Akne (kviser)

Acne vulgaris

Akne er betennelse i hudens talgkjertler, først og fremst i ansikt og på øvre deler av kroppen.

Huden inneholder mange små porer. Hver pore inneholder et hår og en talgkjertel. Talgkjertler produserer et oljestoff som kalles sebum, som normalt skilles ut av poren for å smøre håret og huden. Akne oppstår når en pore blir plugget igjen på grunn av for mye sebum og døde hudceller. Hvis gangen til hudens overflate er blokkert, blir poren infisert og betent, noe som gir en rød, svullen, pussfylt klump som kalles en kvise. Dypere og alvorligere infeksjoner kan føre til harde knuter og alvorlige varige forandringer i huden.

Akne og kviser rammer på et eller annet tidspunkt 80 prosent av de mellom 11 og 30 år. For de som er hardest rammet, kan ubehandlet kvisedannelse føre til arrdannelse, depresjon og sosiale problemer. Leger er godt kjent med at dette ofte fører til alvorlige problemer i en sårbar tid, og bruker derfor mye tid og oppfølging for å hjelpe sine pasienter på en god måte.

Symptomer

Akne eller kviser er røde og betente små klumper i huden.

Akne, eller kviser, er røde og betente små klumper i huden. Akne kommer oftest i ansiktet, men forekommer hyppig også i nakke, rygg og bryst. Du ser ofte hudormer, både svarte og hvite prikker i huden, som kan være forstadier til kviser. Om kviser er riktig ille, kan det dannes arr når de leges. Behandling kan forhindre arrdannelse.

Behandling og forebygging

Akne kan for de fleste forebygges ved egenbehandling med forsiktig vask med mild såpe. Forskjellige kremer og medikamenter kan være en nødvendig behandling.

Det er en rekke produkter som kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men forskningen om effekt er nok mangelfull for de fleste av disse. De som reklamerer med rask effekt er i alle fall på feilspor. For en ting er sikkert i all forskning vi har sett på; behandling tar tid og det betyr flere uker.

Følgende produkter er undersøkt og har vist færre kviser etter fire til tolv uker. Følgende medisiner kan gi effekt: Benzoylperoksid (stoffet er et blekemiddel, så unngå å få det på klær). Azelainsyre, ligner benzoylperoksid, men muligens noe færre bivirkninger. Antibiotikaholdige kremer og gele dreper bakterier som gjør kvisene røde og betente. Vitamin A-kremer gir mindre kviser etter 12 ukers behandling.

Ved mer alvorlig form for akne kan legen foreslå antibiotika i tablettform. Vanligvis brukes erytromycin, doksycyklin eller tetracyklin. Unngå dette dersom du er gravid. Hos noen forsvinner akne helt etter seks måneder. Bivirkningene er derimot langt flere enn ved behandling med lokal krem. Ved ansiktsakne brukes kun lokal krembehandling.

Ved alvorlig akne eller uten effekt av behandlingen, bruker noen leger isotrettinin. Det hindrer hudens produksjon av fet olje, men kan gi alvorlige bivirkninger, og føre til fosterskader.

En spesiell type p-pille kan være til hjelp for kvinner ved alvorlig form for akne.

Undersøkelse og diagnostikk

Funn av røde og betente kviser, fet hud med hudormer, svarte prikker og hvite klumper, komedoner.

Årsak

Sikker årsak er ukjent, men vi kjenner en rekke faktorer i huden vår som gir akneutbrudd.

Du har sikkert hørt at sjokolade, brus og fet mat som pizza kan forårsake kviser, men det er nok meget tvilsomt om så er tilfelle ettersom forskning ikke har vist at det stemmer.

Akne er vanligvis forårsaket av en kombinasjon av flere faktorer. Det mest sentrale er opphopning av døde hudceller og overdreven produksjon av sebumfett og bakteriell overvekst. Ettersom disse faktorene blir mer alvorlige, øker faren for akne. Hormonelle årsaker er også medvirkende, og fører til økt akne i perioder for kvinner.

Om mild akne kan utvikle seg til moderat eller alvorlig akne, er avhengig av forholdene i huden din.

Prognose

Akne gir seg som oftest med økende alder, selv om det kan ta litt tid. Ventetiden kan derimot gjøres kortest mulig med god behandling og regelmessig kontakt med lege for den beste behandling.

Fakta om Akne (kviser):

Akne, eller kviser, skyldes betennelse i hudens talgkjertler. Akne rammer først og fremst ansiktet og øvre deler av kroppen. Det finnes effektiv behandling mot akne, men man må regne med at behandlingen tar tid.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk