Vekta sto bom stille, men så knekte Linn blodsukker-koden

Linn Stokstad har vært opptatt av å spise sunt i alle år, men kiloene rikket seg ikke uansett hvor mye hun trente. Ektemannens blodsukkermålinger ga henne en aha-opplevelse. 

SUNNE SAKER: – Ved å spise mer grønnsaker, enten før eller sammen med måltider, vil vi forbedre livskvaliteten, sier Linn Stokstad.
Publisert Sist oppdatert

Den sterke interessen ­ernæringsrådgiveren Linn Stokstad har for hvordan blodsukkeret påvirker ­energinivå og vekt startet for mange år siden. 

– Mannen min har diabetes 1, og allerede før jeg studerte ernæring fikk jeg mye erfaring og kunnskap gjennom hans blodsukkermålinger. Det har vært en enorm utvikling innen dette feltet de siste 20 årene, og den har jeg fått vært med på, forteller Linn.

Da hun studerte ernæring, fikk hun bekreftet mye av det hun allerede hadde erfart og observert med ektemannens blodsukker.

«Alle» vet at blodsukkeret påvirkes av mat. Det hun så var at det var forskjell på hvordan måltidene var lagt opp på tallerkenen, og at blodsukkeret også ble påvirket av stress, lite søvn, trening og andre faktorer.

– Jeg kunne på et tidspunkt følge med på blodsukkeret hans på smarttelefonen, og da gikk det opp for meg at alle mine egne plager er også relatert til blodsukker, fortsetter hun.

Linn har vært opptatt av å spise sunt i alle år, men gikk ikke ned i vekt uansett hvor mye hun trente.

– Jeg tenkte selv at jeg spiste sunt, men jeg gikk ofte på ­smeller fordi søtsuget tok meg så kraftig at jeg gikk bananas i godteskålen. Jeg småspiste mye, og måtte alltid ha proviant i ­vesken. Jeg lagde meg en teori om at jeg måtte spise ofte, ellers kom hjernetåken og duppen i energi. Det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Ikke hokus pokus

Linn beskriver sin tidligere hverdag som en berg- og dal­bane i blodsukkernivå. Det ga utslag i lite energi, dårlig humør når blodsukkeret var lavt og en vekt som sto bom stille uansett aktivitetsnivå.

– Det er mange som har det sånn, og som tenker at «Sånn er jeg. Jeg har vanskelig for å gå ned i vekt, og jeg må spise ofte, for ellers funker ikke hjernen min». Men med ganske små grep kan man unngå mye unødvendig småspising og få et jevnt blod­sukkernivå, som er godt for mye mer enn økt energi, påpeker hun.

Det beste er at det ikke er noe hokus pokus. Det er ingen sær diett eller mat som er vanskelig å få tak i. Det er helt vanlig mat, men det handler om bevissthet rundt hvordan vi legger opp måltidene våre.

– Alle vet at man bør spise mer grønnsaker, og at det er bra på grunn av næringsstoffene. Men i tillegg inneholder grønnsaker mye fiber, som er viktig for oss. Derfor bør vi se på kostholdet hos andre kulturer hvor grønnsaker har en mye mer naturlig plass i alle måltider, sier hun.

Bedre livskvalitet

Ernæringsrådgiveren forklarer at blodsukkeret vårt spesielt påvirkes av karbohydrater – en av de tre grunnleggende energikildene i kostholdet vårt. Karbohydrater deles inn i sukker, stivelse og fiber.

Fiber i grønnsaker er bra for flere prosesser i kroppen vår, men er særlig viktig for et jevnt blodsukkernivå.

– Ved å spise mer grønnsaker, enten før eller sammen med måltider, vil vi forbedre livskvaliteten. Bytt ut de to brødskivene med omeletten til lunsj med en salat, for eksempel.

– Eller gjør som italienerne og spis en salat eller andre grønnsaker før pizza og pasta. Da får du mer fiber og spiser antagelig mindre av hovedmåltidet. Det utgjør en stor forskjell på både kaloriinntak og blodsukkeret, som vil holde seg stabilt mye lengre, forteller Linn.

ENKEL KOS: Linn anbefaler å forberede det som kan lages i forkant når du har tid og anledning. Skjær opp grønnsaker, lag supper, dipper eller pureer og ha det klart i kjøleskapet eller i fryseren.

Med et stabilt blodsukker vil du oppleve mer energi, bedre konsentrasjonsevne, bedre humør, mindre søtsug og bedre søvnkvalitet. I 2024 ga Linn ut boken «Blodsukkermagi», som inneholder både tips og oppskrifter på blodsukkervennlig mat.

Les også: Ned i vekt med mat for stabilt blodsukker

– For å få til de nødvendige endringene trengs det mer planlegging og matprepping. Når du tar kloke valg i butikken fordi du vet hva du skal lage i hvert fall noen dager frem i tid, er det mye lettere å lage sunne og gode måltider, fortsetter hun.

Hun anbefaler å forberede det som kan lages i forkant når du har tid og anledning. Skjær opp grønnsaker, lag supper, dipper eller pureer og ha det klart i kjøleskapet eller i fryseren. Hun vet at det er en terskel å lage nye rutiner, men innsatsen er verdt det.

Nye vaner

– Det tar ikke lang tid før den nye rutinen blir en vane fordi du ser hvor mye mer lettvint hverdagen blir, og hvor godt det er for deg å spise på denne måten. Plutselig kan man gå fem timer uten å spise og samtidig ha energi og overskudd, og det er deilig, fastslår Linn.

Med et slikt kosthold unngår man dupp i energien, som igjen fører til søtsug og småspising. Ofte tenker man ikke en gang over hva man putter i munnen når man småspiser, men ofte er det kaloririk og usunn mat.

– Twist-skålen på jobb blir ofte fristende i to-tiden når hjernetåken kommer og konsentrasjonen er på bunn. Det er også fort gjort å spise en sjokolade i bilen på vei hjem fra jobb. For ikke å glemme søtsuget som kommer om kvelden. Alt i alt utgjør ofte denne ubevisste spisingen både mange kalorier og ustabilt blodsukker, forklarer Linn.

Hun understreker at det er stor forskjell på friske mennesker og de med diabetes. Likevel er det slitsomt å være på en berg-og-dal-bane man faktisk kan unngå.

– Det er ikke farlig for mennesker uten diabetes å ha verken høyt eller lavt blodsukker, men om vi klarer å spise med et jevnere blodsukker i hverdagen, så har vi det mye bedre. Det blir også lettere å gå ned i vekt, og med mer grønnsaker og fiber i kosten blir fordøyelsen også mye bedre, slår hun fast.

Spis dessert

Linn er tilhenger av å ha et ­variert og vanlig kosthold med lite nei-mat.

SØTT OG GODT: Linn slår et slag for desserten, da hun tror på at det å unne seg noe søtt rett etter middag er bedre enn å finne fram godteskåla senere på kvelden.

– Det skal ikke så mye til for å ta gode valg, og jeg vil slå et slag for desserten for å unngå søtsuget på kvelden. Skal man unne seg noe søtt, så spis det rett etter middagen, sier hun. 

– Det er mye bedre for blodsukkeret enn å finne frem godteskåla et par timer senere. Jeg har flere forslag til desserter og søtsaker i boken min fordi ingenting er ulovlig, legger Linn til. 

Hun håper man heller kan prøve å nyte det søte til en kopp kaffe eller te rett etter middag og ikke få så dårlig samvittighet.

– Det er så mye tabu og skyldfølelse rundt søtsaker, så jeg er opptatt av at det er lov å kose seg når man først spiser noe søtt. Jeg er veldig glad i mørk sjokolade og ser på det som livskvalitet å nyte litt av det som dessert i hverdagen. Alt handler om mengde og timing, sier hun.

– Godt dokumentert

Ifølge Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog cand. scient, er de fleste av oss opptatt av å få mer energi, stabilt humør og mindre søtsug.

EKSPERT: Ernæringsfysiolog cand. scient. Gunn Helene Arsky.

– Mye av dette kan vi oppnå gjennom smarte matvalg i hverdagen. Kostholdet Stokstad anbefaler, er en moderne vri på det vel­kjente lav-glykemiske kostholdet. Altså det samme som Fedon Lindberg tok til Norge for over 20 år siden, forklarer Arsky. 

Ifølge ernæringsfysiologen er dette en tilnærming til vekt og helse som er godt dokumentert og benyttes i både klinisk praksis og kostholdsveiledning, særlig innen forebygging og behandling av diabetes type 2, PCOS og overvekt.

– Det som er nytt i Stokstads bok «Blodsukkermagi», er kanskje de mer TikTok-inspirerte oppskriftene med ingredienser som mandelmel, halloumi, lønnesirup, ­granateple og rismel. Det er flott at vi oppfordres til å spise grønnsaker til alle måltider, slik helsemyndighetene anbefaler. Og det er bra å få med barna på laget fra første stund, avslutter ernæringsfysiologen.