Skogstur er morsomst når barna kan plukke sin egen niste. Blåbær er trygt og godt: Det skal godt gjøres å forveksle dem med giftige vekster. Dessuten er de små blå noe av det sunneste vi kan spise.

Mens barna høgger innpå med blåbær, vet du at de spiser noe av det sunneste naturen har å by på. De blå vitaminbombene er nemlig svært rike på antioksidanter, og ekstrakter fra blåbær sies å kunne forsinke aldringsprosessen, gjøre hjernen klarere og motvirke kreft og høyt kolesterol.

Omega-3 har mange av de samme egenskapene som blåbær, men ikke alle produktene rettet mot barn er like bra. Lurer du på om barna dine får i seg nok vitaminer og mineraler? Sjekk hvilke kosttilskudd for barn som er best.

7 oppskrifter med blåbær

La barna træ dem på et strå - eller spise dem rett fra busken. Klarer de å legge noen i et spann også, smaker de supergodt med melk og litt sukker. Og hjelper du til og får plukket mye, kan du bruke blåbær i én eller flere av oppskriftene som følger.

Oppskrifter med blåbær

BLÅBÆRGELÉ: Med bær og vaniljesaus. Foto: Frukt.no.

Gelé med blåbær

Alle liker gelé. Tilsett friske bær for en sunnere, frisk og god vri. For ikke å glemme at det ser fantastisk ut!

Du trenger:

1 pk gelépulver, for eksempel bjørnebærgelé

4 dl blåbær

2 dl ferdig vaniljesaus

10 blad frisk sitronmelisse

Lag geleen etter oppskriften på pakken. Tilsett det meste av blåbærene og fordel geleen i porsjonsglass. Hold igjen noe blåbær til pynt. Sett kaldt. Om blåbærene er frosne, stivner geleen raskere.

Hvelv geleen på serveringsfat. Pynt med noen blåbær og blader av sitronmelisse, og server med vaniljesaus.

Tips:

Lag dobbel oppskrift og hell geleen i en stor rund form med hull i midten. Server med pisket krem og masse blåbær i midten.

Du kan selvsagt også bytte ut blåbærene med andre sorter bær.

Oppskrifter med blåbær

FROKOSTSMOOTHIE: Deilig og mettende blåbærsmoothie til frokost. Foto: Frukt.no.

Frokostsmoothie

Denne blåbærsmoothien gir en skikkelig pangstart på dagen. Kan regnes som én av dine anbefalte fem daglige frukt og grønt.

Du trenger:

4 isbiter av vann eller juice

2 dl druejuice

2 dl yoghurt naturell

4 ss frokostblanding (4-korn)

2 dl jordbær eller andre friske bær

2 ss frosne blåbær

1 banan

4 valnøttkjerner

1 ts honning

Kjør alle ingrediensene i en blender/hurtigmikser til en jevn blanding. Nytes umiddelbart.

Tips:

Hold igjen 3 ss yoghurt og dander smoothieblandingen og resten av yoghurten lagvis i et glass.

Oppskrifter med blåbær

BLÅBÆRSMOOTHIE: Deilig smoothie proppet med sunne ingredienser.

Blåbærsmoothie

Fin som mellommåltid eller dessert. Teller som to av dine fem om dagen.

Du trenger:

2 bananer

4 dl frosne blåbær

4 dl vaniljeyoghurt

4 dl druejuice

Skrell bananen og del den i biter. Kjør banan, yoghurt, juice og 3 dl blåbær i en foodprosessor eller blender. Vend til slutt inn resten av blåbærene og server i høye glass.

Drikker du et glass av denne smoothien, ca 2 dl, har du fått i deg ca. 290 gram eller ca. 2 porsjoner av de anbefalte 5 enhetene pr. dag med frukt og grønnsaker. I tillegg har du fått i deg 20,6 mg C-vitaminer (dagsbehov 60 mg) og 5,8 gram fiber.

Oppskrifter med blåbær

BLÅBÆRMUFFINS: Saftige muffins proppet med blåbær. Foto: Frukt.no.

Blåbærmuffins

Disse muffinsene er fine å ha i frysen. Lag gjerne dobbel porsjon.

Til 20 muffins trenger du:

2 egg

1 ½ dl sukker

75 g smeltet smør

½ dl melk

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

2 dl blåbær

Sett ovnen på 225 grader.

Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør, mel og bakepulver vekselvis med melken. Ha i blåbærene.

Hell røren i muffinsformer og stek midt i ovnen i 12-15 minutter.

Serveres varme eller lune med litt blåbærsyltetøy og pisket krem eller is til.

Oppskrifter med blåbær

FRUKTPINNER: Sunt, saftig og forfriskende.

Fruktpinner

Fruktpinner er dekorativ og sunn snacks. Disse er stukket i en ball av aluminiumsfolie, og så fine å se på at de fint kan serveres til fest!

Du trenger:

½ frisk ananas i terninger

3 kiwi i terninger

50 g blåbær

Cocktailpinner, grillspyd eller tannpirkere uten smak

Skjær skallet av frukten og del fruktkjøttet i store terninger. Skjær skallet av kiwien og del dem i ca. 12 biter. Lag en kompakt ball av aluminiumsfolie eller sølvpapir. Træ fruktbiter på pinnene og topp gjerne med et blåbær. Fest pinnene i "ballen".

Slik lager du saft og syltetøy

Plukker du masse bær, er det enkle ofte det beste: Saft og sylt, som bestemor gjorde! Prøv deg fram med smakene, bland gjerne flere typer bær til din egen favorittsaft. En soleklar fordel med å lage saft og syltetøy selv, er at du kan regulere sukkermengden.

Godt modne bær gir best smak.

Når du sylter, må frukten eller bærene bli gjennomkokt slik at mugg- og gjærsopp blir drept. Men pass på at syltetøyet ikke koker mer enn nødvendig - og spesielt ikke etter at du har tilsatt sukkeret. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker blir mørkt og får en stram, sterk smak. Det er derfor et poeng å få gjennomkokt bærene raskest mulig. Det klarer du best ved å ikke koke for mye om gangen, helst ikke over 4 kilo.

Oppbevares syltetøyet i krukker, og ikke hermetisk lukket, må du bruke fra 600 - 800g sukker pr. kg frukt eller bær for holdbarhetens skyld. Ønsker du å bruke mindre sukker, må du bruke konserveringsmiddel fra apoteket: 1 ts sorbinsyre eller 1/2 ts natriumbensoat pr. kg bær eller frukt.

Slik lager du syltetøy:

Beregn ca 300 gram sukker til 1 kilo bær. Rens bærene godt.

Gi bærene et oppkok under lokk. Rør av og til. Tilsett sukkeret, rør, og gi blandingen et ekstra oppkok. Fyll syltetøyet straks på helt rene, varme hermetikkglass. Det er viktig for holdbarheten at dette går raskt og at syltetøyet hele tiden blir holdt på kokepunktet. Fyll glassene helt fulle så det blir minst mulig luft under lokket, men la det ikke renne over. Lukk glassene med en gang etter hvert som de blir fylt. Pass på at kanten er ren. Legg på gummiring og lokk - og skru lokket helt fast.

Og saft:

2 kg blåbær

1,5 l vann

50 g sitronsyre (fås som pulver på apotek eller i dagligvare)

Til 2 liter saft beregnes ca1,5 kg sukker (mengden kan reduseres.

Bruk godt modne bær. Rens bort stygge bær og kart. Knus bærene, tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre og rør godt sammen. Dekk til med håndkle og la det stå til neste dag. Sil massen gjennom klede (saftsil får du på jernvaren og i mange dagligvarebutikker om høsten). Mål væsken og ha i sukker. Rør til det er oppløst. Skum av hvis det er skum. Steriliser flasker og fyll opp med saft. Kork igjen og sett kaldt.

Saften har ikke så lang holdbarhet, men kan fryses.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Klikk.no, Matoppskrift.no.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!