Sunt kosthold

Du trenger antioksidanter

Antioksidanter kan beskytte mot kreft og hjertesykdommer.

ANTIOKSIDANTER: Fargerike grønnsaker er ikke bare dekorative i maten. De styrker kroppen.
ANTIOKSIDANTER: Fargerike grønnsaker er ikke bare dekorative i maten. De styrker kroppen. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

FAKTA OM ANTIOKSIDANTER

Antioksidanter finnes i mange matvarer. Frukt og grønnsaker er rike på antioksidanter, men de finnes også i rikelige mengder i grovt mel og brød, i vegetabilske oljer og i urter og krydder.

Kilde: FHI

Jo mer farge det er på maten - desto mer antioksidanter er det i dem.

De ulike antioksidantene virker på ulike deler i kroppens celler.

Ernæringsfysiolog og forfatter Gunn Helene Arsky, tar opp temaet antioksidanter i boken sin, «Spis deg ung». Hun skriver:

«Antioksidanter: Jo mer farge, jo mer antioksidanter! De flotte blå, grønne, oransje og røde fargene på grønnsakene stammer fra stoffer som i vår kropp kan minske celleskader, holde huden frisk og styrke immunforsvaret vårt.»

- Dette er stoffer som dannes naturlig i kroppen, for eksempel under fordøyelsen og næringsomsetningen, men som også dannes ved sykdom, bestråling, røyking og forurensning. Et godt inntak av antioksidanter er med på å bekjempe skadeeffektene av disse ytre påkjenningene og dermed holde kreft og hjertesykdom unna, sier Arsky.

Hun mener at også ulike øyesykdommer, betennelsestilstander og hjernesykdommer kan forebygges av antioksidanter.

Ifølge Arsky virker noen på innsiden av cellene, andre på cellenes overflate og atter andre i væsken utenfor cellene. Antioksidantenes mål er å beskytte cellene mot skader fra frie radikaler.

Frie radikaler

FARGERIKE ANTIOKSIDANTER

Jo mer farge, jo større mengde antioksidanter. Her ser du hvilke stoffer som skaper fargene.

Oransje: betakaroten

Lilla: antocyaner

Gul: lutein og zeaxantin

Rød: lykopen

Kilde: Gunn Helene Arsky

Arsky får støtte fra forskerhold.

- Det er en kobling mellom fargen og innholdet av antioksidanter i frukt og grønnsaker, men det er en tilfeldig sideeffekt at det er slik, sier professor Andrew Collins, ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo, til Klikk.no.

Samtidig som det er bra for kroppen å kvitte seg med frie radikaler, er det direkte farlig om kroppen ikke har noen igjen av dem.

- Kroppen trenger noen frie radikaler. Kvitter man seg med alle, er det over. Får man i seg for mye antioksidanter, kan det være at signalveier mellom cellene i kroppen undertrykkes, sier professor Andrew Collins.

- Sammenhengen er at mange av de kraftigste antioksidantene også er et fargestoff. Dermed er det ofte slik at grønnsaker og frukt med intens farge er rik på en eller flere av antioksidantene, sier Arsky til Klikk.no.

Fargene

Fargestoffene karoten og lykopen er to av dem som finnes naturlig i frukt og grønnsaker, og gjør dem fargerike og innbydende.

Her finner du antioksidantene

Noen matvarer fra planteriket inneholder mer antioksidanter enn andre:

 • Artisjokk
 • bjørnebær
 • blå og røde druer
 • Blåbær og aronia
 • Bringebær
 • Brokkoli
 • Bønner og linser
 • Granateple
 • Grønn te
 • Grønnkål
 • Hvitløk
 • Jordbær
 • Kaffe
 • Kakao og mørk sjokolade
 • Krydder, særlig nellik, peppermynte, allehånde og kanel
 • Nyper
 • Oliven
 • Plommer
 • Sitronskall
 • Solbær
 • Svisker
 • Tomater
 • Valnøtter
Det er en tilfeldig sideeffekt at antioksidanter også er fargerike.

Collins mener at man på en forenklet måte kan si at jo dypere fargen på frukten eller grønnsaken er, dess mer antioksidanter finnes i den.

- En dyp rød tomat vil inneholde mer antioksidanter, siden mengden av fargestoffet henger sammen med mengden antioksidanter, sier Collins.

Samtidig er det slik at ikke alle antioksidanter er fargerike. Vitamin-C er også et antioksidant, men er fargeløst.

Fargeløse antioksidanter også sunne

Fargene i seg selv gjør frukt og grønnsaker innbydende og delikate, og blir gjerne dekorative i maten. Samtidig finnes det også andre mer eller mindre fargeløse grønnsaker som er rike på antioksidanter. Løk og hvitløk, er to eksempler.

- Løk og hvitløk er to eksempler på grønnsaker uten særlig farge som inneholder antioksidanter. Hvitløk har vist seg særlig bra for beskyttelse mot hjertesykdommer, sier Collins.

Gunn Helene Arsky trekker også frem hvitløk som en svært nyttig, antioksidantrik, men fargeløs grønnsak.

- Hvitløk inneholder antibakterielle stoffer som kan bekjempe betennelser. Den inneholder også stoffer som tynner blodet (mot blodpropp). Luktstoffene, svovelstoffene, har hvitløken til felles med blomkålen. Disse stoffene er kreftbekjempende, og bra for hjertet, sier hun.

Usikkert om antioksidanter beskytter mot kreft

Forskerne er ikke helt sikre på om antioksidanter har en direkte beskyttelse mot kreft. Diskusjonen har pågått lenge.

Studier viser at skader på arvestoffet DNA kommer før utvikling av kreft. Forskere har tenkt at skader er bra å forhindre, og har utført studier på røykere som har fått tilskudd av antioksidanter. Men det forhindret ikke skader på cellene, ifølge Folkehelseinstituttet.

Men ernæringsfysiolog Arsky er ikke i tvil om at frukt og grønt både styrker immunforsvaret og gir beskyttelse mot kreft.

- Det finnes drøssevis av artikler som dokumenterer dette. Det viktige er ikke hva en og en studie viser, men at majoriteten av artiklene peker i samme retning, nemlig at frukt og grønt i sin naturlige form styrker og beskytter immunforsvaret, sier Arsky.

Hun viser til en rapport utgitt av World Cancer Research Fund, hvor et panel tar stilling til hvor sterke beviser enkelte matvarer har i form av å være kreftforebyggende. Her finner du rapporten (pdf).

Usikker effekt av «antioksidantpiller»

Siden antioksidanter ble funnet som fordelaktige for helsen, har det også blitt et tema om det er fordelaktig å proppe i seg piller som er rike på antioksidanter. Men forskerne er usikre på om det har en gunstig effekt.

Bevisene på om ekstra tilskudd av antioksidanter har helsemessige fordeler, mangler. Folkehelseinstiuttets faglige ekspertise mener at antioksidanter er blitt hausset opp.

I en artikkel på Folkehelseinstituttets nettsider heter det:

«Under mange sykdomsprosesser foregår det oksidasjon og dannelse av skadelige oksygenforbindelser. Derfor er det ikke så rart at man for noen år siden trodde at ekstra tilførsel av antioksidanter kunne ha fantastiske egenskaper. Foreløpig har ikke forskningen kunnet vise at ekstra tilskudd av antioksidanter i kostholdet har spesielle helsebringende virkninger, sier assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet.»

Ernæringsekspert Arsky har heller ikke troen på at antioksidantpiller er en svært god ide.

- Å ta ut ett, to eller for den saks skyld tretten, av disse tusenvis av stoffene og putte i piller, eller lage et konsentrat av en grønnsak som får plass i en kapsel, har ikke den samme effekten. Mat virker, det er det lite som tyder på at piller med antioksidanter gjør, sier Arsky.

Hun legger til at frukt og grønnsaker er bra for og optimaliserer helsen, nettopp på grunn av de tusenvis av aktive stoffene som er inni dem. Også det å ta tilskudd av C-vitamin, eller andre nødvendige mineraler og vitaminer, er bra og har en virkning hvis det foreligger en mangeltilstand.

Les også:

De viktige antioksidantene

Bare blåbær for hjernen

Spiser ikke fem om dagen

Frisk med blåbær

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning