male hus utvendig

Trikset som avslører om du må beise eller male veggen

Det er enkelt å sjekke om en vegg må males eller beises.

SIKKERHET: Stillas er absolutt det sikreste om du skal opp på en høy vegg og male. Du må forvente å betale noen tusen kroner for å få det montert, men det er en kostnad du bør vurdere.
SIKKERHET: Stillas er absolutt det sikreste om du skal opp på en høy vegg og male. Du må forvente å betale noen tusen kroner for å få det montert, men det er en kostnad du bør vurdere. Foto: Getty Images/Johner RF
Sist oppdatert

Den beste tiden å male hus på er fra slutten av april til slutten av september.

Det er flere forhold du må ta stilling til når beis eller maling skal påføres en ytterkledning, særlig om veggen skal behandles for første gang.

For ubehandlede vegger handler valget om å la veggen forbli ubehandlet eller gi den et par strøk med maling eller beis.

Slik sjekker du

Dersom veggen er behandlet tidligere, bør du sjekke om det i det hele tatt er tid for å male eller beise på nytt.

Det er flere metoder du kan bruke for å avgjøre om en vegg må males eller beises.

TAPETESTEN: Fest en tapebit på veggen og riv hurtig av. Følger det beis- eller malingrester med, så er det tid for å behandle veggen på nytt.
TAPETESTEN: Fest en tapebit på veggen og riv hurtig av. Følger det beis- eller malingrester med, så er det tid for å behandle veggen på nytt. Foto: Alexander Berg jr.

Du kan enten skrape med neglen, sette en tapebit over eller skvette vann på veggen.

Dersom maling eller beis flasser eller følger med bak på tapen - så er det på tide å gjøre noe.

Vedlikeholdsintervaller

- Dersom man skal behandle en vegg som er ubehandlet, vil det selvfølgelig ha betydning hvilket utseende man vil ha på veggen. Og man bør også gjøre en vurdering av hvor ofte man skal opp på stigen, altså hvilke vedlikeholdsintervaller man ønsker, sier kompetanse- og utviklingssjef i Maler og byggtapetsermestrenes Landsforbund, Kari Wilsgård, og legger til:

- Maling gir de lengste vedlikeholdsintervallene.

Ifølge Trefokus' informasjonsbrosjyre "Overflatebehandling av utvendig kledning", vil det kunne gå opptil 12 år før man må opp på stigen igjen for å vedlikeholde en malt yttervegg, mens det for transparente beisløsninger ikke går mer enn maks fire år før de må behandles på nytt.

Les også: Dette er materialene du skal velge til husfasaden

Valg av farge har betydning

Det er et annet forhold som også påvirker lengden på vedlikeholdsintervallene, og det er fargen.

Den har naturlig nok et visuelt og estetisk element, men det har også noe å si for tiden mellom hver påstrykning.

- Dess mørkere fargen er på beisen eller malingen, jo mer pigmenter vil det være i den, forklarer Wilsgård.

SVERTESOPP: Dersom det har satt seg svertesopp på kledningen, må dette fjernes med et egnet middel. Alternativt kan man lage sitt eget middel av 10 prosent klorin og resten vann.
SVERTESOPP: Dersom det har satt seg svertesopp på kledningen, må dette fjernes med et egnet middel. Alternativt kan man lage sitt eget middel av 10 prosent klorin og resten vann. Foto: Alexander Berg jr.

- Og for beisen sin del vil mer pigment føre til at vedlikeholdsintervallene blir færre, fordi den mørke overflaten er mer motstandsdyktig mot det nedbrytende sollyset.

Sollyset bryter ned

Klimaet og været påvirker treverket på flere måter. Sollyset bryter ned bindemiddelet i treet og gjør det vannløselig, slik at det vaskes ut og fører til at det ytterste laget på kledningen flises opp. "Allerede etter 2-4 uker er en sone på 1-3 mm innover i veden mer porøs og sugende".

Får denne prosessen pågå lenge nok, vil overflaten til slutt bli værgrå, som man ser på overflater som har fått stå ubehandlet. Det værgrå sjiktet vil beskytte mot videre lysnedbryting, men ikke mot vanninntrengning. Og dersom fuktigheten som trenger inn ikke blir luftet ut, vil det over tid kunne oppstå sopp og råte.

Får ytterkledningen stå ubehandlet veldig lenge, vil overflaten tæres bort. "Men dette går sent: 5-6 mm på hundre år i normalt sørnorsk klima".

En overflatebehandling av ytterkledningen vil derfor beskytte mot nedbrytingen av treverket, med unntak av en transparent behandling, som bare beskytter mot vanninntrengning.

Kilde: Trefokus

Videre vil tykkelsen på malingen eller beisen som påføres også ha betydning for hvor ofte man må opp på stigen.

Les også: Smarte løsninger for små soverom

Betydningen av vær og klima

Valg av produkt vil også være avhengig av hvilket klima og vær veggene utsettes for.

"Sør- og vestvegger blir som regel mest solutsatt, og her brytes derfor overflatemiddelet lettest ned", skriver Trefokus, og trekker også frem faktorer som slagregn og sjøsprøyt.

Les også: Du trenger bare fire ting for å vaske hele huset

Beis, olje eller tjære

Veggkonstruksjoner hvor vannet ledes lett bort, vil ikke stille like store krav til valg av produkt som konstruksjoner hvor vannet kan bli liggende.

Hvor tydelig du ønsker at veggens struktur skal komme frem, vil også ha betydning for valg av produkt. Vanlig beis vil fremheve treets struktur, men samtidig påfører du deg selv korte vedlikeholdsintervaller.

Trefokus fraråder utendørs bruk av transparente produkter som oljer og lakker.

Når det gjelder bruk av tjære, anbefaler tjæreprodusenten Gjøco kun bruk av tretjære der veggen allerede er behandlet med tjære.

Les også: Slik velger du riktig farge på grunnmuren

Fjerning av løs maling eller beis

Dersom det er snakk om vedlikehold av en allerede behandlet vegg, er det viktig å fjerne eventuell løs maling eller beis. Dette kan man ifølge Trefokus enten gjøre ved skraping eller børsting, for deretter å vaske veggen.

Ved soppangrep på veggen, må denne fjernes. Hos byggvarehandelen eller malingforretningen finnes det midler å få kjøpt til fjerning av svertesopp.

Et alternativ er å lage sin egen blanding: "Til fjerning av svertesopp kan man også benytte en 10 prosent løsning av klorin. Fukt området som skal rengjøres med vann. Dusj deretter over med klorinløsningen. La den virke i noen minutter og vask med en stiv børste. Skyll til slutt ved hjelp av en hageslange", skriver Trefokus.

FASADEVASK: Før man setter i gang med maling eller beising, bør veggen rengjøres for skitt og smuss. Dette gjelder også dersom man skal behandle en kledning som har stått ubehandlet.
FASADEVASK: Før man setter i gang med maling eller beising, bør veggen rengjøres for skitt og smuss. Dette gjelder også dersom man skal behandle en kledning som har stått ubehandlet. Foto: Ifi.no

Les også: Denne dukker opp hvis du ikke lufter rommene

Vask veggen først

Men før du i det hele tatt går i gang med å male eller beise veggen, bør den rengjøres. Det gjelder også vegger som har stått ubehandlet.

- Dersom veggen har stått ubehandlet noen måneder, vil det være tilstrekkelig å vaske den, man trenger ikke å gå over den med stålbørste for å fjerne løse trefibre, forklarer Wilsgård.

- I byggvareforretninger eller malerforretninger får man kjøpt midler som kan påføres veggen for så å skylles av.

Wilsgård advarer imidlertid mot å bruke høytrykksspyler i vaskingen, fordi treverket kan flises opp, samt at det høye trykket vil kunne føre til at vann trenger inn i steder hvor det ikke så lett tørkes ut, og råte kan oppstå.

Grunnen til at veggene bør vaskes i forkant, både ubehandlede og tidligere behandlede, er at det har lagt seg skitt, pollen og annen forurensning på veggen, som dersom det ikke blir fjernet vil kunne gi dårligere vedheft for beis og maling.

- Et godt grunnarbeid før man skal beise eller male, vil også gi det beste sluttresultatet, legger Wilsgård til.

Les også: Nå kan terrassen brukes hele året

Grunning av ubehandlet treverk

I tillegg til vask, bør ubehandlet treverk også grunnes. "Det er viktig å grunne med en spesialgrunning som gir god inntrengning i trevirket og som inneholder sopphemmende midler (fungicider) mot råtesopp", skriver Trefokus.

De legger til at treverk som er påført grunning, enten for hånd eller fra fabrikken, bør påføres et toppstrøk så raskt som mulig og helst innen seks måneder etter at kledningen er montert.

Les også: Kan du bruke grønnsåpe på terrassen ute?

De ulike produktene

I hovedsak har man to hovedtyper av overflatebehandling: maling og beis.

Maling har den beste varigheten, og har et vedlikeholdsintervall på opptil 12 år. En variant av maling som er i begrenset bruk, er linoljemaling. Den er vanskeligere å påføre enn vanlig maling, har noe dårligere motstandsdyktighet og har økt risiko for blæredannelse ved senere vedlikehold.

Beis finnes enten som transparent beis eller dekkbeis. Den transparente varianten fremhever treets struktur, men har et tynt beskyttelsesskikt, som gjør at vedlikeholdsintervallene blir korte (to til fire år).

Dekkbeis er tykkere og skjuler overflatestrukturen til en viss grad. Den har også lengre vedlikeholdsintrvaller (fem til åtte år).

I tillegg brukes også tjære som behandlingsmetode, men skal det gjøres på riktig måte og ikke med uttynnede tjæreprodukter, så er det tidkrevende. Og er en vegg først tjærebehandlet egner den dårlig for senere overmaling med andre produkter.

Utover dette brukes jernvitrol, men det har ingen beskyttende effekt.

Kilde: Trefokus

La ubehandlet være ubehandlet

Dersom ytterkledningen har fått stå ubehandlet over flere år, er rådet fra Wilsgård at man lar den forbli ubehandlet.

- For selv om det ubehandlede resultatet ikke ble slik man hadde sett for seg, vil det ikke bli noe bedre om man behandler det.

Men dersom du likevel ønsker å male eller beise treverk som har stått ubehandlet lenge, og kanskje også til og med begynt å gråne, må man ifølge Trefokus sørge for å fjerne treets løse fibre helt ned til friskt tre. "Dette kan gjøres ved sliping, skraping, børsting med stålbørste eller stiv nylonbørste. Vasking med sopp- og algedrepende midler bør da også utføres før underlaget behandles med grunning", skriver de i "Overflatebehandling av utvendig kledning".

Les også: Akrylmaling eller oljemaling til husets fasade?

Vedlikehold av tidligere behandlet overflate

Dersom det er snakk om vedlikehold av en tidligere behandlet fasade, vil valgene begrense seg.

- Er veggen beiset, kan den overmales. Men dersom den er malt, kan den bare males over, utdyper Wilsgård.

Ifølge Trefokus kan beis vedlikeholdes med beis, dekkbeis eller maling. Dekkbeis kan kun overmales med dekkbeis og maling. Mens maling altså bare kan vedlikeholdes med maling.

ENDEVED: Ett sted hvor det er særlig viktig å sette kledningen godt inn med maling eller beis er på endeveden, fordi her har det lett for at det samler seg fukt som kan trekke inn i kledningen.
ENDEVED: Ett sted hvor det er særlig viktig å sette kledningen godt inn med maling eller beis er på endeveden, fordi her har det lett for at det samler seg fukt som kan trekke inn i kledningen. Foto: Alexander Berg jr.

Linoljemaling og tjære skal i utgangspunkt kun overmales med tilsvarende produkter, men ifølge Trefokus finnes tjæreholdige produkter som kan overmales med andre produkter.

Les også: Bygg terrassetaket selv

Sikkerhet

Når du skal opp og male eller beise boligen, er sikkerheten viktig. Fall dominerer i skadestatistikken for hjemmeulykker. Og noen fall fra stige er så skjebnesvangre at de får et fatalt utfall.

Hos Arbeidstilsynet er anbefalingen at stige kun skal benyttes som adkomst ikke som arbeidsplattform.

- Vår klare anbefaling er å bruke stillas, og holde seg langt unna taket, sier Wilsgård, som naturlig nok anbefaler en profesjonell malermester om man synes jobben av ulike årsaker virker uoverkommelig.

Dersom vurderingen er å bruke stige likevel, bør den ifølge Arbeidstilsynet "brukes når det på bakgrunn av risikovurdering ikke vil være hensiktsmessig å bruke annet og sikrere arbeidsutstyr", som de skriver på sine nettsider.

Og når du bruker stige, skal den festes tilstrekkelig, både mot utglidning og helst i toppen dersom det er mulig.

Men det sikreste er stillas. Det krever mer, både økonomisk og arbeidsmessig, men det er likevel det sikreste.

For en ukes leie ligger prisene på drøye tusen kroner og oppover. Men da må du hente og levere stillaset selv, samt å sette det opp og demontere det.

Dersom du skal ha stillaset ferdig oppsatt og fraktet frem og tilbake, vil prisen raskt kunne bevege seg over 10.000 kroner, først og fremst fordi det er en omfattende jobb med montering og transport. Og noen firmaer leier av den grunn heller ikke ut stillaser til privatpersoner, kun en komplett pakke med transport og montering.

Les også: Dette gjør du først i hagen

Få noen til å gjøre jobben

Dersom du bestemmer deg for at dette er en jobb du vil la andre ta seg av, er rådet fra Wilsgård å bruke profesjonelle aktører.

- Dette er viktig ikke bare med hensyn på kvaliteten på arbeidet, men også av andre grunner.

For dersom du hyrer inn noen til å gjøre det svart vil du ikke bare risikere å måtte betale straffeskatt, og i ytterste konsekvens kunne havne i fengsel, du blir også arbeidsgiver med det betydelige ansvaret det innebærer.

- Du kan påføre deg selv et erstatningsansvar på flere millioner om den du ansetter til å gjøre jobben faller ned og skader seg, sier leder av avdeling for medlemsrådgivning i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner.

Han understreker at selv om du bare får nabogutten til å gjøre jobben, så havner du i et arbeidsgiveransvar og kan bli erstatningsansvarlig dersom han skader seg.

- Du vil bli arbeidsgiver for alle du ansetter som ikke har eget firma. Og som arbeidsgiver vil du ha ansvaret for deres sikkerhet.

Leisner er i det hele tatt tydelig på at alt arbeid som medfører risiko bør settes bort til personer med eget firma, og som har alle forsikringer i orden.

- Svart arbeid er forbudt, det er usosialt og det kan sette deg i et økonomisk uføre.

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2018, og sist oppdatert 06/05 2021.

Les også