Alene hjemme

Når kan barnet ditt være hjemme alene?

Her får du rådene som hjelper deg til å avgjøre når barnet ditt er modent nok til å klare seg uten barnevakt.

HJEMME ALENE: Noen barn takler fint å være alene hjemme, mens andre føler seg utrygge.
HJEMME ALENE: Noen barn takler fint å være alene hjemme, mens andre føler seg utrygge. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Noen barn er modnere enn andre, men det er ikke alltid like lett å avgjøre når et barn er klar for å være hjemme alene.

En fremmed banker på

- Det er vanskelig å gi en bestemt alder for når barn er store nok til å være hjemme alene noen timer. Foreldrene må vurdere flere faktorer sammen med hvert enkelt barns modenhet, sier helsesøster Hanne Holme ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse.

- Hvor langt unna er foreldrene? Er det andre voksne i nærheten som barnet kjenner og kan oppsøke ved behov? Vil det være i stand til å takle uforutsette hendelser, som at en fremmed ringer på døra og vil inn, eller at brannalarmen går av?

Snakk om ulykker

Det som er viktig, er at barnet kjenner seg trygg når det er alene hjemme, og at foreldrene er trygge, undestreker hun.

Hun råder foreldrene til å tenke gjennom hva som kan skje av ulykker, og snakke med barnet om dette.

Det er viktig at barnet vet hva det skal gjøre om det skulle skje noe uventet.

Hvor gammel mener du at barnet bør være før det kan være alene hjemme? Del din mening i kommentarfeltet under.

Mobiltelefon: falsk trygghet

- At barnet har egen mobiltelefon og raskt kan få kontakt med foreldrene, er selvsagt en trygghet, men bør ikke bli en sovepute. Marerittet for mange foreldre er typiske akuttsituasjoner, det begynner å brenne eller annet, og det skjer så fort at barnet blir stresset og mister telefonen eller ikke rekker å ringe, sier Holme.

Føler du deg trygg på at barnet vil være i stand til å takle uventede situasjoner, kan det være greit å følge denne fremgangsmåten de første gangene:

1. Begynn i det små

Ikke være lenge borte første gang barnet ditt er alene hjemme. Det holder med en halvtimes tur i butikken. Etter hvert kan du øke tiden til en time. Hør også med barnet hva det synes er greit.

2. Gå gjennom regler

Skal barnet ditt gjøre lekser eller passe yngre søsken, så snakk om dette på forhånd. Avtal også om barnet får ta med seg venner hjem, eller gå ut for å leke.

3. Snakk om hva barnet skal foreta seg ved nødsituasjoner

Forbered barnet på hvordan det bør reagere om uforutsette hendelser skulle inntreffe. Barnet ditt bør vite hvordan det skal reagere om det skulle begynne å brenne eller hende noe med søsken. Skriv opp telefonnummer det kan ringe ved nødsituasjoner og avtal med naboer eller andre at barna kan komme om noe skulle hende.

Kilder: Parents.net, Alltombarn.se.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning