Klart for årets hagesesong

Dette gjør du først i hagen

Riktig rekkefølge er nøkkelen - her er planen du trenger.

VÅRDRØM. Det nærmer seg full vårblomstring i hagen. Men først må du rydde opp ved å fjerne døde planterester, løv og annet som kommer frem etter snøsmeltingen.
VÅRDRØM. Det nærmer seg full vårblomstring i hagen. Men først må du rydde opp ved å fjerne døde planterester, løv og annet som kommer frem etter snøsmeltingen. Foto: Helge Eek
Publisert Oppdatert

April er måneden for hagestart. De fleste steder er snøen i ferd med å forsvinne og det er bare å brette opp ermene og ta hagen fatt.

-Hva er det viktigste for å oppnå suksess med hagen?

-Opprydding. Fjern døde planterester, løv og rusk som ligger i bedene eller på plenen, svarer Tommy Tønsberg, gartner, forfatter og skribent for Garden Living.

Staudestuss

Staudene må klippes tilbake, men pass på at du ikke ødelegger skuddene.

- Ikke lugg opp roten, men klipp slik at du ikke river opp noen av årets skudd.

Les mer: Slik skal tujahekken klippes

Jordbytte

OPPRYDDING. Få unna visne blader, gress og greiner. Det er hageeskpertens sterkeste startråd.
OPPRYDDING. Få unna visne blader, gress og greiner. Det er hageeskpertens sterkeste startråd. Foto: IILUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Tønsberg råder alle til å bytte jord på pottene, spesielt hvis du ikke gjorde det i høst.

- Blomster som skal plantes i potter trenger ny, frisk og næringsrik jord for å bli frodige i løpet av sommeren.

Les mer: 10 steg til grønnere plen

Kvitt deg med syke planter

Hvis noen av plantene dine var angrepet av sykdom i fjor, må du rydde rundt plantene og fjerne planterester som kan være sykdomsbærende. Og her er det ikke snakk om forsøk på helbredelse, rådet er klart fra Tommy Tønsberg:

-Syke plantedeler skal ikke legges i komposten, men brennes eller slenges i søppelbøtten.

Les mer: Disse plantene skal du beskjære nå

HAGEREDSKAPER. Sats på riktige hageredskaper slik at arbeidet blir lettere. Vi gir deg de viktigste rådene. Se egen ramme.
HAGEREDSKAPER. Sats på riktige hageredskaper slik at arbeidet blir lettere. Vi gir deg de viktigste rådene. Se egen ramme. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Førstehjelp på stedet

-Men hva med busker og trær som er blitt skadet gjennom vinteren?

-Hvis busken er skadet ved at greinene er brukket, er det best å beskjære. Klipp eller sag tilbake slik at skaden fjernes. Det kan virke tøft, men skadede greiner kan bli infisert av sykdommer og da kan hele planten dø,sier forfatteren.

Les mer: Slik blir du kvitt brunsneglene

Tilfør næring

Gartner Kari Moss ved Skarnes Hagesenter mener at i tillegg til opprydding er gjødsel også en suksessfaktor.

- Du kan gjødsle når snøen er borte, men vent til plenen er tørket opp og du kan gå på den. Ligger sneen fremdeles i hagen din, kan du kalke oppå snøen.

Les mer: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Når musørene kommer

Selv om det er fristende å klippe rosebuskene, skal de ifølge gartneren først klippes når musørene kommer på bjørka.

-Hva kan vi friske opp en trist hage med nå?

BLOMSTRENDE GEVINST. Klipp tilbake stauder og busker forsiktig slik at du bevarer de nye skuddene og du får god blomstring. Her er det full syrinblomstring i mai
BLOMSTRENDE GEVINST. Klipp tilbake stauder og busker forsiktig slik at du bevarer de nye skuddene og du får god blomstring. Her er det full syrinblomstring i mai Foto: Helge Eek

- Sett potter på trappen hvis du ikke allerede har gjort det. Alle løkplanter tåler nattefrost, men også fargerike planter som for eksempel ranunkler og tusenfryd. Da har du farger mens du venter på vårblomstringen.

De viktigste hageredskapene

Plantegreip og plantespade: uvurderlige ved luking, planting av småplanter og løk samt mindre gravejobber. Kjøp noen med fargerike håndtak slik at du ikke roter dem bort i hagen.

Spade og greip: Disse får du i ulike lengder og materialer. Metallskaft er det sterkeste. For rabatter finnes det mindre spesialredskaper som er lettere å håndtere.

Skyffel og rive: En skarp skyffel til luking og en rive til å jevne jorden med er gode å ha. Bruk en rive med plasttinder for å fjerne blader og strå.

Hekksaks: Nyttig når du skal trimme små og mellomstore hekker og høyt gress. Også når du skal klippe ned visnede stauder. Noen har buede eller tannete kanter skjæreblad for lettere å kutte tykke skudd.

Beskjæringssaks og greinsag: Beskjæringssaksen er nødvendig for beskjæringsjobbene. Velg en med sikkerhetslås og blader som krysser hverandre. Sammenleggbare greinsager er nyttige når du skal kutte av små greiner, mens den som har fast sagblad er best hvis du har mange busker.

Kilde: Den store hageboken. Planlegging, planting og stell. Cappelen Damm Faktum

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning