Småbarnsforeldre og sex

Slutter dere å ha sex, så forsvinner lysten

Sex en til to ganger i måneden er vanlig for småbarnsforeldre, men for lite, mener ekspertene.

TID TIL SEX: Du er ikke alene hvis du synes det blir mindre tid og overskudd til sex etter at dere har blitt foreldre.
TID TIL SEX: Du er ikke alene hvis du synes det blir mindre tid og overskudd til sex etter at dere har blitt foreldre. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Etter en lang dag med jobb, barnehagehenting, middag, lek og legging vil mange aller helst sove når hodet endelig treffer puta. De fleste småbarnsforeldre merker at det blir mindre tid og overskudd til sex etter at man har fått barn. Det er helt normalt, men samtidig er det viktig å vedlikeholde sexlivet.

- Sex er svært viktig i et forhold. Det er en bekreftelse på at dere fortsatt er kjærester. Slutter dere å ha sex, så forsvinner lysten, forteller Tomas J. Winther, sexolog ved Curasenteret, til Foreldre & Barn.

Winther spør alltid parene han har i parterapi hvordan sexlivet funger.

- Det er skummelt for parforholdet hvis man bare blir foreldre og slutter å være kjærester. Mange forhold går til grunne fordi man slutter å ha sex med hverandre, forteller han.

Hvor ofte har dere sex? Har det blitt mindre sex etter at dere fikk barn? Delta i debatten her.

En til to ganger i måneden er vanlig

En studie utført ved Universitetet i Göteborg og Høyskolen i Akershus viste at foreldre med barn under 4 år, i gjennomsnitt har sex en til to ganger i måneden. Helsesøster og forfatter Nina Misvær er en av dem som står bak den tre år gamle studien. Hun mener at dette er for lite.

- I tiden like etter fødselen kan man kanskje ikke forvente noe mer sex enn dette, men det er viktig at sex en gang i måneden ikke blir en trend, mener Misvær.

Det er kanskje beroligende å vite at det ikke er vanlig for småbarnsforeldre å ha sex annenhver dag, men samtidig bør man fokusere på hva man kan gjøre for å holde sexlivet ved like, oppfordrer Misvær. Selv om dere kanskje ikke har overskudd til sex kan dere likevel kysse og kose.

- Noen er nok litt redde for at den andre parten skal tro at kyssing og kosing betyr at man har lyst på sex, men av og til bør det være greit å kunne være sensuelle uten at det blir noe mer. Det kan være lurt å avklare, sier hun.

Hvor ofte?

  • Helsesøster Nina Misvær synes en til to ganger i måneden er for lite.
  • Sexolog Thomas J. Winther mener man bør forsøke å nærme seg det nivået man var på før graviditeten.
  • Psykolog og parterapeut Eva Tryti tror mange vil være fornøyde med sex en gang i uka.

Hvor ofte "bør" man ha sex?

Like mye som før man fikk barn? Hver fredag? Eller er en til to ganger i måneden nok?

- Det er vanskelig å gi et standardsvar på hvor ofte man bør ha sex, men en god pekepinn er hvor mye sex man hadde før graviditeten. Man bør tilstrebe å nærme seg det igjen, oppfordrer Winther.

Psykolog og parterapeut Eva Tryti synes man skal forsøke å komme i gang med et regelmessig sexliv så fort som mulig etter at man har fått barn.

- Den sexen trenger ikke å være helt fantastisk. Det viktigste er at man faktisk har sex. Det er veldig individuelt hvor ofte man "bør" ha sex, og kommer blant annet an på hvor mye sex man hadde før. Men jeg tror mange vil si at det ikke er så verst hvis de får sex en gang i uka, mener hun.

Gå på date!

Winthers råd til småbarnsforeldre som er oppslukt i foreldrerollen er enkelt: gå på date!

- Barnet har godt av harmoniske foreldre som er glade i hverandre, så det er til barnets beste at dere skaffer barnevakt innimellom og går på date, oppfordrer han.

Les også:

Tatt på fersken av barna

Slik får du tid til sex i ferien

Bedre orgasmer etter fødsel

Sutring gir mindre sex

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning