Barn og navnevalg

Dette bør de ikke mene noe om

Besteforeldre har ikke greie på dagens navn.

TILVENNINGSSAK: Kanskje synes bestemor den lilles navn er rart i starten. Men det glemmes etterhvert som navnet assosieres med barnebarnet.
TILVENNINGSSAK: Kanskje synes bestemor den lilles navn er rart i starten. Men det glemmes etterhvert som navnet assosieres med barnebarnet. Foto: Foto: Istock
Publisert Oppdatert

Mange vordende foreldre kvier seg for å fortelle de kommende besteforeldre hva barnet skal hete. Ikke så rart, for det er ikke sjelden de gamle har en velmenende mening om navnevalget.

Det er nemlig ikke tilfeldig at § 3 i Jørgen Ourens navnelov, lyder slik: "Ikke spør besteforeldrene".

Han er navnestatistiker i Statistisk sentralbyrå og mener det er helt åpenbart at dagens besteforeldregenerasjon synes dagens navn er rare.

Uvante navn

- Dagens navnemote er uvant for dem. Det blir det samme som slengbukser og langt hår, det var også uvant i starten, sier han.

Følg debatten i vårt forum Barnimagen: Svigermor liker ikke navnevalget

Han tror dagens besteforeldre ville gått for de samme navnene som de valgte på 70-tallet, om de skulle gitt barna sine navn i dag. Og er soleklar på at besteforeldrene bør skygge banen når det kommer til barnas navnevalg.

- Mitt råd til kommende besteforeldre er å ligge langt unna! Her må dere kjenne deres begrensning. Ikke si "jeg kjenner bare gamlinger som heter Sophie". Dette har dere ikke greie på, sier Jørgen Ouren, som selv blir bestefar om et par uker.

Hvis besteforeldrene først har tråkket i salaten og sagt de ikke liker navnet dere har valgt ut, skal dere ikke bry dere om det.

De venner seg til det

- De venner seg til det! Etterhvert assosieres navnet bare med barnebarnet og er det glemt, sier Jørgen Ouren til Foreldre & Barn.

Dette er Birger Sivertsen, forfatter av bøkene "Fornavn", "Norsk navneleksikon", "Norrøn navnebok" og "Navneboka", helt enig.

BØR IKKE BLANDE SEG: Besteforeldre har ikke peiling på dagens navn og bør ikke blande seg, sier Jørgen Ouren og Birger Sivertsen, eksperter på navn.
BØR IKKE BLANDE SEG: Besteforeldre har ikke peiling på dagens navn og bør ikke blande seg, sier Jørgen Ouren og Birger Sivertsen, eksperter på navn. Foto: Foto: Istock

- Det er foreldrene som må få bestemme navnet! En god venninne av mor kan jo komme med en liten kommentar, men besteforeldre skal absolutt ikke bry seg.

Topp 10 jentenavn 2012

1. Nora/ Norah

2. Emma

3. Sofie/Sophie

4. Linnea/Linea

5. Sara/Sahra/Sarah

6. Emilie

7. Ingrid/Ingri

8. Thea/Tea

9. Leah/Lea

10. Sofia/Sophia

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Det eneste unntaket, ifølge Birger Sivertsen, er hvis navnet er svært stigmatiserende, et typisk trøbbelnavn som kan virke negativt i barnets oppvekst.

- Grensen går hvis foreldrene gir ungene stigmatiserende navn. Det er et ordtak som heter "navnet skjemmer ingen". Det er bare vås. Navnet skjemmer!

Forfatteren mener besteforeldre må få lov å minne sine barn på at navnet de velger til den nyfødte er der for resten av livet, og at de derfor bør tenke seg godt om før de velger.

- Jeg synes også flere bør sette seg inn i hva navnet betyr. Jeg blir oppgitt av at det er flere jenter som heter Frøy enn det er gutter. Det betyr jo herre! Foreldre har alltid vært opptatt av å gi barna sjeldne navn, men det som er så tragisk er at de havner i den samme suppa alle sammen, sier Birger Sivertsen.

Hadde nok vurdert andre navn i dag

Selv blir han seksti år i mai og generelt synes han ikke dagens navn er så rare. Han kjenner dem igjen fra sin egen besteforeldregenerasjon.

Topp 10 guttenavn 2012

1. Lucas/Lukas

2. Emil

3. Mathias/Matias

4. Jonas

5. Alexander/Aleksander

6. William

7. Oskar/Oscar

8. Magnus

9. Markus/Marcus

10. Oliver

Kilde: Statistisk sentralbyrå

- Min mormor het Emma og min tante het Othelia til mellomnavn - og den gangen snakket vi ikke høyt om det. Men nå synes jeg det er bra at disse navnene tas i bruk.

Tidene forandrer seg, så det kan godt være at dagens besteforeldrene hadde valgt andre navn i dag. Jeg har selv fire barn, og hvis vi hadde fått dem i dag hadde jeg og moren kanskje valgt annerledes. Det er vanskelig å si, for i dag er jo både foreldre og barn veldig glad i disse navnene, sier Birger Sivertsen til Foreldre & Barn.

Les også:

Disse navnene vil ingen ha

Dette sier barnets navn om deg

10 kriterier for å velge riktig navn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning