Styrketrening

Catrines kropp ble totalt forandret

På tre år trente hun seg til ny kropp, uten å fokusere på vekten.

LA OM LIVSSTIL: Catrine Collins (27) bestemte seg for å begynne en ny livsstil, og i dag inspirerer hun flere tusen andre gjennom sin Instagram-konto.
LA OM LIVSSTIL: Catrine Collins (27) bestemte seg for å begynne en ny livsstil, og i dag inspirerer hun flere tusen andre gjennom sin Instagram-konto. Foto: Privat.
Publisert Oppdatert
TUNG STYRKE: Så tung styrke at hun ikke klarer mer enn fem repetisjoner per gang, er Catrines hovedtreningsform. Her gjør hun markløft.
TUNG STYRKE: Så tung styrke at hun ikke klarer mer enn fem repetisjoner per gang, er Catrines hovedtreningsform. Her gjør hun markløft. Foto: Privat.

Catrine Collins (27) har alltid vært en sporty jente som har vært glad i å trene, hun spilte håndball i mange år og ledet timer som spinningsintruktør i tre år. Hun hadde likevel ingen mål med treningen eller et program hun fulgte.

Og selv om hun var veldig aktiv, følte hun ikke at det syntes noe særlig på kroppen at hun trente såpass mye.

Det var da hun bestemte seg for å begynne med tung styrketrening, noe som resulterte i at kroppen hennes ble totalforandret - uten at hun gikk ned i vekt.

27.000 personer følger henne

- "Du blir stor og mandig av å trene styrke som jente, hold deg unna!" var noe jeg ofte hørte.

- Jeg var uviten om hva styrketrening innebar og heiv meg med på den tankegangen uten å vite bedre, forteller Catrine til Kvinneguiden.

Det var i 2011 at hun begynte å få øynene opp for styrketrening og dermed ble også hennes interesse for trening og kosthold større.

- Jeg traff min store kjærlighet sommeren 2011 og heldig som jeg er så har han god kunnskap om trening og sunn livsstil. Det var derfor ganske naturlig at han delte dette med meg ,og jeg syntes det var utrolig interessant å høre om hva styrketrening kunne gjøre med min kropp. Jeg startet derfor å trene styrke og kombinerte dette med en spinningtime hver uke, sier hun.

Da hun meldte seg inn på et nytt treningssenter begynte hun på et program som gjorde at hun trente jevnlig med styrke, hun merket raskt at hun ble sterkere.

- Når du merker du blir bedre på en ting og du føler teknikken sitter bedre og bedre, så er det klart motivasjonen øker. Jeg startet med å sette meg mål og det var da jeg begynte smått med min instagramprofil.

For i dag deler hun daglige treningstips på instagramprofilen under navnet @instacatrine. Her har hun nærmere 27.000 følgere, og i tillegg til å øke andres motivasjon og inspirere, bruker hun profilen også til å motivere seg selv.

- Min instagramprofil har blitt en enrom motivasjon for meg og jeg blir inspirert av alle som følger meg. Jeg legger ut treningsøvelser, motivasjonsbilder, matbilder og litt fra min hverdag. Ved å følge andre som interesserer seg i det samme som meg får jeg mye mat- og treningstips, sier Catrine videre.

FØR OG NÅ: Catrine så strålende vakker ut også i 2011, men bestemte seg for å gjøre kroppen sterkere og strammere gjennom tung styrketrening. Kroppen ser vesentlig annerledes ut i dag, uten at vekten har minket betydelig.
FØR OG NÅ: Catrine så strålende vakker ut også i 2011, men bestemte seg for å gjøre kroppen sterkere og strammere gjennom tung styrketrening. Kroppen ser vesentlig annerledes ut i dag, uten at vekten har minket betydelig. Foto: Privat.
TRENER JEVNT: - Det er utrolig deilig å få så mye energi av å trene som jeg gjør! Derfor har trening blitt en prioritering selv med mye jobbing, forteller treningsentusiasten.
TRENER JEVNT: - Det er utrolig deilig å få så mye energi av å trene som jeg gjør! Derfor har trening blitt en prioritering selv med mye jobbing, forteller treningsentusiasten. Foto: Privat.

Endring på tre år

Catrines tips for varig livsstilsendring

 • Finn en treningsform du liker, få en personlig trener eller en venn som har kunnskap om styrketrening om å hjelpe deg med å sette opp et program til deg.
 • Få et treningsprogram over så mange dager du har muligheten til å trene og skaff deg en treningsdagbok.
 • Kast badevekten og ikke fokuser så mye på tallet som står på vekten. Muskler veier og det kan lure tankene til å tro du må gå ned enda mer i vekt.
 • Når treningen sitter, er det bare halve endringen som er gjort. Det som er viktigere er hva du spiser.
 • Forsøk å ikke spise mye sukker. Erstatt sukker med sukrin eller andre søtningsmidler.
 • Unn deg selv godteri og kosemat en gang i uken.
 • Lag maten din fra bunnen av, det tar ikke mye tid og det er mye mer næring i mat du lager selv.
 • Spis mye proteiner, det er viktig når du trener mye å gi kroppen nok proteiner.
 • Spis nok mat!
 • Invester i nye treningsklær så du føler deg vel.
 • Prioriter! Planlegg dagen før om du ønsker å trene, pakk bagen slik at alt står klart.Planlegg maten, da er det enklere å ikke ty til raske løsninger.
 • Skryt av deg selv og ha det gøy!

For over tre år siden så hverdagen hennes litt annerledes ut. Hun koste seg masse med vennene sine, men det sosiale resulterte ofte i mye festing og ekstra mye kos i helgene.

- Jeg spiste nokså sunt, men jeg hadde ingen anelse om hvor mye proteiner, karbohydrater, fett eller kalorier jeg fikk i meg iløpet av en dag, en uke eller en måned. Jeg spiste det jeg følte for og tydde raskt til kjappe løsninger da jeg ofte jobbet lenge og samtidig bodde alene.

Da 27-åringen bestemte seg for å gjøre en real livsstilsendring både kostholds-og treningsmessig, var hun derimot fokusert på at hun ikke skulle slanke seg, men heller ta en dag av gangen og være sunn.

- Nå som jeg har fått mer kunnskap om trening og kosthold, merker jeg at det ikke var store endringer som måtte til. Kroppen forandrer seg ikke over natten og tålmodighet er viktig når man ønsker forandring.

Styrke-entusiasten forteller at tallet på vekten var det som betydde mest før, og hun trodde at så lenge vekten gikk ned så ville hun se fin ut.

- Nå har jeg erfart mer, lært å kjenne min egen kropp og sett at den kan forandre seg totalt uten at tallet på vekten har forandret seg spesielt mye. Vekt er et tall, hvordan en ser seg selv i speilet og er fornøyd er noe helt annet. Derfor råder jeg folk til å kaste baderomsvekten, ta heller frem et målebånd om man skal se fremgang.

- Jeg har ikke gått betydelig ned i vekt, men jeg har økt muskelmasse, fått mindre fett på kroppen og dermed ser kroppen strammere ut enn før. Vekten er noenlunde den samme, det står heller på fettprosent og muskelmasse! Dette har jeg sett på tester jeg har tatt på treningsstudioet mitt i over et år, og det er en stor forskjell. Kroppen veier nesten det samme, men tallene på muskler har gått opp og tallene på fett har gått ned, ivrer Catrine.

Kuttet kondisjonstreningen

Den aktive dama hadde knallgod kondis da hun trente så mye kondisjon som hun gjorde før, men dette trener hun mer sjelden i dag.

- For meg er det styrketrening som har forandret kroppen min. Jeg har nesten kuttet ut det som heter kondisjonstrening og gjør det en gang i ny og ne når jeg føler for det. Jeg har bygget mer muskler ved å trene jevnt med styrke, noe som gjør at kroppen ser slankere og strammere ut.

Det er derfor hun så og si kun trener tung styrke fremfor noe annet i dag.

ULIKE ØVELSER: Catrine trener også styrke med egen kroppsvekt. Her gjør hun hofteløft som blir ekstra tung med ball.
ULIKE ØVELSER: Catrine trener også styrke med egen kroppsvekt. Her gjør hun hofteløft som blir ekstra tung med ball. Foto: Privat.

- Mitt mål er å ha en helårskropp hvor jeg ønsker å være sunn, frisk, sterk og stram. Jeg merker også at jeg drar nytte av min styrke i hverdagen da jeg blant annet har en helt annen holdning nå enn før. Styrketreningen har hjulpet meg til å forandre min kropp til å bli strammere, ha mer muskelmasse og mindre fett, rett og slett.

- Nå om dagen kjører jeg tung styrke, det vil si at jeg har på så mye vekter at jeg kun kjører fem repetisjoner av gangen. Ikke vær redd for å løfte tungt, vi damer er for opptatt av rykter som går om at man blir stor av å trene tungt. Jeg kan vel si at jeg er et godt eksempel på at det å trene tung styrke ikke gjør meg stor, men muskuløs.

Trener klokken 6 på morgen

Hvor ofte Catrine trener kan varierer mye. Hun jobber med HR i en stor og voksende bedrift, og blir det veldig mye jobbing, blir det mindre tid til trening. Men hun trener som regel fire ganger i uken.

- For meg er trening et fristed hvor jeg kobler ut hverdagen og fokuserer kun på der og da. Det er utrolig deilig å få så mye energi av å trene som jeg gjør! Derfor har trening blitt en prioritering selv med mye jobbing.

Hun har et styrkeprogram som går over fire ganger i uken som hun forsøker å nå gjennom hver uke.

- Nå som våren er her synes jeg at det er deilig å komme meg ut også og kjører noen ganger cardioøkter på morgenen. Jeg er veldig glad i å starte dagen med en treningsøkt, uansett hvor rart det høres ut å like å trene klokken 6 på morningen, så gjør jeg det. Da er jeg på jobb til klokken 9 og har fått masse energi som får meg i gang med dagen. Og ikke minst, jeg har treningssenteret nesten helt for meg selv!

Unngår slanking og diett

For Catrine er målet med treningen og et sunt kosthold å ha en sunn livsstil uten å fokusere på verken slanking eller dietter.

Dette er noe hun understreker svært ofte på sin instagramprofil. Mellom alle treningsøvelsene viser hun også mange bilder av god, sunnere kosemat, eller skikkelig "frotsemat" som smågodt og sjokolade som hun koser seg med en gang i uka.

Bytt ut enkle matvarer

Slik gjør Catrine:

 • Karbonadedeig fremfor kjøttdeig.
 • Mager kesam fremfor rømme.
 • Fun-light saft fremfor juice og annen saft med sukker.
 • Sukrin og Sukrin Gold fremfor sukker.
 • Proteinpulver, bakeprotein, havremel, speltmel fremfor hvetemel.
 • Lettprodukter fremfor ordinære produkter.
 • Bytte ut fete sauser med mager kesam, guacamole, saus uten smør etc.
 • Bytt ut brød med speltlomper f.eks.
 • Magert pålegg som kalkunskinke og hamburgerrygg på maten.

- Jeg har vært utrolig bevisst på at det å trene og spise sunt ikke skal ta fullstendig overhånd for meg. Derfor har det hele tiden vært viktig for meg å finne en balanse slik at jeg har kunnet fortsette å leve mitt liv slik jeg ønsker å leve det.

- Jeg er som folk flest; glad i å nyte et glass vin en fredagskveld og spise masse smågodt sammen med en film. Noe av det beste jeg vet er pizza og jeg elsker å gå ut å spise.

For 27-åringen har bevisstheten på å kombinere dette med en sunn hverdag stått i fokus, og hun føler selv at hun har funnet den perfekte balanse når det gjelder å kombinere trening, spise sunt og unne seg det lille ekstra når hun føler for det.

- Det er nok dette jeg også vil anbefale videre til dem som ønsker en livsstilsendring. Det ligger i ordet livsstil. Livsstil er noe man har over lang tid, derfor ser ikke jeg på slanking og dietter som en livsstil. En livsstil er noe du kan klare å leve med uten å tenke for mye over det, mener jeg.

KOSTHOLDET:

- Kostholdet mitt er egentlig ganske så enkelt. Jeg er en person som er avhengig av mat, som nyter mat og som ikke kunne vært foruten mat.

- Til nå har jeg ikke gått en uke uten å spise godis, og det fungerer utrolig bra for meg. Grunnen til at det gjør det er at jeg begrenser meg til å spise godteri og snacks akkurat som jeg vil til en dag i uken. Da frotser jeg med alt jeg måtte ønske og nyter hver eneste ting. Resten av tiden finner jeg sunnere alternativer til kosemat, som for eksempel hjemmelagde nachochips av speltlomper eller søtpotet med dip som mager kesam og salsa uten sukker.

SUNT OG GODT: Nachos av speltlumper med salsa og kesam, proteinvafler, pizza med grov bunn og proteinpannekaker er bare noe av maten Catrine koser seg med.
SUNT OG GODT: Nachos av speltlumper med salsa og kesam, proteinvafler, pizza med grov bunn og proteinpannekaker er bare noe av maten Catrine koser seg med. Foto: Privat.

- Jeg spiser sunt 80 prosent av tiden og de resterende 20 prosentene koser jeg meg med det jeg ønsker.

En typisk dag kan se slik ut:

 • Frokost/lunch: cottage cheese med syltetøy og en neve med usaltede nøtter Eller Skyr og frukt. Eventuelt salat med kylling
 • Mellommåltid: frukt, knekkebrød med kremost eller en proteinbar.
 • Middag: For eksempel minipizza av speltlomper med karbonadedeig og lettost servert med salat.
 • Kvelds: skyr, eller mager kesam med bær.

Les også:

Avvenningen tar bare tre dager

Du kan gå ned et halvt kilo i uka

Ned i vekt uten jo-jo-effekten

Slik ødelegger sukker kroppen

Slik virker trening på psyken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning