"Comfort food" heter det på engelsk. Det ligger minst like mye komfort som trøst i det uttrykket, tenker jeg. Poenget at maten er kjent, kjær og selvsagt hjemmelaget. I tillegg skal den helst minne deg om barndommen.

Les også: Slik lager du risotto

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

For meg blir det ikke mer comfort food enn solide, ærlige og hjemmelagde gryteretter.

For denne helgen har jeg har tre forslag. Den første er en reinsdyrgryte. Jeg lager min gryte på reinsdyrskav - det billigste reinsdyrkjøttet. I en reinsdyrgryte liker jeg å ha både brunost og litt solbærsyltetøy. Jeg liker også å ha i en hel hvitløk. Det høres voldsomt ut, men det blir ikke så sterk smak når den koker med.

Del oppskriftene med andre med to (seriøst!) klikk på Facebook!

Den andre retten er en lammegryte. De aller fleste lager fårikål av lammekjøttet - og det har jeg ingenting i mot. Men, jeg vil bare forsiktig minne om at det finnes andre ting å lage med det fantastiske lammekjøttet.

Tredje gryterett er Den røde kongen, bacalao . Det eneste som er vanskelig med bacalao er at du må planlegge en dag i forveien. Fisken må som kjent vannes ut over natta. Du kan, som en Klikks lesere minnet om, bruke vanlig, lettsaltet torsk. Dersom du bruker lettsaltet fisk bør den ikke koke så lenge med. Noen minutter er nok.

Her er oppskriftene!

Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lammegryte

Når du vil ha noe annet enn fårikål kan du lage denne deilige gryteretten med lammekjøtt.

Ingredienser:

800 g lammekjøtt med bein mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt med bein)

2 stk laurbærblad

1 stk løk

4 stk poteter

2 stk gulrot

2 stk persillerot

0,5 stk sellerirot

0,25 stk kålhode

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!