innrede Lite soverom

Smarte løsninger for små soverom

Hva slags lite soverom skal du innrede? Er det hoved soverom, et gjesterom, et barnerom, et kombirom – eller kanskje en liten hems?

INNREDE LITE SOVEROM: Om man har et lite soverom kan man like gjerne akseptere at det er lite og gjøre det koselig, ikke male alt hvitt og håpe at det vil virke kjempestort.
INNREDE LITE SOVEROM: Om man har et lite soverom kan man like gjerne akseptere at det er lite og gjøre det koselig, ikke male alt hvitt og håpe at det vil virke kjempestort. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Ifølge Nina Klungsøyr, arkitekt og interiørdesigner og eier av Fin Strek, er det viktig å se på de grunnleggende behovene og premissene før man lager en ordentlig plan for innredningen.

- Begrepet smarte løsninger i innredningen bruker man jo ofte om møbler som kan brukes til mer enn en ting, samtidig som det er plassbesparende. Før du bruker penger på en supersmart hylleløsning ville jeg sett på det mest grunnleggende i et soverom, nemlig sengen, sier Klungsøyr.

Hun påpeker at et soverom først og fremst skal gi deg god søvn. En seng i et skap kan jo fungere om man bor alene, men som samboer anbefaler arkitekten ikke en slik løsning.

- Det er viktig å kunne bestemme selv når man vil legge seg og stå opp. Størrelsen på sengen har selvfølgelig mye å si for gulvplassen. Om man setter den i et hjørne, kan man ofte klare seg med litt smalere seng enn om den står fritt i rommet.

Tips for innredning av små soverom

 • Bruk gjerne en møbelsnekker om du virkelig skal tenke smarte løsninger og optimalisere planløsningen.
 • 10 cm på plassering av innredning kan bety utrolig mye i forhold til hvor stort rommet oppleves.
 • Møbelsnekkere kan levere interiørdesign i mange flotte materialer og fargetoner.
 • De kan lage skap som gjør at du får perfekt plass til akkurat dine ting, de lager i tillegg vakre møbler som gir rommet noe i stedet for bare å kreve plass.

Kilde: Nina Klungsøyr, arkitekt, interiørdesigner og eier av Fin Strek

Eline Brendstuen, butikksjef ved Jysk på Grünerløkka, er enig.

- Ha minst mulig møbler. Sengen skal være hovedfokuset, og den bør ikke være større enn nødvendig. Bruk heller en mindre seng, slik at det blir luftig rundt. Unngå å blokkere vinduet med sengen, siden det vil få rommet til å virke trangere. Aller helst skal sengen stå midt i rommet, slik at det er luft på hver side.

Dette bør du tenke hvis du skal pusse opp soverommet

Få soverommet til å virke større

Det er stor forskjell på å tapetsere en liten vegg og et stort soverom. Det betyr at du kanskje har budsjett til en ekstra fin tapet, noe som kan ha mye å si for opplevelsen av romstørrelsen. Trompe lóeil er en gammel metode for å lure øyet til å tro at man er i et større og annerledes rom enn man virkelig er. Det finnes mange slike morsomme, vakre tapeter.

- Dette ble i sin tid ofte brukt som kulisser, og det går an å tenke seg om et lite soverom, at man skal skape sin egen kulisse. I så fall må du først være litt regissør og bestemme deg for hva slags stemning du ønsker deg. Mal gjerne med farger.

- Om man har et lite soverom kan man like gjerne akseptere at det er lite og gjøre det koselig, ikke male alt hvitt og håpe at det vil virke kjempestort, for det er ikke tilfelle. Kalkmaling har en fin effekt og gir dybde til et rom, den kan gi litt ”sky-effekt” noe som passer til et soverom om man ønsker seg en himmel, foreslår Klungsøyr.

Disse fargene burde du bruke på soverommet

Smart å tenke flerbruk

En smal sengegavl med rom i til et par bøker og en vekkerklokke, hylle over til en bukett blomster og gjerne med en myk skumpute mot hodet slik at den blir behagelig å lene seg mot, kan bli kjempefint, tipser arkitekten.

- 60 cm dype skap tar mye plass i et rom, det trengs der du skal henge tøy, men absolutt ikke for resten av klærne. Om du varierer med 60- og 40- skap vil du få mer plass til seng og ikke minst luft som er viktig i et soverom, sier Klungsøyr, og anbefaler at man ikke plasserer skap og hyller over hodet eller ligger med hodet under lave skråtak.

- Det er ikke godt for søvnen. I noen små rom har man ikke annet enn skråtak, men da ville jeg ha tenkt på om du kanskje kan bruke en lavere seng.

Ryddetips for små soverom

 • Gi alt på soverommet sin plass – og nok plass.
 • Ha skapet ryddig.
 • Velg med omhu hva du ønsker å ha fremme.
 • Aller helst bør du finne et annet rom det kan være i.
 • Senger med innebygd oppbevaring gjør at man sparer masse plass, i tillegg til at man får god søvn.
 • Små soverom blir ofte fort rotete fordi man drar ut klær som slenges på gulvet, og så lukker man kanskje døren i stedet for å rydde. Kanskje garderobeskapet heller skal være ved badet?
 • Feng shui kan være en fantastisk verden å gå inn i om man ønsker et ryddigere hjem.

Kilde: Nina Klungsøyr, arkitekt, interiørdesigner og eier av Fin Strek og Eline Brendstuen, butikksjef, Jysk, Grünerløkka

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

Oppbevaring

Brendstuen anbefaler å bruke høyden i rommet, og fremhever at det finnes ekstra smale garderobeskap og kommoder.

- Hold skapet ryddig og ha faste plasser til alle tingene. Bruk for eksempel bokser til belter og andre småting. Sesongklær kan med fordel lagres i en vakumpose til de behøves igjen, mens sko kan oppbevares i bokser på toppen av skapet for å utnytte den plassen maksimalt. Accessoarer kan gjerne vises frem, men vær kresen og ikke vis alt på en gang, sier hun.

Når det gjelder oppbevaring, TV og arbeidspult forteller arkitekten at hun så langt det lar seg gjøre forsøker å finne en annen plassering til dette. Helt optimalt bør et soverom kun ha seng og et vindu som gir deg utsyn.

- En god løsning er faktisk ofte å gjøre soverommet enda litt mindre og plassere oppbevaring og pult i et annet rom. Det vil likevel oppleves som du har bedre plass å sove på, sier Klungsøyr, og legger til:

- Optimalisering handler ofte om plassering av møbler, men også om å disponere romløsningen godt. Å flytte litt på en vegg er ikke mye jobb, men kan gi plass til akkurat det du har behov for.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning