før og etter

Nå kan terrassen brukes hele året

Bygget paviljong av glass og fikk et nytt rom.

ETTER: Familien har fått et nytt rom på terrassen.
ETTER: Familien har fått et nytt rom på terrassen. Foto: Niklas Hart
Publisert

Terrassen var stor og eksponert. Anette og Rune ønsket et hyggeligere sted å leve utelivet, uten å sitte i regn og blåst.

De ønsket å bruke terassen mer, og vurderte et overbygg.

Anette og Rune kunne bare ikke se for seg hvordan de skulle gjøre det for at det skulle passe huset.

Interiørarkitektens løsning

Hvorfor er denne løsningen bedre enn den forrige?

Løsningen innbyr til mer uteliv. Inntil huset er det bygget en dobbel garasje med terrasse på toppen.

FØR: Terrassen vår åpen for vind og vær. Beboerne ønsket å kunne sitte ute, selv når været ikke innbød til det.
FØR: Terrassen vår åpen for vind og vær. Beboerne ønsket å kunne sitte ute, selv når været ikke innbød til det. Foto: Privat

Dette utearealet var stort og åpent, og eksponert både mot nabohus og mot vær og vind. Beboerne ønsket seg en lunere følelse i dette uteområdet.

Ved å dele garasjeverandaen opp i to soner – én sone under glasstak og én sone med himmelen som tak, har beboerne muligheten til å tilpasse utelivet etter værforholdene. De to sonene gjør dessuten at det store uterommet er temmet, og mer intimt.

Les også: Var lei av lite benkeplass - så kom interiørarkitekten

Forskjell på soner

Sittegruppen i glasshuset kan brukes både som spiseplass og lounge, men terrassen utenfor glasshuset består egentlig av flere soner. Her har vi bygget en slags kjøkkenbenk med groper til urter og oppbevaring bak lukkede fronter. Inntil benken et langbord som benyttes når været er bra.

Rundt hjørnet, mot syd, finnes en avslapningssone der man kan trekke seg tilbake og være ganske avskjermet.

Hvilke alternative løsninger vurderte du?

LY: Glassveggene og -taket skjermer for regn og vind, men de slipper også lyset inn og lokker blikket ut. Glassdøren kan skyves til side når man ønsker å åpne opp til den delen av terrassen som ikke er overbygd.
LY: Glassveggene og -taket skjermer for regn og vind, men de slipper også lyset inn og lokker blikket ut. Glassdøren kan skyves til side når man ønsker å åpne opp til den delen av terrassen som ikke er overbygd. Foto: Niklas Hart

Vi vurderte en pergola. Jeg tenkte at det kunne være fint å beholde det åpent mot nord, og la et epletre eller to vokse inn i uterommet. Det ville huset kledd, og dette ville utgjort et frodig innslag på terrassen.

Ulempen var selvfølgelig at uteplassen ville blitt utsatt for nordavind. Derfor falt valget på en overbygd glassveranda. Og med en slik gjennomsiktig konstruksjon blir stuen innenfor fortsatt forsynt med dagslys.

Les også: Gikk fra rotete kjøkken til fantastisk allrom

SPISEPLASS: Bordet er fra Jysk og stolene fra Skeidar.
SPISEPLASS: Bordet er fra Jysk og stolene fra Skeidar. Foto: Niklas Hart
MASKULINT: En arbeidsbenk flukter med muren som omslutter terrassen mot vest og syd. Konstruksjonen består av pussede Leca-blokker på 10 cm, en betongbenkeplate og lamellfronter i heltre fra Stiklestad Tre.
MASKULINT: En arbeidsbenk flukter med muren som omslutter terrassen mot vest og syd. Konstruksjonen består av pussede Leca-blokker på 10 cm, en betongbenkeplate og lamellfronter i heltre fra Stiklestad Tre. Foto: Niklas Hart
BEST KALDT: Inne i glasshuset er det både lunt og lyst, for varmt på gode sommerdager, men ideelt i kjølige perioder, ifølge beboerne. Bordet i utestuen er et bruktfunn, tekannen er fra Eva Solo, kruset fra Nudus.
BEST KALDT: Inne i glasshuset er det både lunt og lyst, for varmt på gode sommerdager, men ideelt i kjølige perioder, ifølge beboerne. Bordet i utestuen er et bruktfunn, tekannen er fra Eva Solo, kruset fra Nudus. Foto: Niklas Hart

- Terrassen var stor nok til å kunne deles opp i en innesone og en utesone, sier Tone.

- Løsningen har ført til at vi ser mindre på TV. Nå ser vi heller på solnedgangen over Mjøsa.

Forlenget huset

Dette kostet forvandlingen:

Glasshus: kr 350 000

Elektroarbeider: kr 10 000

Blikkenslagerarbeider: kr 25 000

Rekkverk i glass: kr 28 000

Kjøkkenbenk: kr 4 500

Totalt: kr 417 500

Glasspaviljongen med skråtak utgjør en forlengelse av huset.

Konstruksjonen er levert av Veranda med Glassmester 1 Hamar som utførende entreprenør.

Terrassen og glasshuset ligger på taket til den doble garasjen som er bygget inntil huset. I forlengelsen av garasjen har interiørarkitekten tegnet en bod, som er kledd med vertikalt panel og horisontale spiler.

Styling: Maria Hove Vestre.

Les også: Kjøpte hytte på impuls mens hun ventet på middagen

Artikkelen er hentet fra magasinet Bonytt og en er del av serien Bonytthjelpen. Du kan søke om hjelp her: Bonytthjelpen

INNRAMMET: Sonen mot nord er mer eksponert mot omgivelsene. Her er terrassen rammet inn av et rekkverk i glass. Gyngestol og sidebord fra Skeidar, puter fra Teixidors, vannmugge fra Eva Solo.
INNRAMMET: Sonen mot nord er mer eksponert mot omgivelsene. Her er terrassen rammet inn av et rekkverk i glass. Gyngestol og sidebord fra Skeidar, puter fra Teixidors, vannmugge fra Eva Solo. Foto: Niklas Hart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning