Treningstrender

De hotteste treningstrendene for året

Det holder ikke å bare bli slank, nå skal damene bygge muskler.

STYRKE: Victoria's Secret-modell Miranda Kerr trener styrke sammen med den personlige treneren sin. Nå blir personlig trener allemannseie, i følge ekspertene.
STYRKE: Victoria's Secret-modell Miranda Kerr trener styrke sammen med den personlige treneren sin. Nå blir personlig trener allemannseie, i følge ekspertene. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

- Det vi ser som går igjen i de nye treningstrendene, er at norske kvinner vil ha mer igjen for treningen. Det holder ikke bare å trene styrke eller kondisjon. Nå vil de trene alt på samme tid, sier Johanna Grønneberg Mesa, programleder og personlig trener i Norge og USA.

Ifølge henne er en av de største trendene som vil prege Norge i tiden fremover, rett og slett større krav til resultater.

Vil ha raske resultater

- Nå er ikke det å ha personlig trener bare luksus for de få. Personlig trener er nok en av de største trendene vi vil se i Norge fremover, og det blir stadig mer vanlig blant folk flest. Nå stiller vi imidlertid større og større krav til trenerne om at vi skal se spesifikke resultater, gjerne innenfor et gitt tidsrom, sier treningseksperten.

Er du nybegynner kan en personlig trener også være nyttig for å unngå feil teknikk og feilbelastninger, noe som på både kort og lang sikt kan føre til skader.

Som personlig trener i kjendisverdenen i Hollywood og USA, har hun opplevd på nært hold hvordan stjernene har store forventninger til både seg og sin egen kropp.

- Helst skal de ha høyere rumpe innen torsdag. I Norge har vi vært mer tålmodige, men vi begynner nå å ta etter, mener hun.

Trendy å trene hjemme

Som den opphetede debatten med Marte Krogh har vist oss, er det imidlertid langt fra alle som finner det like enkelt å presse noen svette timer på et treningssenter inn i en travel hverdag. Og kanskje er ikke saltrening så effektivt som du tror heller. Grønneberg Mesa forteller at det derfor er en voksende trend, både i Norge og USA, at stadig flere rigger seg til med treningsrom hjemme.

- Mange kvinner har rett og slett ikke tid til både å reise til treningssenter og trene, men vil gjerne. Da gjelder det å finne løsninger. Også i Norge er det derfor en voksende trend at man trener hjemme, sier kjendistreneren.

Hun legger dessuten til at man velger selv hvor mye utstyr man vil ha, og at det er fint mulig å trene hjemme uten å gå til innkjøp av dyrt utstyr.

Nå skal det være muskler

Her er de nye treningsformene

Plyometriks - Øvelser som utnytter eksplosiv bevegelser som hopping for å forbedre muskelkraft.

Kettlebells - Treningsform med opprinnelse fra Russland der man bruker håndvekter med håndtak for å trene bevegelighet, styrke, hurtighet, koordinasjon, kondisjon og balanse.

Viper - Trening der man bruker et tømmerstokkliknende verktøy for å trene core-stabilitet og kondisjon.

TRX : Slyngetrening der man bruker egen kroppsvekt for å trene styrke, fleksibilitet, balanse og utholdenhet.

Crossfit : Konstant varierte, funksjonelle bevegelser utført ved høy intensitet.

Boot Camp : Militærinspirert trening, med fokus på både kondisjon og styrke.

Blant de andre store trendene vi finner i Norge akkurat nå, er plyometriks, eller funksjonell trening.

- Det gjelder å bruke så mye som mulig av kroppen med så stor kraft som mulig. Nå er det in å faktisk bruke musklene, også hos jentene. Norske jenter vil være sterke, ikke bare se definerte ut. Strong is the new skinny for mange, sier Grønneberg Mesa.

Trenden er også på full fart opp i USA.

- Nå gjelder det ikke bare få høy rumpe innen torsdag. Nå skal kjendisene som har sultet seg i flere år, plutselig ha muskler innen torsdag, ler hun.

Boot Camp og Crossfit

Martin Norum, fagansvarlig ved Akademiet for Personlig Trening, bekrefter at norske kvinner trener mer styrke enn noen gang.

- Det gjelder både i gruppetreningen som legges opp ved de ulike treningssentrene og egentreningen. Stadig flere kvinner gjør øvelser som markløft og knebøy. Vi ser også at mange av øvelsene som gjøres nå, skal ha overføringsverdi i sportslig sammenheng, sier Norum.

Ifølge han er det en av grunnene til at Boot Camp, et treningsopplegg hvor flere øvelser settes sammen og et visst antall repetisjoner skal gjøres innen en gitt tid, blir stadig mer populært. Også Crossfit blir stadig mer populært.

Mer kampsport blant jentene

EKSPERTENE: Johanna Grønneberg Mesa, programleder og personlig trener, Martin Norum, fagansvarlig ved Akademiet for Personlig Trening, og Cornelis Elander, personlig trener.
EKSPERTENE: Johanna Grønneberg Mesa, programleder og personlig trener, Martin Norum, fagansvarlig ved Akademiet for Personlig Trening, og Cornelis Elander, personlig trener.

Ifølge kjendistrener og programleder Cornelis Elander i Hollywood, skal også jentene trene tøffere. Derfor er det ikke bare styrketrening som gjelder, men i stadig større grad også kampsport.

- Treningen skal være hardcore, rett og slett tøffere. Derfor blir det stadig mer populært også for vanlige jenter å trene kampsport. Norge ligger nok et godt stykke bak på denne trenden, men den plukkes nok opp kjapt. Utover våren vil vi se mye mer kampsport blant jentene, tror Elander.

Når det gjelder Zumba og liknende, hvor treningen gjøres om til en fest, har populariteten avtatt litt, mener Norum.

- Zumba er fortsatt populært blant mange, særlig i målgruppen på kvinner mellom 20 og 50 år. Den er imidlertid litt på vei ned, for nå er det styrketrening som gjelder, sier han.

Yogaen blir dessuten utfordret av andre treningsformer som foam-rollertimer, opplyser Norum.

- Flere treningssentre i Norge tilbyr nå foam-rollertimer, egenmassasje, hvor man ruller kroppen for å massere den. Det gir økt velværefølelse og mindre spenninger, og kan være avslappende og oppløsende, sier han.

Tømmerstokker, Kettlebells og slynger

En annen trend som vokser i USA, og som har gjort sitt spede inntog også i Norge, er Viper.

TØFT: Tøffere treningsformer som boksing og kampsport vil bli populært blant jentene i tiden som kommer, tror personlig trener Cornelis Elander.
TØFT: Tøffere treningsformer som boksing og kampsport vil bli populært blant jentene i tiden som kommer, tror personlig trener Cornelis Elander. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Det vil si trening med tømmerstokker med to hull i til håndtak. Dette brukes også på gruppetrening og blir stadig mer populært, sier hun.

KETTLEBELLS: Har fått fotfeste, og fortsetter å være populært.
KETTLEBELLS: Har fått fotfeste, og fortsetter å være populært. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Kettlebells, trening med såkalte tekanneformede vekter, har vært populært ei stund nå i Norge, og ekspertene tror det vil fortsette også utover i 2013.

- Kettlebells er fortsatt hot for mange. Men nå blir vektene mindre, slik at det er mulig å trene hurtigere, sier Grønneberg Mesa.

En annen ting som blir stadig mer populært, er TRX, altså slyngetrening.

- Det kommer vi til å få se mer av også under saltrening. Det handler rett og slett om å lære og løfte sin egen kropp ved hjep av slynger, fortsetter hun.

Holder lenger på trendene

Ifølge Cornelis Elander holder norske kvinner godt på treningstradisjonene sine, men blir stadig flinkere til å fornye. Ennå er det imidlertid et stykke igjen til vi får amerikanske tendenser i Norge, tror han.

- I Hollywood er trendene svært kortvarige. Det som er in den ene uka, er ut den neste. Det er trendy å være en del av det hotteste nye. Det viser at man følger med i tiden, sier Elander.

Han jobber i Hollywod og Los Angeles, men er ofte hjemme i Norge. Da har han lagt merke til at norske kvinner later til å ha mer tålmodighet til å faktisk prøve ut de nye trendene for å se om de får resultater.

- Trendene kommer gjerne noen måneder senere til Norge, men så er vi også flinkere til å gjennomføre og holde på dem, sier Elander.

Det vi kommer til å se i Norge fremover, er tøffere trening, flere og flere personlige trenere og høyere krav til disse, konkluderer Elander.

Les også:

Ta denne testen før du kjøper løpesko

Så fort forfaller kroppen

Denne aktiviteten forlenger livet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning