Treningstrender

Denne treningen blir trendy i 2015

Vi tar på oss fremtidsbrillene og ser inn i den sporty glasskulen.

TRENDY: Kunnskapsbasert trening med høy intensitet og egen kroppsvekt, for å brenne fett og bygge muskler blir populært - også i fremtiden. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
TRENDY: Kunnskapsbasert trening med høy intensitet og egen kroppsvekt, for å brenne fett og bygge muskler blir populært - også i fremtiden. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: Creatas
Publisert Oppdatert

Hva slags trening kommer til å bli mest populær i tiden fremover? Treningssentrene florerer av flunkende nye gruppetreningskonsepter.

Nisjesporter som crossfit, kampsport og dans blir stadig mer populært, og påmeldinger til løp, hinderløyper og konkurranseritt øker i rekordfart.

Det er ingen tvil om at vi er sporty som få! Men hvor går egentlig veien …?

Er det mulig å forutse hva vi trener om ett, fem, kanskje ti år? Vi tar på oss fremtidsbrillene og gir det et forsøk!

 

Trendlista

American College of Sports Medicine (ACSM) er regnet som en av de største organisasjonene i verden innen forskning på trening og fitness. Hvert år publiserer de en trendliste, som sier noe om hvilke treningstrender som er de viktigste det gjeldende året.

Ifølge Lene Annette Hagen, førsteamanuensis ved seksjon for idrettsmedisinske fag på NIH her i Norge, tar man gjerne utgangspunkt i disse rapportene når man skal prøve å si noe om utviklingen som skjer i Norge i årene fremover.

– Generelt ligger USA et godt stykke foran Norge og Europa når det gjelder treningstrender, så denne lista sier mye om hvor vinden blåser. Allikevel vil det alltid være en usikkerhet knyttet til å skulle prøve å si noe om treningstrender både ett, fem og ti år fram i tid.

 

Tre på topp

På toppen av lista ligger høyintensitetstrening som en soleklar ener!

Vi elsker tydeligvis å hige etter pusten til vi ser mannen med ljåen. Så lenge det hele er over på under 30 minutter.

– HIIT-trening er både tidsbesparende og effektivt, så jeg er sikker på at denne trenden kommer til å vokse, sier Lene Annette.

Trening med egen kroppsvekt tar andreplassen, en type trening Lene Annette mener er kommet for å bli.

– Trening med egen kroppsvekt dukket for første gang opp på listen i 2014, men forventes å vokse i årene som kommer. Folk vil ha effektiv og enkel trening, og trening blir jo ikke stort enklere enn dette. Man kan trene hvor som helst og når som helst, så lenge man er kreativ. Det ser altså lyst ut for «apekattrening» i årene som kommer.

Stadig flere kaster seg på kroppsvektstrenden, og dropper studio, vekter og apparater til fordel for trening med egen kroppsvekt og enkle hjelpemidler. Gjør du det samme er du trendy!

På tredjeplass ligger kunnskap og kompetanse. Vi vil ha treningsråd fra mennesker vi stoler på, i en jungel av informasjon, tips og råd rundt trening og helse.

Dag Anders Ludvigsen er produktsjef ved den nyetablerte treningskjeden ICON i Norge, som i stor grad har tatt til seg denne trenden.

– Jeg håper og tror det vil settes større krav til PT-er og gruppetreningsinstruktører i tiden fremover, noe som i hvert fall er et av våre mål. Tidligere har man kunnet jobbe som personlig trener i en årrekke uten noe form for kvalitetssjekk. Det vil vi gjøre noe med.

Product manager for gruppetrening ved SatsElixia i Norge, Jannike Pedersen, er enig i mange av trendene.

– Disse trendene stemmer godt overens med det vi ser hos våre medlemmer, spesielt kunnskap og kompetanse. I takt med at folk ønsker å spisse seg inn på en bestemt aktivitet, ønsker de også mer spesifikk kunnskap og kompetanse fra blant annet våre PT-er, forteller hun.

 

Sosial trening

Flere og flere søker sosial trening, og Jannike mener denne trenden kommer til å vokse i treningsbransjen.

– Stadig flere ønsker å trene tungt og effektivt sammen med andre. Vi ser at våre tøffeste gruppetimer blir mer populære, det er veldig i tråd med trenden om høyintensiv trening.

Anita Tonne er grunnleggeren av The Corebar, som er blitt et kjent treningskonsept både i Norge og i utlandet. Anita har vært i treningsbransjen siden 1996, og er oppdatert på hva som rører seg i treningsmarkedet. Hun understreker en viktig trend som har utviklet seg internasjonalt de siste årene, men som ikke kommer fram av ACSM sin liste.

– Tidligere lagde de fleste gruppetreningsinstruktører treningsprogrammene sine selv, med selvvalgt musikk. Nå er det blitt langt vanligere med ferdig koreograferte timer, med tilhørende musikk og kursing. For dem som trener på senter og deltar på gruppetimer betyr det at du kan gå på timer som lages av eksperter, og kvaliteten på timen øker.

 

Kunsten å roe ned

Som nummer 10 på ACSM sin liste finner vi yoga, en trend som ifølge Lene Annette fra NIH alltid er til stede, selv om den ikke ligger i toppen.

Yogatrenden øker alltid, sakte, men sikkert. Mange føler seg stresset i hverdagen, og kjenner at de trenger noe som hjelper de å roe ned. Spesielt ser vi at stadig flere unge kvinner velger yoga som treningsform, forteller hun.

Ifølge Jannike har yoga som treningstrend alltid stått sterkt.

– Vi merker absolutt en økt tilstrømming til våre yogatimer, og forventer at denne vil øke i årene fremover. Stadig flere ser verdien av å supplere annen og mer krevende fysisk trening med yoga og lignende konsepter, for å skape et helhetlig treningsbilde. Skal vi tro ekspertene kan det virke som om mindfulness, coaching, mental trening og fysisk trening smelter sammen og blir en større del av treningshverdagen vår. Kanskje booker vi inn like mange mentale som fysiske treningsøkter fem år fram i tid? Det er naturlig at utlandets treningstrender baner seg vei inn på det norske markedet. Allikevel er det noen ting som alltid vil være særnorsk, uavhengig av hva som skjer i USA og resten av verden. Kanskje er vi nordmenn litt sære?

– Nordmenn er i hvert fall veldig opptatt av hva som er hot i Norge, ikke bare i utlandet. Vi utvikler i stor grad våre egne trender, forteller Anita.

– Mye tyder på at løpe- og sykkelbølgen vil fortsette å stille sterkt, og ritt og løp i hele landet melder om økte påmeldingstall. Mange treningssentre følger også opp denne trenden og tilbyr løpe- og sykkeltimer spesielt tilrettelagt for at medlemmene skal trene seg opp fram mot et bestemt løp.

Bruk av apper for å kartlegge forbedring og utvikling øker også, mye fordi det er enkelt, svært tilgjengelig, billig og motiverende. Mye tyder på at vi nordmenn bare blir mer og mer sporty for hvert år som går, og skal vi tro Jannike i SatsElixia er ikke lenger spørsmålet om vi trener, men hvor og hvordan.

– Nordmenn har blitt mer sporty, noe vi merker. Dette er en positiv trend jeg er overbevist om at kommer til å fortsette! Jeg tror også treningsbransjen på sikt vil spille en enda større rolle i å forebygge og kurerer ulike belastningsskader og livsstilssykdommer. Riktig trening er medisin, og det tror jeg stadig flere vil få øynene opp for.

 

5 viktige trender fremover

1. Høyintensitetstrening. HIIT står for High-Intensity Interval Training, og beskriver korte intervaller med svært høy intensitet, fulgt av en kort periode med hvile, før man kjører på igjen. Denne treningsformen er som regel unnagjort på under 30 minutter.

2. Trening med egen kroppsvekt ligger som nummer to på ACSM sin liste. Med kroppsvektstrening bruker du din egen kropp som treningsredskap. «Back to basic» med treningen.

3. Kunnskap og kompetanse. Vi setter større krav til kunnskap og kompetanse nå enn vi gjorde før. Antall aktører på markedet har steget kraftig, noe som gjør at vi blir kvalitetsbevisste og kresne når vi skal velge personlig trener, gruppeinstruktører og lignende.

4. Styrketrening vil fortsette å være en viktig trend. Å bruke styrketrening i et treningsprogram uansett alder og kjønn blir stadig viktigere.

5. Trening for vekttap. I takt med at befolkningen blir tyngre, vil også flere trene seg slankere. I kombinasjon med kosthold er trening for vekttap en trend som øker. Bransjen legger stadig til rette for ulike vektnedgangsprogrammer og grupper.

 

Fem Shape Up-lesere om hva som er trendy der de bor:

Mette (25) i New York, USA

– Her borte druknes vi i en tsunami av nye måter å få fram magemusklene og bikinilårene på – måter jeg ikke engang ville trodd fantes i min villeste fantasi. Det er vanskelig å plukke ut de rareste i bunken, men nakenyoga på hustak, baklengsløping og hesteimitasjon (!) er definitivt noen av de mest uvanlige måtene jeg har sett noen komme i form på. Ellers er Soulcycle, HIIT , og crossfit ganske hot i New York, og jeg ser langt flere jenter i styrketreningsrommet nå enn det jeg gjorde da jeg flyttet hit for to år siden. I tillegg er det mange utendørsmuligheter som løpestier, ballbaner, svømmebasseng, utegymmer og treningsparker. Det er noe helt eget å starte dagen med å løpe ned til nabolagets utendørsgym og trene sirkelpass og HIIT side om side med muskuløse ghetto-gutter og trendy besteforeldre!

 

Sofie (26) i Berlin, Tyskland

– Tyske jenter er opptatt av å holde seg i form, både med trening og med hverdagslig aktivitet, for eksempel sykling. I styrkerommet på mitt lokale treningssenter er jeg som regel den eneste jenta, og på gruppetimene er det som regel like mange gutter som jenter. Kanskje flere tyske jenter får øynene opp for styrketrening etter hvert? Bevisstheten rundt sunnhet er viktig i Berlin, spesielt blant jentene. Jeg hører aldri snakk om dietter og slanking, men heller økologisk mat, sunnhet, trening og mye daglig aktivitet. Rulleskøyter er den nye store treningsformen, sammen med racingsykling og kiting på skateboard, for de mer risikovillige.

Mette (25) i New York. FOTO: Privat
Mette (25) i New York. FOTO: Privat

 

Lina (23) i Dubai

– Dubai er en internasjonal by med mennesker fra alle verdens hjørner! Her finnes det meste av konsepter og treningsformer, og folk er opptatt av å holde seg i form. Det er veldig vanlig å ha egen PT, både på senter og hjemme. Jeg jobber selv om PT her nede, og har fått inntrykk av at det for mange handler mer om å se bra ut enn det å være sunn og frisk. Crossfit, funksjonell trening, yoga, løping, sykling og triatlon blir stadig mer populært. Andre, litt merkelige trender, må være powerwalking inne på kjøpesentrene før åpningstid, spinningtimer i basseng og ulike «quick fixer» som skal få deg ned 4–5 kilo og fjerne cellulitter i en fei.

 

Sofie (26) i Berlin. FOTO: Privat
Sofie (26) i Berlin. FOTO: Privat Foto: Magnus Aspelin

Pernille (24) i Beijing, Kina

– Det er et veldig stort press på å være tynn blant kinesiske jenter. Det vi anser som en normalvektig, flott og sunn jente hjemme i Norge, kan fort anses som «for mye» i Kina. På de kinesiske treningssentrene er det svært få jenter som trener styrke med vekter. Hvis de kinesiske jentene trener så er det med BOSU-ball eller løping. Badminton, svømming og bordtennis er veldig populært i Beijing nå.

 

Silje (29) i Sydney, Australia

Lina (23) i Dubai. FOTO: Privat
Lina (23) i Dubai. FOTO: Privat

– Zumba og yoga er vanlig blant australske jenter. Generelt er folk veldig flinke til å trene utendørs, og du ser sporty folk overalt i parkene, på strender og i bygatene. Klimaet tillater jo at man kan trene utendørs hele året. Løping er veldig populært, og jeg har inntrykk av at stadig flere kjører korte, intensive økter. Mange har også blitt glad i å løpe baklengs. Litt merkelig i mine øyne, men sikkert supert for de australienerne som liker det. Ulike bootcamps utendørs er populært, og sporty hinderløp. For eksempel ble «City to Surf» nylig arrangert, der man løp fra Sydney sentrum og ut til Bondi Beach (14 km). Underveis i løypa hadde tusenvis av folk stilt opp for å støtte arrangementet og deltagerne. Det var band som spilte, dansere som underholdt, kostymer og masse folkeliv.

Pernille (24) i Beijing. FOTO: Privat
Pernille (24) i Beijing. FOTO: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning