Hvordan bli kvitt flass

Slik blir du kvitt flass

Snør du?

FLASS: Sliter du med fet hodebunn kan dette trigge flassdannelse. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FLASS: Sliter du med fet hodebunn kan dette trigge flassdannelse. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det er ikke særlig kult når hodebunnen stadig produserer hvite flak som drysser ned på skuldrene. Flass er riktignok helt ufarlig, men like fullt flaut og irriterende.

- Flass kan forårsakes av en gjærsopp som vi alle har på kroppen, sier Laila Høgset Pettersen, art director for frisørkjeden Nikita Hair.

- Du kan få flass hvis du har mye av gjærsoppen, eller om du er overfølsom. Det er faktisk veldig få som har flass, de fleste har bare en tørr eller sensitiv hodebunn, sier hun.

Tørr og fet flass

Hvis du har tørr hud generelt, kan du være mer utsatt for tørr hodebunn og dryss, men det må ikke forveksles med flass.  

Fet hodebunn kan trigge flassdannelse. Gjærsoppen lever av oljene som hårsekkene produserer, så hvis det er for mye olje, kan det fort bli ubalanse i hodebunnen.

Tørr flass drysser ned på skuldrene, men fet flass vil sitte fast som et belegg i hodebunnen.

- Det er også noe som heter seboreisk eksem som kan forårsake kløe, utslett og kraftig flass. Psoriasis gir også veldig kraftig flassdannelse, sier Pettersen.

Ikke vaske for ofte, ikke for sjelden…

- Har det noe å si hvor ofte man vasker håret?

- Ja, du må hverken vaske for ofte eller for lite. Vasker du for ofte vil du irritere hodebunnen, og vasker du for sjelden vil gjærsoppen trives for godt. Det er individuelt for hver person hvor ofte som anbefales. Du kan skylle håret med bare vann mellom gangene du vasker med sjampo.

- Kan man forebygge denne type flass?

- Riktige produkter er viktige. Når du vasker håret er det viktig å skylle godt sånn at du får ut alle styling- og sjamporester. Unngå å ha styling ned i hodebunnen.

- Hva gjør frisøren når kunder har flass?

- Anbefaler gode produkter som vil hjelpe på problemet. Det finnes sjampoer og gode hodebunnskurer i salong, som lindrer kløe og balanserer hodebunnen, sier Petterson.

- Kosttilskudd, vitaminer, mineraler – er det noe som hjelper?

- Godt kosthold og vitaminer er aldri feil, men om det kan virke direkte mot flass er ikke sikkert.

- Kan flass gå over av seg selv?

- Det kommer an på hva den er forårsaket av. Tørr hodebunn kan ofte bli bra av seg selv, men flass forårsaket av sopp må behandles, sier Pettersen.

Flass ved hudsykdom

Flass kan også være forårsaket av hudsykdommer.

På apoteket får du kjøpt flere typer sjampo mot flass, blant annet:

Fungoral: Sopphemmende sjampo som også skal lindre kløe og redusere skjelling ved flassdannelse

Selukos sjampo: Til flass og seborre

Sebamed sjampo: Mot flass

Ducray Squanorm flassjampo fet: Til kløende hodebunn med flass som er fett og klebrig

Ducray Aquanorm flassjampo tørr: Til tørr hodebunn med tørt og dryssende flass

Vichy Dercos flassjampo: Til fet hodebunn

ACO flassjampo: Denne serien har også balsam og conditioner til flass og tørr hodebunn

La Roche-Posay Kerium DS: Til flass og tørr hodebunn

- Flass er døde hudceller fra det ytterste laget i overhuden, som faller av i større eller mindre flak, forklarer hudlege Cato Mørk ved Akershus Hudlegesenter.

- Normalt er avflassingen ikke særlig synlig hvis de døde cellene faller av en og en, eller i små flak. Men flassingen kan bli mer uttalt ved visse hudsykdommer som eksem og psoriasis, der modningen av hudcellene i overhuden er forstyrret, sier han.

Hudceller modnes, dør og erstattes av friske celler. Denne prosessen tar i vanlige tilfelle en måneds tid. Flass oppstår når prosessen går altfor fort, kanskje bare i løpet av noen døgn. Dette medfører at veldig mange hudceller dør og avstøtes samtidig, og manifesterer seg ofte som større flak av døde og døende hudceller.

De hvite hudflakene synes godt i kontrast til mørkt hår og synes også godt på mørke klær, hvilket mange opplever som sterkt uønsket.

Fet hud

- Er det noen gjennomsnittsalder for de som har flass?

- Flass i hodebunnen kommer gjerne med puberteten og utvikling av talgkjertler, sier Mørk.

- Her trives en gjærsopp som kalles pityrosporum og som er medansvarlig for utvikling av flasseksem eller seboreisk eksem. Talget nedbrytes til irriterende fettstoffer som gir eksem og gjerne fet flassing på områder med mye talgkjertler, ofte der vi har kviser.

Talgkjertlene påvirkes av hormoner, derfor er ikke huden så fet hos barn og gamle. Disse aldersgruppene er derfor sjelden plaget med flass, med mindre de har spesifikke hudsykdommer som forstyrrer modningen av cellene i overhuden.

- Har det noe med arv å gjøre – for eksempel på samme måte som det i enkelte familier er vanlig å bli tidlig gråhåret?

- Arvelige forhold er viktig. De med fet hud er gjerne mer plaget, mener han.

Medisiner og sjampo

- Hva gjør hudlegen når pasienter har flass?

Naturlige ingredienser

I helsekostbutikkene får du kjøpt produkter mot flass, basert på naturlige ingredienser:

Z Skin Repair Special Shampoo en fuktighetsbevarende sjampo for hår og hodebunn, sjampoen er tilsatt kamille, salvie, rosmarin, melisse og humle, godt for hår og vanskelig hodebunn.

Z Skin Repair Scalp Tincture for tørr og sår hodebunn som kan være årsak til flass og livløst hår, denne sprayen inneholder virkestoffer som skal dempe irritasjon og kløe i hodebunnen. Skal virke over natten.

Kjerringråd

Et kjerringråd mot flass er å gni inn hodebunnen med olivenolje. La oljen sitte i en halvtimes tid. Skyll ut med lunkent vann.

Et annet naturråd er å massere saften av en sitron i hodebunnen daglig.

- Talgproduksjonen er vanskelig å påvirke med mindre vi gir medisiner som inneholder stoffer beslektet med a-vitamin det samme som brukes i behandling av kviser, eller medisiner som hemmer de mannlige kjønnshormonene, sier Mørk.

- Vi kan imidlertid redusere pityrosporum-soppens påvirkning på talget slik at vi ikke får så mange irriterende nedbrytningsprodukter.  Det gjør vi gjennom å redusere mengden av soppen, enten med soppdrepende kremer eller sjampoer. 

Hyppig hårvask kan i seg selv bedre problemet hos dem som har seborre. Den irriterte hodebunnen kan reduseres med tjæresjampoer, som fås på registereringsfritak (spesiell resept på medikament som ikke er godkjent og registrert for vanlig bruk i Norge) eller kortisonholdige hodebunnsprodukter (på resept) som demper eksemet i hodebunnen. 

- Dette er behandling som virker på symptomene på hudsykdommen, understreker han.

- Vi kurerer ikke flasset og eksemet, det vil komme tilbake hvis vi stopper behandlingen. Det er derfor viktig med proaktiv behandling eller vedlikeholdsbehandling for å holde flass og eksem i sjakk.

- Kan flass gå over av seg selv?

- Mange som har vært plaget med flass i pubertetsårene og i voksen alder, opplever at det gradvis blir bedre med årene (brenner ut) da de bokstavelig talt etter hvert tørker inn, sier hudlege Mørk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning