Småbarnsforeldre:

Slik redder du forholdet

Aketur, romantisk middag eller en kjappis? Dropp joggebuksa og finn på en overraskelse - det er tid for lek!

HUSK FAR, MOR: Mange par er uforberedt på hva det innbærer å være småbarnsforeldre. Og det kommer ofte særlig brått på far: - Mange fedre føler seg både avvist og tilsidesatt av mor, sier familieterapeut Ann Kristin Holstad.
HUSK FAR, MOR: Mange par er uforberedt på hva det innbærer å være småbarnsforeldre. Og det kommer ofte særlig brått på far: - Mange fedre føler seg både avvist og tilsidesatt av mor, sier familieterapeut Ann Kristin Holstad. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Kjersti Gjems Vangberg
Publisert Oppdatert
SNAKK SAMMEN: For å rydde unna konflikter er det viktig å være ærlige med hverandre og tørre å si ifra. Bli enige om sentrale spørsmål: Hva skal til for å være gode foreldre, og hva skal til for at vi skal være gode kjærester?
SNAKK SAMMEN: For å rydde unna konflikter er det viktig å være ærlige med hverandre og tørre å si ifra. Bli enige om sentrale spørsmål: Hva skal til for å være gode foreldre, og hva skal til for at vi skal være gode kjærester? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Når alt dreier seg om unger, er det lett å havne i småbarnsfella: Romantikken forsvinner, og man blir et Foreldre A/S.

- Det er lett å glemme at under joggebuksa og det slitne blikket, finnes den samme personen som du en gang ble tiltrukket av, sier familieterapeut og coach Ann Kristin Holstad.

Far føler seg avvist

Mange par er uforberedt på hva det innebærer å bli småbarnsforeldre, forteller Holstad. Når de planlegger familieforøkelse, snakker de mye om idyllen og lite om den mindre glamorøse siden ved familieforøkelse. Fra å være kjærester og ha fullt fokus på hverandre, blir plutselig en baby hovedpersonen. Dette kommer ofte brått på far.

- Min erfaring er at mange fedre føler seg både avvist og tilsidesatt av mor, sier Holstad.

Den samme erfaringen har samlivspedagog Håvard Altern.

- Hva som er folks «snublesteiner» i forholdet varierer, men en ting som går igjen er at far føler seg parkert. Når mor har 130 prosent fokus på ungen og skal gjøre alt selv, føler far seg lett tilsidesatt, sier Altern.

Kommunikasjon er viktig

Det er viktig å vise at man ser hverandre og at man har forståelse for de nye rollene: Nå er man blitt småbarnsforeldre.

- For å rydde unna konflikter må dere å tørre å si ifra og tørre å være ærlige mot hverandre, sier Holstad.

Kommunikasjonen er viktig. Bli enige om sentrale spørsmål: Hva skal til for at vi skal være gode foreldre, og hva skal til for at vi skal være gode kjærester? Sett av tid til å snakke om det, råder Holstad.

10 tips til å piffe opp forholdet:

Overrask hverandre. Det gir krydder i hverdagen.

Ha sex i den andre enden av senga.

Tenk nytt. Ikke bare tenk at du skal kjøpe en vibrator.

Søk etter sextips sammen på nettet.

Kjøp et erotisk spill.

Lapp i matpakka: Gled deg til i kveld!

Gjør hyggelige ting som viser at dere setter pris på hverandre. Tapp et bad som står klart når partneren din kommer hjem fra jobb, eller skrap bilruta til din kjære før du drar på jobb om morgenen.

Barber leggene, selv om det er vinter. Gjør dere attraktive for hverandre.

Pynt dere for hverandre.

Prioriter kjærestetid.

Kilde: Kjersti Antonsen, sexolog og Kondomeriets talskvinne.

Håndter konflikter

Som småbarnsforeldre bør man etablere gode rutiner for konflikthåndtering, anbefaler Altern. Du kan nemlig være sikker på at konfliktene vil dukke opp uansett hvor inderlig kjærlighetsforholdet er.

- Et godt knep er å etablere et fast møte til å snakke om vanskeligheter. Det kan være én gang i uken, én gang i måneden eller så ofte som man har behov. Å utvikle og vedlikeholde et godt parforhold handler om tre ting, nemlig kommunikasjon, kommunikasjon og kommunikasjon, sier Altern.

Kommunikasjon er ikke bare snakk, men også kroppsspråk og konkrete handlinger.

Gi et smil, en klem, et kyss!

Gester, tanker og klemmer er viktige stikkord i den amerikanske boka "How to improve your marriage without talking about it" av dr. Patricia Love og dr. Stevan Stosny.

Rådet til to som lever sammen, er at de bør prøve å se hverandre tydelig og vennlig, med enkle gester som for eksempel et smil, et vink eller et slengkyss hver gang de møtes eller skilles i løpet av dagen. Da skjer det noe i hjernen. Gestene setter spor i oss, forteller Altern.

Tenk også positivt om partneren noen ganger hver dag. Prøv å finne tilbake til det du liker ved din kjære. Dette er særlig viktig hvis du går med mange negative tanker.

Sist, men ikke minst: Gi partneren en skikkelig bamseklem med full kroppskontakt, som varer i minst seks sekunder seks ganger daglig. Når vi gir hverandre lange og gode klemmer, skiller vi ut et hormon, oksytocin, som av noen kalles kjærlighetshormonet.

- Jeg har rådet flere av parene som går hos meg, til å praktisere dette, men det viser seg at folk ikke rekker å gi hverandre seks lange klemmer daglig. Vi har det så travelt, vi har ikke tid. Det er noe stort sludder. Å følge alle disse rådene koster deg til sammen mindre enn fem minutter per dag, sier Altern.

Overrask partneren

LEK SAMMEN: Overrask partneren med små, hyggelige gaver - og sett av tid til hverandre. Og ikke glem å ha det moro sammen. Å ake, å ha en vennlig snøballkrig eller å stå på skøyter er aktiviteter som er morsomme for hele familien, samtidig som det er bra for parforholdet.
LEK SAMMEN: Overrask partneren med små, hyggelige gaver - og sett av tid til hverandre. Og ikke glem å ha det moro sammen. Å ake, å ha en vennlig snøballkrig eller å stå på skøyter er aktiviteter som er morsomme for hele familien, samtidig som det er bra for parforholdet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Kjersti Gjems Vangberg

"Blomstring", "piff" eller "en ny vår". Det finnes flere triks for å få fart på forholdet. Ofte handler det om å gi hverandre små overraskelser og oppmerksomhet i en hverdag som ellers er ganske forutsigbar.

- Lag en deilig middag, kjøp med blomster på vei hjem fra jobb, få tak i en barnevakt, pynt deg for partneren, inviter på kino eller skriv et hyggelig brev, sier Holstad.

Viktigst av alt er det at man setter av tid til hverandre. Holstad anbefaler at man har en fast kjærestedag i uka, hvor man finner på noe hyggelig sammen etter at ungene har lagt seg.

Gi små gaver

Sexolog Kjersti Antonsen råder småbarnsforeldre til å finne tilbake til hvordan de var mot hverandre før de fikk barn. Kunsten er å vise at du setter pris på partneren din i hverdagen.

- Ligg i armkroken i sofaen, kyss før dere sier natta, skrap bilruta til partneren din før du stikker på jobb og skriv en koselig hilsen på speilet om morgenen.

En annen vri er å kjøpe en minigave som du legger på hodeputen.

- Det kan være alt fra en sjokolade til en penisring, hvis man vil være litt gæren. Små overraskelser gir spenning i hverdagen, sier Antonsen.

Unn partneren alenetid

Frihet er en viktig ingrediens i et sunt forhold. I tillegg til å prioritere kjærestetid, er det viktig å unne partneren å dra ut på hyggelige ting alene.

- Det er deilig å komme seg ut og få påfyll. Det bidrar til at man får mer å snakke om. Hvis man ikke har noe å snakke om, blir forholdet lett litt dødt, sier Antonsen.

Dere må heller ikke glemme å leke og ha det moro sammen. Å ake, å ha vannkrig eller snøballkrig, eller å stå på skøyter, er aktiviteter som er morsomme for hele familien, samtidig som det er bra for parforholdet.

- Småbarnsperioden er en fin anledning til å dyrke lekenheten, sier Holstad.

Snakk om sex

Kondomeriet gjorde i 2006 en undersøkelse om norske sexvaner. Undersøkelsen viste at mange småbarnsforeldre ikke orket tanken på sex fordi de var så slitne.

- Snakk sammen om hvorfor du eller dere ikke har lyst. Kommunikasjon er nøkkelen, sier sexolog Antonsen.

Inviter partneren til en samtale, råder Antonsen: "Jeg synes vi burde snakke litt om at vi ikke har sex mer. Skal vi gjøre det i kveld?" Ved å si det på denne måten får den andre partneren mulighet til å tenke seg om. Kunsten er å få i gang samtalen og flørten, som man lett glemmer i en småbarnshverdag.

- Jeg har sett mange forhold som er blitt knust fordi paret ikke klarer å kommunisere. Barnehage er lett å snakke om, mens sex er vanskelig, sier Antonsen.

Ta en kjappis

Når sexen uteblir, er det lett å gå lei. Å få satt i gang sexlivet er ifølge Antonsen alfa og omega. Du trenger ikke dusje, barbere deg og ha levende lys og vorspiel hver gang. Sex på tre minutter kan også være fint.

- Sex er som potetgull. Har man tatt litt, vil man ha mer. Man trenger å komme i gang. Ta en «kjapp en» og snik dere til et par minutter på morgenen, råder Antonsen.

Hvis dere opplever at sexen blir forutsigbar og kjedelig, anbefaler Antonsen erotiske spill. Et erotisk spill kan bidra til at man prøver nye ting sammen, og at man får et påskudd for å tenke litt annerledes.

- For at det skal fungere, er det viktig at man er samstemte og at begge tar initiativ, sier Antonsen.

Vær en god rollemodell

Et godt forhold gir ikke bare mer kjærlighet. Det bidrar også til at du blir en bedre forelder ved at du er en god rollemodell.

- Føler man seg sett, så har man det mye bedre med seg selv. Har man det bra med seg selv, har man det ofte bra med partneren også, sier sexolog Kjersti Antonsen.

- Barn som vokser opp med voksne som har et godt forhold, får sunne og gode referanserammer for hva de skal se etter når de selv blir voksne, sier familieterapeut Ann Kristin Holstad.

Å være en god forelder og partner handler derfor også om å ha det bra med seg selv.

Les også:

Derfor skryter vi på Facebook

God bordskikk gir barna bedre helse

Dette kan trigge krybbedød

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning