VaskE terrasse

Slik vasker du terrassen

Kan du bruke høyttrykksspyler og grønnsåpe? Ekspertene gir deg råd.

VASKE TERRASSE: Ekspertene fraråder å bruke høytrykksspyler når du skal vaske terrassen.
VASKE TERRASSE: Ekspertene fraråder å bruke høytrykksspyler når du skal vaske terrassen. Foto: Trine Solberg
Publisert Oppdatert

Vask av terrassen bør gjøres med jevne mellomrom, men det er forskjell på den årlige vedlikeholdsvasken og den du gjør når du skal rense terrassen før behandling.

- En dyprens av terrasse med terrasserens er vanlig å utføre når det er på tide å fornye terrassen med ny beis eller olje. Dyprensen foretas ved å benytte terrasserens. Den løser opp gammel terrassebeis eller terrasseolje - og bleker underlaget, sier Marianne Fischer Paulsen, kategorisjef for maling i Maxbo.

Dersom du bruker sterke produkter, bør du bruke beskyttelse.

- Ikke glem verneutstyret dersom produktene du bruker krever dette. Jeg anbefaler å bruke vernebriller til alle som risikerer sprut i øynene under arbeidet, sier Line Mercedes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid.

Hvor ofte du må rense kommer an på hvor god stand beisen på terrassen er. Dette gjør man for å sikre at den nye behandlingen kan trekke godt inn i treverket. Det vil gi ideell holdbarhet og en jevn innfarging, samt beskyttelse av terrassen.

- De fleste vanntynnede terrassebeiser holder opptil 3 år før de må behandles på nytt. Da renser man bort den gamle beisen før man påfører ny når det er rent, tørt og fast. Dette er det vanlige intervallet hvis ikke beisen tåler å påføres i flere strøk over tid. Da kan det gå lengre perioder før man ønsker å «nullstille» underlaget ved å fjerne gammel olje eller beis, forklarer Paulsen.

Vaske terrassen

Det er alltid fornuftig å ta en rask vedlikeholdsvask hvert år for å fjerne forurensing og annet smuss som har kommet på underlaget det siste året, så er terrassen ren og pen til en ny sesong.

- En forurenset terrasse holder lengre på fuktighet og gir større sannsynlighet for begroing med mer og kortere holdbarhet på sikt, samt at den ikke ser så pen ut, sier Paulsen.

Styr unna harde vaskemidler og høyttrykkspyler.

- Da snakker vi om en lett vask med en mykere vaskekost og et mildere vaskemiddel som ikke løser opp tidligere behandling, sier Paulsen.

Ifølge Thomas Sundmoen, produktteknisk konsulent i Flügger farge, du imidlertid ikke bruke kraftvasken - det kan nemlig holde med et vanlig mildt rengjøringsmiddel.

Her er det viktig å følge blandingsforholdene på emballasjen til rengjøringsmiddelet. Sundmoen advarer mot å bruke konsentrert terrasserens, da det fort kan bli langt mer jobb enn du hadde tenkt deg.

- Terrasserens har ofte så høy PH-verdi at den fjerner gammel olje og trebeis. Bruker du dette er du nødt til å behandle treverket etterpå, understreker han.

Les også: Nå kan terrassen brukes hele året

Ingen sterke såper

En fin ting med vask av utvendig treverk er at det faktisk lønner seg å gjøre det en gang det er ordentlig kjedelig vær.

- Til årlig vask holder det med et mildt vaskemiddel. Bruk mye vann fra for eksempel en vanlig hageslange og en terrasseskrubb på forlengerskaft, så sliter du ikke så fælt på ryggen. Det beste er å ta den årlige vasken av hus og terrasse en dag det plaskregner, så får du også hjelp fra naturens side, tipser Kristian Sørli, konsept- og markedssjef i Fargerike.

Bruk gjerne en litt mykere børste til dette, så terrassen ikke får for hard behandling.

- Skal du vaske fordi det er noen flekker fra der grillen sto i vinter eller det bare er noe smuss som skal bort, er det rengjøring med såpevann og lett børsting som gjelder. La rengjøringsmiddelet virke i fem til ti minutter og børst med en litt mykere børste, sier Sundmoen.

Grønnsåpe er ikke designet for terrassevask. Du bør heller velge et produkt som er bedre egnet for utendørsvask. Ifølge Line Mercedes i CityMaid bør du være forsiktig dersom du bruker sterke midler, slik at du ikke fjerner all behandlingen i treverket.

- De fleste terrasser kan helt fint vaskes med mild såpe og vann. Ett tips er da å fukte først med vann, så legge på såpevannet. Jeg vil anbefale å kjøpe et produkt i faghandelen for årlig vask. Uansett hva du velger: husk å skylle godt med vann slik at du fjerner alle såperester, påpeker Mercedes.

Dersom det er spesielle flekker på terrassen, kan du kjøpe egne midler for dette.

- Grønske fjernes for eksempel ved ett produkt som inneholder syre, forklarer hun.

Les også: Slik får du ren dusj

Vaske terrasse før beising

Når du skal vaske før behandling, altså før du skal olje eller beise, er det som nevnt terrasserens som gjelder. I slike tilfeller kan det være lurt å vanne på forhånd, så terrassen ikke er knusktørr. Dette bidrar til at kjemikaliene, ved hjelp av det fuktige underlaget, trenger dypere inn i underlaget.

- Påfør terrasserensen konsentrert. La det virke i fem til ti minutter og skrubb ordentlig med en stiv gulvbørste. Når du har gjort dette kan det være at det er oljerester igjen, og da må du repetere og ha på rensemiddel på nytt. Repeter til alt er borte, råder Sundmoen.

Bruk vannslangen når du skyller av terrasserensen. Du kan bruke høytrykksspyleren dersom du er forsiktig, men på god avstand og med et skånsomt munnstykke som er beregnet for nettopp dette.

- En god børste og hageslangen fungerer vel så bra. Ved å bruke høyttrykkspyleren feil risikerer du at du fliser opp treverket, så hageslangen er lettere å håndtere, sier Sundmoen.

Les også: Du kan ha muggsopp uten at du vet det

Avhengig av treverket

De aller fleste terrassebord her til lands er i trykkimpregnert furu, og de fleste av oss kan dermed gå for den samme terrasserensen. Det er imidlertid viktig å opplyse i butikken hvilket treverk du har.

- Har du ett spesialgulv trenger dette kanskje ett tilpasset produkt, forklarer Mercedes.

- Har du for eksempel teak eller andre eksotiske treverk, trenger du en annen rens. Terrasserensen du bruker på furu er veldig basisk, altså har den høy PH. Den du bruker til blant annet teak er veldig sur – altså helt i andre enden av skalaen, opplyser Sundmoen.

Dessuten er det lurt å merke seg at det er blekemidler i en del terrasserenser, og det kan dermed være skummelt å bruke disse på treverk som er mørknet i olje. Det samme gjelder dersom du bare skal vaske terrassen - eller annet treverk for den saks skyld. Informer om hvilket treverk du skal vaske.

- Det rengjøringsmiddelet du bruker bør være beregnet for det du har tenkt til å vaske, for dette er kjemikalier, og kjemikalier kan misfarge treverket, påpeker Sundmoen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning