Det er ikke så ofte vi her i denne spalten tar turen til Umbria. Denne regionen av Italia regnes nærmest som Toscanas "fattige nabo", men det er et glimrende sted å feriere, da både landskapet, arkitekturen, maten og vinene minner om Toscana, mens prisene generelt er lavere, da regionen ikke har vært utsatt for så mye "hype".

Les også: Slik lager du bacalao

Les også: - Finnes ikke bedre kjøtt

Den mest kjente vinen fra Umbria er kanskje Montefalco Sagrantino, en kraftig og mørk rødvin med markerte garvestoffer, som i Norge koster fra 300 kroner og oppover. Vi skal imidlertid holde oss i de lavere prisleier, faktisk akkurat såvidt under hundrelappen. Der finner vi en vin som er basert på Toscanas store drue, sangiovese, iblandet 20 % merlot. Vinen minner da også om en moderne chianti av det litt lettere slaget.

Cardeto Rupestro Sangiovese Merlot 2008, vnr 80293, kr 99,50, 83 poeng.

Rødfiolett på farve. Sursøte kirsebær i duften med hint av anis, krydder og urter. Middels til god fylde med deilig frukt, ganske frisk syre og en middels lang ettersmak med fine tanniner.

Denne vinen er nok best å drikke nå, men den tåler også et par års lagring. I matveien er den veldig grei å ha med å gjøre, da den passer godt til mye av den maten vi spiser mest av: pizza, pasta og lyst kjøtt som kylling, svin og kalv.

Del vintipset med andre på Facebook!

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Pizza med kjøttboller

Pasta carbonara

Kyllinggryte med tomat og kikerter

Flere gode vintips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

God gresk hvitvin

Artig franskmann

Kraftig rød italiener

Frisk og lett spanjol

Billig og god argentiner

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!