VaskE terrasse

Slik vasker du terrassegulvet

Kan du bruke høyttrykksspyler og grønnsåpe? Ekspertene gir deg råd hvorvidt gjelder vask av terrassen.

VASKE TERRASSE: Ekspertene fraråder å bruke høytrykksspyler når du skal vaske terrassen. 
VASKE TERRASSE: Ekspertene fraråder å bruke høytrykksspyler når du skal vaske terrassen.  Foto: FOTO: Trine Solberg
Publisert Oppdatert

Vask av terrassen bør gjøres med jevne mellomrom, men det er forskjell på den årlige vedlikeholdsvasken og den du gjør når du skal rense terrassen før behandling.

- En terrasserens er i utgangspunktet til for å dyprense en terrasse. Etter flere års bruk og flere lag med terrassebeis eller olje, vil denne løse opp og fjerne det meste av gammel behandling, sier Trude Iren Bergheim, daglig leder i Maleriet fargehandel i Hønefoss.

En slik rens er kun nødvendig hvert femte eller sjette år for å rense planken skikkelig.

Vaske terrassen

Skal du derimot ta vedlikeholdsvasken, bør dette gjøres hvert år. Da kan du bruke en utvendig kraftvask som blandes slik det står på produktet, mener Bergheim.

- Men hold deg unna høytrykksspyler ved vask av terrassegulv, da dette fliser ofte opp treverket, advarer hun.

Ifølge Thomas Sundmoen, produktteknisk konsulent i Flügger farge, du imidlertid ikke bruke kraftvasken - det kan nemlig holde med et vanlig mildt rengjøringsmiddel.

Her er det viktig å følge blandingsforholdene på emballasjen til rengjøringsmiddelet. Sundmoen advarer mot å bruke konsentrert terrasserens, da det fort kan bli langt mer jobb enn du hadde tenkt deg.

- Terrasserens har ofte så høy PH-verdi at den fjerner gammel olje og trebeis. Bruker du dette er du nødt til å behandle treverket etterpå, understreker han.

Les også: Slik bør du male husets fasade

Mildt vaskemiddel, ikke grønnsåpe

En fin ting med vask av utvendig treverk er at det faktisk lønner seg å gjøre det en gang det er ordentlig kjedelig vær.

- Til årlig vask holder det med et mildt vaskemiddel. Bruk mye vann fra for eksempel en vanlig hageslange og en terrasseskrubb på forlengerskaft, så sliter du ikke så fælt på ryggen. Det beste er å ta den årlige vasken av hus og terrasse en dag det plaskregner, så får du også hjelp fra naturens side, tipser Kristian Sørli, konsept- og markedssjef i Fargerike.

Bruk gjerne en litt mykere børste til dette, så terrassen ikke får for hard behandling.

- Skal du vaske fordi det er noen flekker fra der grillen sto i vinter eller det bare er noe smuss som skal bort, er det rengjøring med såpevann og lett børsting som gjelder. La rengjøringsmiddelet virke i fem til ti minutter og børst med en litt mykere børste, sier Sundmoen.

Ifølge Bergheim kan vanlig grønnsåpe ved vask av terrassen imidlertid bli litt for svak kost. Hun forteller at det finnes kraftvask som er beregnet for nettopp vedlikeholdsvask, men at du bør være forsiktig dersom du bruker sterke midler, slik at du ikke fjerner all behandlingen i treverket.

- Det finnes flere varianter av kraftvask, men dersom denne blandes svakt kan den fint brukes. En terrasserens er ofte laget for å fjerne gammel beis og olje. Men den kan også blandes veldig svak og brukes. Uansett er det bedre å bruke et utvendig produkt som er laget for å fjerne alger, mose og lignende. Vanlig salmiakk eller grønnsåpe, som mange bruker, har ikke de egenskapene, påpeker hun.

Vaske terrasse før beising

Når du skal vaske før behandling, altså før du skal olje eller beise, er det som nevnt terrasserens som gjelder. I slike tilfeller kan det være lurt å vanne på forhånd, så terrassen ikke er knusktørr. Dette bidrar til at kjemikaliene, ved hjelp av det fuktige underlaget, trenger dypere inn i underlaget.

- Påfør terrasserensen konsentrert. La det virke i fem til ti minutter og skrubb ordentlig med en stiv gulvbørste. Når du har gjort dette kan det være at det er oljerester igjen, og da må du repetere og ha på rensemiddel på nytt. Repeter til alt er borte, råder Sundmoen.

Bruk vannslangen når du skyller av terrasserensen. Du kan bruke høytrykksspyleren dersom du er forsiktig, men på god avstand og med et skånsomt munnstykke som er beregnet for nettopp dette.

- En god børste og hageslangen fungerer vel så bra. Ved å bruke høyttrykkspyleren feil risikerer du at du fliser opp treverket, så hageslangen er lettere å håndtere, sier Sundmoen.

Les også: Slik skal du vaske husets fasade

Avhengig av treverket

De aller fleste terrassebord her til lands er i trykkimpregnert furu, og de fleste av oss kan dermed gå for den samme terrasserensen. Det er imidlertid viktig å opplyse i butikken hvilket treverk du har.

- Har du for eksempel teak eller andre eksotiske treverk, trenger du en annen rens. Terrasserensen du bruker på furu er veldig basisk, altså har den høy PH. Den du bruker til blant annet teak er veldig sur – altså helt i andre enden av skalaen, opplyser Sundmoen.

Dessuten er det lurt å merke seg at det er blekemidler i en del terrasserenser, og det kan dermed være skummelt å bruke disse på treverk som er mørknet i olje. Det samme gjelder dersom du bare skal vaske terrassen - eller annet treverk for den saks skyld. Informer om hvilket treverk du skal vaske.

- Det rengjøringsmiddelet du bruker bør være beregnet for det du har tenkt til å vaske, for dette er kjemikalier, og kjemikalier kan misfarge treverket, påpeker Sundmoen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning