PARFORHOLD

Du bør ha mer sex i ferien

Dere kan fint ta en liten hyrdestund på hytta til svigers, selv om veggene er tynne som papir.

LUKK DØRA: Ikke avstå fra sex i 2-3 uker fordi dere er med slekt på ferie. Si heller i fra om at dere vil ha litt tid for dere selv, anbefaler parterapeut og psykolog Eva Tryti.
LUKK DØRA: Ikke avstå fra sex i 2-3 uker fordi dere er med slekt på ferie. Si heller i fra om at dere vil ha litt tid for dere selv, anbefaler parterapeut og psykolog Eva Tryti. Foto: Foto: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Mange par vil naturlig nok bruke ferien på å pleie parforholdet litt ekstra, da men i hverdagen er låst med jobb, henting av barn, trening og fritidsaktiviteter. Småbarnsforeldre orker rett og slett ikke sex når kvelden kommer.

- I ferien har man mer tid, man kan late seg litt og koble helt ut. Dette er gode grunner til at mer sex bør være prioritert i ferien, mener psykolog og parterapeut Eva Tryti.

Likevel bør man ta høyde for at dette er svært individuelt. Det kan være lettere sagt enn gjort å skulle få seg en hyrdestund på hytta til svigers hvor papirtynne vegger skiller dere fra tenåringsbarna, din manns foreldre og slektninger.

Usunt å «holde seg»

- Ikke tenk at dere ikke kan ha sex så lenge dere sover vegg-i-vegg med hans foreldre, fraråder hun. Si det heller som det er: «Nå vil vi gjerne ha litt tid for oss selv, så vi går inn på rommet.» Å holde seg borte fra sex hele ferien er ikke sunt for parforholdet i det hele tatt, understreker Eva Tryti.

Lukk og lås døra

- Tid og rom er utfordrende. Enten dere er på campingtur eller på hytta, er det vanskelig å være helt åpen om sine behov overfor både svigerforeldre, venner, dine, - mine- og våre barn, sier Tryti.

Men er det mulig for dere å lukke en dør inn til et soverom - så bruk den, råder parterapeuten på det sterkeste.

Parterapeuten vet at mange voksne ikke tør å være såpass rett fram. - Å være så åpen om seksuelle behov kan være pinlig, men bare den første gangen. Å være intime, ha sex - og bare det å være alene en stund, er jo helt normalt. Og hvem vet - kanskje svigers har akkurat det samme behovet, sier hun lattermildt.

Bruk skogen

Men skulle det bli for vanskelig å ha seg litt i hyttesenga , er det ikke feil å ta seg en skogstur. Nordmenn er flinke til å ha sex i det fri. Føler du at det er greit så finn dere et sted et stykke innover i skogen og kos dere heller der.

Sexolog Anders Lindskog er enig i at det kan være en utfordring å få sex til å passe inn på en familieferie hvor man har med barn. Men det bør ikke sette en stopper for sexlivet, mener han. - Er barna store nok til å være litt alene, er det helt greit å si til barna at de voksne trenger litt tid for seg selv, og deretter bruke tiden på sex.

Lindskog anbefaler i tillegg at foreldre benytter naturen til å ha en stund for seg selv. - Er barna i trygge omgivelser ute, eller om man har med besteforeldre som kan være barnevakt en stund, kan man gå en romantisk tur og ha sex ute i naturen. Spesielt hvis man bor på et sted med lite plass, sier Lindskog til Foreldre.no.

- Ikke ta til takke med en «kjappis»

Det kan være lett å tenke at sexen må bestå av «kjappiser» for å være så lydløs og rask som mulig når man skal ha sex, men Eva Tryti synes ikke det er en god løsning.

- Kjapp sex er ikke noe romantisk, og bør helst komme i tillegg til at man faktisk har jevnlig, «ordentlig» sex. Men her er det også veldig forskjellig på hva kvinner og menn foretrekker. Noen menn kan synes det er greit, og noen kvinner kan synes det er greit en gang innimellom, men får ikke noe seksuelt ut av en kjapp sexakt, forteller hun.

- Prøv så godt dere kan å ha skikkelig sex. Og det å måtte være stille og snike dere litt rundt, kan jo være veldig romantisk i seg selv. Bruk musikk dersom dere vil ha mulighet til å lage litt lyd uten å bli hørt, tipser Tryti.

I tillegg er dere i en ny setting hvor sex kan bli mer kosete, humoristisk og annerledes der dere sniker dere unna litt hemmelighetsfullt.

Feriemodus = økt sexlyst

Forskning viser at det å være i avslappende feriemodus gjør at man får mer lyst på sex. Men selv om man lar seg selv være litt laid-back i ferien, anbefaler parterapeuten at dere også gjør gode ting for hverandre.

- Pynt dere litt for hverandre, massér hverandre, ta litt på hverandre og flørt med hverandre. Dette er småting som løfter humøret og dermed også sexlysten, påpeker Tryti.

VÆR ROMANTISK: - Ikke ha så høye forventninger til sex i ferien, sier psykolog Peder Kjøs. Vær heller romantisk - gå en tur, finne på noe kjekt sammen og skap en fin ferie.
VÆR ROMANTISK: - Ikke ha så høye forventninger til sex i ferien, sier psykolog Peder Kjøs. Vær heller romantisk - gå en tur, finne på noe kjekt sammen og skap en fin ferie. Foto: Thinkstockphotos.com

- Neppe feriens erotiske høydepunkt

Slik lager dere tid og rom for sex:

1. Gå en romantisk tur og ha sex ute i naturen.

2. Flørt hele dagen. Barna har bare godt av å se at foreldrene er glad i hverandre.

3. Skap forventinger. Dropp for eksempel undertøyet under kjolen når dere går ut og spiser. Det bygger opp lidenskap og spenning.

4. Snakk sammen om hvordan dere skal få tid til sex, og hva dere er komfortable med, med tanke på barna. Er dere forberedt, vil det være enklere å se mulighetene.

5. Oppsøk romantiske steder, gjerne de stedene dere har et forhold til og som minner dere om romantiske stunder.

6. Tenk tilbake til ungdomstiden og da dere måtte snike dere til sex så foreldrene deres ikke skulle oppdage det. Vær kreative og snik dere til sex på steder barna ikke vil merke det.

Kilder: Sexolog, Anders Lindskog og sexolog og familieterapeut, Ingrid H. Opland

Psykolog Peder Kjøs mener at foreldre imidlertid bør skru ned forventningene i ferien.

- Det er tvilsomt at det kommer til å bli veldig bra, så dere lager bare ugreie for dere selv hvis dere tror at familieferien blir årets erotiske høydepunkt, sier Kjøs og mener du bør være glad hvis det blir noe i det hele tatt.

- Skal man få det til må man jobbe for det, for eksempel ved å rydde seg tid og anledning til sex.

Men det går fint an å ha det romantisk selv om det ikke blir så mye sex, mener psykologen.

- Å gå tur, prate sammen, oppleve noe fint sammen, holde på med et prosjekt - dette er fint hvis man ser verdien av det, og ikke bare lar seg frustrere over at det blir lite sengehygge, sier Kjøs.

Planlegg sex

Han tror at et hovedproblem med kjipe ferier er at de kræsjer voldsomt med forventningene. - Ha heller som mål at ferien skal være grei i stedet for fantastisk! Da er også sjansene større for at den blir grei og vel så det, anbefaler Kjøs.

Anders Lindskog synes imidlertid at det er viktig å planlegge ferien slik at det blir rom for sex.

- Gjør ferietiden romslig. Slik får dere mulighet til å planlegge sex, men også ha mulighet til å nyte den impulsivt, anbefaler sexologen.

Les mer:

En orgasme om dagen

Slik snakker du med barnet om sex

Husk sex på familieferien

Tips for reise med barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen