De viktige antioksidantene

Gå julen friskt i møte i visshet om at både nellik og kaffe er rike på antioksidanter.

Lag en deilig antioksidant-bombe  med bjørnebær og bringebær. Best effekt får du når forskjellige antioksidanter kombineres.
Lag en deilig antioksidant-bombe med bjørnebær og bringebær. Best effekt får du når forskjellige antioksidanter kombineres. Foto: Foto: Astrid Hals/frukt.no
Sist oppdatert

10 på topp

Her er matvarene med høyest innhold av antioksidanter:

1. Bjørnebær

2. Valnøtter

3. Jordbær

4. Artisjokk (tilberedt)

5. Tranebær

6. Kaffe

7. Bringebær

8. Pekannøtter

9. Blåbær

10. Nellik

Antioksidanter er en gruppe stoffer som forsinker eller motvirker skadelige oksidasjonsprosesser i naturen. For oss mennesker er det spesielt viktig å spise antioksidanter for å motvirke skadelige nedbrytninger av cellemembraner i kroppen og for å motvirke utvikling av kreft og hjertesykdom.

Antioksidanter finnes i kornprodukter, frukt og grønnsaker. De mest kjente er betakaroten, vitaminene C og E, Q10, selen og sink. De fleste antioksidantene er imidlertid hverken vitaminer eller sporstoffer, men plantestoffer som finnes i rikelige mengder i nøtter, frukt, bær og grønnsaker. Særlig er flere av fargestoffene kraftige antioksidanter.

Det ser ut til at antioksidanter virker best i samspill med hverandre, og at de har ulike oppgaver i kroppen. Norske forskere fra Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo har analysert over 1000 matvarer for dets innhold av antioksidanter. Studien viste at det er meget store variasjoner mellom innholdet av antioksidanter i ulike matvarer.

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2008, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også