helt nødvendig for å skape fylde i sausen. For å balansere sødmen (høres det jålete ut, eller?) har jeg i litt eddik. Enten hvitvinseddik eller eple-eddik.

Det er helt avgjørende å treffe med riktig mengde her. Hvor søte tomatene er varierer, så man må smake seg fram. Det er heldigvis ikke så vanskelig – utgangspunktet er en teskje av hver (sukker og eddik).

Buljong i tomatsausen?

I en perfekt verden har du kokt kraft på kyllingbein – men hvem har vel det? Derfor må vi ty til kyllingbuljong. Jeg liker de flytende variantene best. Er du veggis kan du selvsagt bruke vegetarbuljong.

Ferske eller hermetiske tomater?

Jeg synes det er helt fint å bruke hermetiske tomater. Men, jeg ikke noe imot å bruke ferske heller. De er som regel syrligere og da kan man være rausere med sukkeret.

Noen liker å fjerne skinnet fra tomatene. Da skjærer du et kryss i dem, koker dem i ett minutt, har dem i isvann og drar av skallet når de har kjølnet litt.

Du kan også fjærne alle frøene slik at du sitter igjen med bare fruktkjøttet. Personlig har ikke noe problemer med frøene, selv om du oppnår et litt mer elegant og rent utseende på sausen.

Begynner med løk

Som nesten alltid begynner herligheten med å steke en løk. Når den er blank har jeg i knust hvitløk. Det er avgjørende at den ikke svies – da kan du begynne på nytt. La den steke i ca 30 sekunder før du har i tomat.

Den hemmelige ingrediensen

Jeg oppdaget hvor godt det blir med anisfrø i tomatsausen for lenge siden. De smaker ørlite lakrisaktig og gir mer dybde. Knus noen i morteren – så skal du se hvor bra det funker!

Hvordan krydre tomatsausen?

Jeg synes oregano er nydelig i tomatsaus. Men, siden tomatsausen er en så hyppig gjest på middagsbordet er det fint å variere den. Jeg synes en tomatsaus blir god med timian, merian, basilikum, estragon og salvie. Så her er det bare å prøve seg fram.

Her er oppskriften!

henter innhold
henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

FORRETT MED AVOCADO: Her kommer en forrett med avocado og røkelaks. Se videoen så ser du hvor enkelt det er å lage den!=

Forretten som er like god som den er enkel

Den enkle forretten tar 30 sekunder.

Å SKRELLE EN AVOCADO: Det skal være lett å skrelle en avocado. Se her på dette trikset bare!=

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

artikkel bilde

- Dette skjer dessverre noen ganger og er helt uakseptabelt!

Ekspertenes råd: 10 ting du aldri skal gjøre som bryllupsgjest.

artikkel bilde

Med feil sko får ungene kalde og våte føtter

Vi har testet ni vintersko for barn.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

- Dette baconet burde ikke vært salgsvare

Testpanelet råder deg til å styre unna en av disse.

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?