Hvitløk er både fristende og sunt. Hva med bakt hvitløk som tilbehør til lørdagsbiffen?

Hvitløk er både fristende og sunt. Hva med bakt hvitløk som tilbehør til lørdagsbiffen? © Foto: www.matprat.no

Kineserne begynte å bruke den for mer enn 3000 år siden - som middel mot alt fra tannpine til diaré. Nå bekrefter moderne forskning det de gamle kineserne trodde: Hvitløken er bra for veldig mye.

1. Hvitløk reduserer risikoen for kreft i lever og mage. Forskere ved Radiumhospitalet har funnet at stoffet allicin, som er det viktigste virkestoffet i hvitløk, også hemmer vekst av brystkreftceller.

2. Blodpropp og slag kan også forhindres om du spiser mye hvitløk. Årsaken er at hvitløken gjør blodet mer lettflytende.

3. Hvitløk ser ut til å kunne bremse kroppens naturlige produksjon av kolesterol i leverceller. Et lavt kolesterolnivå er igjen med på å senke risikoen for hjerte- og karsykdom og slag.

4. Dyrestudier har vist at hvitløk kan senke blodtrykket til dyr med høye kolesterolverdier.

5. Hvitløk senker blodsukkeret og kan brukes som støttebehandling ved diabetes.

Det finnes mange varianter av hvitløken. Mange foretrekker den énkløftede varianten - da slipper man å fjerne skallet fra ett og ett fedd.

Det finnes mange varianter av hvitløken. Mange foretrekker den énkløftede varianten - da slipper man å fjerne skallet fra ett og ett fedd. © Foto: www.frukt.no

6. Hvitløkelskere er mindre forkjølet enn andre.

7. Hvitløk er en suveren bakteriedreper. Bakteriene som har måttet gi etter for hvitløken, er alt fra E. Coli-bakterier som fører til diaré og mageinfeksjon til de bakteriene som gir lungebetennelse og magesår Hvitløk nedsetter aktiviteten til bakteriene, og hemmer bakterienes produksjon av giftstoffer.

8. Prøv hvitløk mot tannpine. En tykk hvitløkskive lagt mot tannkjøttet ved den infiserte tannen kan nemlig dempe smerten og holde bakteriene i sjakk inntil du kommer deg til tannlege.

9. Tannkjøttsykdommen periodontitt rammer mange. Hvitløkens bakteriedrepende og soppdrepende effekt kan også vise seg nyttig i behandling av denne sykdommen. Allerede idet hvitløken kommer inn i munnen, begynner bakteriene å dø som følge av kontakt med ett av hvitløkens aktive stoffer.

10. Hvitløk kan virke gunstig ved fordøyelsesproblemer som kvalme, smerter og gassdannelse.

(Kilde: dinkost.no)

Vi legger ved noen klassiske, deilige oppskrifter med hvitløk som du kan kose deg med.

Se også video: Hvordan lage lammestek på grillen med masse hvitløk

matprat.no (Opplysningskontoret for kjøtt)

Aioli med eggeplomme

Til 4 porsjoner:

4 fedd hvitløk

2 stk eggeplomme

0,25 ts salt

pepper

1 ss sitronsaft

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Kylling med 40 hvitløkfedd

Det høres mye ut med 40 hvitløkfedd, men når de bakes i ovnen som her blir de søte og myke og de mister stinget som fersk hvitløk her. Dersom du har en potetpresse slipper du å skrelle alle feddene først. Det går også ann å presse feddene gjennom en metalsikt, men det kan være litt vrient.

Til 4 porsjoner:

1 stk kylling

rosmarin kvister

timiankvist

40 stk hvitløksfedd

3 ss crème fraîche

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Til 4 porsjoner:

0,5 potte rosmarin

2 stk hvitløk

1 stk lammelår

2 stk selleri røtter

200 g smør

1 kg poteter

olje

4 dl rødvin

2 ts sukker

1 ts maisenna

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!