midd og lopper i sengen

Denne kommer om du er dårlig til å lufte på soverommet

Er det varmt og fuktig på soverommet ditt, tar midden det som invitasjon til å besøke sengen din.

MIDD OG LOPPER I SENGEN: Det norske tørre og kjølige klimaet er ikke middens ønskested, men dersom du holder det fuktig og varmt på soverommet kan du nesten være sikker på at den kommer.
MIDD OG LOPPER I SENGEN: Det norske tørre og kjølige klimaet er ikke middens ønskested, men dersom du holder det fuktig og varmt på soverommet kan du nesten være sikker på at den kommer. Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Man har tidligere trodd at soverommet, og spesielt sengen, var overbefolket med små, usynlige skadedyr. Nye undersøkelser viser imidlertid at det ikke er tilfelle.

- En norsk undersøkelse har direkte målt antallet midd i sengen, ved å støvsuge sengen og deretter telle antall dyr, og da fant man at forekomsten var lav, forteller avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.

- Årsaken til at man tidligere konkluderte med høye mengder midd, var at man målte antistoffer mot dem, og ikke det faktiske antallet dyr. Problemet med disse målingene var at antistoffene også kan reagere på andre ting, slik at man nødvendigvis ikke visste at det var antallet midd man målte.

Unngå fuktighet og varme

I Norge er det i utgangspunktet dårlige vekstforhold for midd, fordi det er for tørt og kjølig. Men dersom du har lyst til å gi midden gode leveforhold, kan du for det første holde det fuktig og varmt på soverommet.

- Dårlig lufting, som igjen skaper høy luftfuktighet, samt varme gir midden gode vekstforhold. Og dersom man i tillegg skifter sengetøy sjelden, samt har dårlig renhold på soverommet liker midden seg godt, forklarer Ottesen, og legger til at skumgummimadrasser kan bidra til høy luftfuktighet ved at de tiltrekker seg fuktighet.

Les også: - Den er veldig ekkel og nesten umulig å bli kvitt

Også andre dyr på soverommet

Men om det er lite midd på soverommet ditt, kan du ha uflaks og påtreffe andre smådyr med skumle hensikter. Ifølge Ottesen kan typen skadedyr variere med hva man har på soverommet.

- Mange kler av og på seg på soverommet, og da kan det bli hudavfall og hår som blant annet brun pelsbille, også kalt Majorstu-billen, kan leve av. Det kan være klesmøll på ull- og skinnklær i garderoben som ofte er i tilknytning til soverom. Har du skjeggkre, kan de også finnes på soverom. Veggedyr kan også finnes. Om våren kan fuglelopper eller rød hønsemidd komme inn dersom du har et gammelt fuglerede i nærheten, eller fuglekasse på veggen. De stikker og suger blod.

Disse forskjellige skadedyrene til tross, mener Ottesen ikke det er grunn til bekymring.

- Generelt kan man si at det er lite med skadedyr i norske soverom og senger.

Ottesen legger til at godt renhold, samt kjølig og tørt klima vil gjøre soverommet og sengen lite attraktivt for slike småkryp.

Les også: Luften du puster inn hjemme kan inneholde mugg

Kan gi allergi

I noen tilfeller kan midd føre til allergiske reaksjoner, og det er krypets avføring som skaper problemene.

- Midd er en vesentlig faktor for utvikling av allergi, sier rådgiver Grethe Amdal ved Norges astma og allergiforbund (NAAF).

Rådet for å redusere en eventuell middplage er blant annet å holde soverommet mest mulig fritt for støv, og vaske sengetøyet på 60 grader minst hver 14. dag.

Gjør det hyppigere hvis du er allergisk, og unngå støvsamlere, som åpne hyller og skap.

Dyner og puter bør ifølge NAAF også vaskes jevnlig på 60 ºC. "Det er viktig at dyner og puter tørker godt etter vask, helt til fukten er ute. Bruk parfymefritt vaskemiddel og følg pute- eller dyneprodusentens vaskeanvisninger", skriver de på sine nettsider.

Og om vinteren kan både sengetøy og madrass legges ut i kulden. Husk bare å banke det godt før det tas inn.

På sine sider har NAAF flere råd for hvordan man skal gjøre det minst mulig levelig for midden:

  • Ikke re opp sengen, i hvert fall ikke om morgenen. Brett dyna godt bakover så innsiden vender opp, slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
  • Skift sengetøy hver uke, eller etter behov.
  • Madrassen bør støvsuges og teppebankes med jevne mellomrom.
  • Lav romtemperatur begrenser middforekomsten i sengetøyet
  • Sørg for god utlufting
  • Ha lav innendørs luftfuktighet i vintermånedene

Les også: Dette dekker husforsikringen i forbindelse med skadedyr

Ubehagelig kløe

Som Ottesen nevner, kan fuglelopper finne veien inn på soverommet om våren, og bitt fra disse kan noen ganger føre til ubehagelig kløe.

Fuglelopper kan kun elimineres når de fortsatt befinner seg i fuglereiret. Når de har kommet inn på soverommet, er det nytteløst å spraye med insektmiddel.

Lopper dør vanligvis av seg selv i løpet av 1-2 uker, i følge Folkehelseinstituttet.

FUGLELOPPE: Denne starter sitt liv i fuglereder, men om våren komemr den gjerne på besøk i soverommet ditt.
FUGLELOPPE: Denne starter sitt liv i fuglereder, men om våren komemr den gjerne på besøk i soverommet ditt. Foto: Anticimex

Blodsugende veggedyr

Denne skapningen tilhører avdelingen for virkelig ekle kryp. Mens midd, og til dels lopper er ufarlige, har veggedyret langt mer onde hensikter.

Dette vesenet driver en lyssky virksomhet, sitter og trykker bak en list eller i en sprekk om dagen, og kommer ikke frem før mørket senker seg.

Det er ikke store skapningen vi snakker om, veggedyret måler bare en halv centimeter, men når de har spist seg mette på menneskeblod, kan de imidlertid bli over centimeteren.

Veggedyret liker seg best der hvor det er stort gjennomtrekk av mennesker, men reiser gjerne også som blindpassasjer hjem til folks soverom, og kryper opp langs sengebenene om natten for å finne varmt menneskeblod.

VEGGEDYR: Denne skapningen ville du ikke like å ha på soverommet ditt, for den jakter på blodet ditt.
VEGGEDYR: Denne skapningen ville du ikke like å ha på soverommet ditt, for den jakter på blodet ditt. Foto: Lennart Falk/Anticimex

Folkehelseinstituttet har tidligere vært bekymret for fremveksten av veggedyr, og antallet bekjempelser av denne parasitten har hatt kraftig vekst siden 2010. Men i 2017 var det en liten nedgang i antall bekjempelser, og instituttet er spent på om nedgangen fortsetter, men det får de ikke vite før tidlig i 2019.

Les også: Slik blir du kvitt maur

Maskeringstege i kottet

Treffer du på dette vesenet på soverommet er den oftest på gjennomfart, for den liker seg best på loftet og i mørke kott.

Mennesker bryr den seg ikke særlig om, men derimot andre insekter.

De jakter den på, og suger rett og slett gørra ut av dem.

I ekstreme tilfeller, når sulten gnager som verst, kan den finne veien opp i sengen på jakt etter menneskeblod.

TEGE: Maskeringsteger er "morsomme" kryp som kan finne på å besøke soverommet.
TEGE: Maskeringsteger er "morsomme" kryp som kan finne på å besøke soverommet. Foto: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning