10 på topp

Her er matvarene med høyest innhold av antioksidanter:

1. Bjørnebær

2. Valnøtter

3. Jordbær

4. Artisjokk (tilberedt)

5. Tranebær

6. Kaffe

7. Bringebær

8. Pekannøtter

9. Blåbær

10. Nellik

Antioksidanter er en gruppe stoffer som forsinker eller motvirker skadelige oksidasjonsprosesser i naturen. For oss mennesker er det spesielt viktig å spise antioksidanter for å motvirke skadelige nedbrytninger av cellemembraner i kroppen og for å motvirke utvikling av kreft og hjertesykdom.

Antioksidanter finnes i kornprodukter, frukt og grønnsaker. De mest kjente er betakaroten, vitaminene C og E, Q10, selen og sink. De fleste antioksidantene er imidlertid hverken vitaminer eller sporstoffer, men plantestoffer som finnes i rikelige mengder i nøtter, frukt, bær og grønnsaker. Særlig er flere av fargestoffene kraftige antioksidanter.

Det ser ut til at antioksidanter virker best i samspill med hverandre, og at de har ulike oppgaver i kroppen. Norske forskere fra Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo har analysert over 1000 matvarer for dets innhold av antioksidanter. Studien viste at det er meget store variasjoner mellom innholdet av antioksidanter i ulike matvarer.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!