Sex og småbarnsliv:

– En orgasme om dagen

Fem barn har ikke vært noe hinder for svenske Katerina Janouch. Hun er mamma, rikskjendis, forfatter, journalist, blogger og ekspert på familieliv, sex og samliv. Samtidig rekker hun å ha en orgasme om dagen.

SEX OG SMÅBARNSLIV
SEX OG SMÅBARNSLIV Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
Publisert Oppdatert
FAMILIEFOTO:
FAMILIEFOTO: Foto: FOTO:Carlos Norlén/ Piratförlaget

Navn: Katerina Janouch

Alder: 43 år

Yrke: En av Sveriges mest kjente sex- og samlivseksperter, forfatter, blogger og journalist.

Aktuell med: Et formaningsfritt oppslagsverk for foreldre kalt BARNELIV- det komplette oppslagsverk for den moderne familie!, som nettopp er oversatt til norsk.

Familie: Mamma til Ludvig (19), Jacob (13), David (11), Daniel (9) og Ingrid (6). Gift med Robert Bohman (37). Han jobber som konseptdesigner og foreleser.

Mantra: Alt går over! Det er slitsomt med barn og tenåringer innimellom, men alle ting går over. Småbarnsperioden går fort, så hold fast ved de små øyeblikkene og nyt dem.

Beste oppdragertips: Gi kjærlighet, og fortell og vis barnet at du elsker det hver dag. Ved å gi får du veldig mye tilbake.

Beste samlivsråd: Ha en orgasme om dagen! Gjør sex like naturlig som å pusse tennene. Gi hverandre nærhet hver dag. Se 20 minutter mindre på tv, og bruk tiden på nærhet og kos med partneren i stedet.

Ikke la barna bli din hobby.

- Hjemme hos oss har vi praktisert samsoving, med tre barn i sengen og en som sover som hund. Det er som regel mannen min som må ligge i fotenden, sier Katerina Janouch.

- Mitt spesialområde er å være en vanlig mamma til en hel haug med unger.

Som forfatter har Katarina skrevet både familieoppslagsverk, barnebøker og én orgasmebok. Hun har egen blogg på nettet, og for småbarnsmødre i Sverige er hun en superkjendis.

Les også : Ivar Kvistums blogg om orgasmens betydning

- Hvis man praktiserer samsoving med babyen, kan det også frigi overskudd til sex, mener Katerina.

Tanken er at mammaen blir ikke så trøtt og sliten, fordi hun slipper å stå opp flere ganger om natta for å amme.

Moderskapsfellen

Som fembarnsmor har Katarina mye erfaring å ta av. På bloggen sin skriver hun dette om seg selv:

"Jeg har gått gravid i 50 måneder, gått opp sammenlagt 150 kg hvis jeg legger sammen alle graviditetene, ammet i 7 år, hentet og levert i barnehage i 16 år, og byttet bleier i 9 år non stop."

Les også: Tror ikke foreldrene har sex

Ifølge Janouch er det er lett å falle i moderskapsfellen og bli aseksuell når man blir mamma, fordi all nærhet og ømhet går til barnet istedenfor partneren. Da er det viktig å jobbe for å komme tilbake som partner, og ikke glemme å gjøre seg tiltrekkende for hverandre.

- Behold litt av ditt gamle jeg. Foreldreskapet er tidsbegrenset. Nyt det, men sørg for at du har noe å falle tilbake på når barna ikke trenger deg lenger. Ikke la barna bli hobbyen din.

Lite sex i starten

Mange småbarnsforeldre sliter med samlivet. Katarina Janouch har selv kjent på kroppen hvordan det er å være alenemor til ett barn. Men etter at hun traff mann nummer to, ble det både ekteskap og fire nye barn. Hun og mannen ville ha mange barn, noe som resulterte i tre sønner som ble født med et drøyt års mellomrom.

- Ofte er det et sjokk å få barn, fordi man ikke får tid til hverandre. Barna stiller store krav, og står i første rekke. Dessuten vet man ikke hvilke barn man får på forhånd. Noen er snille og rolige, mens andre er mer krevende og bare skriker.

- Hvordan unngå samlivsbrudd når man får barn?

- Man må senke forventningene til kjærlighetslivet når man får barn, og huske at de første årene er en slags unntakstilstand som kommer til å gå over, sier Katarina.

Det første året er mest krevende. Man sover dårlig, lysten er ikke på topp, kroppen har forandret seg og underlivet ser ikke ut som før. Man trenger rett og slett tid til å ta seg inn igjen, påpeker hun.

- Det kan være greit å forsone seg med at det ikke blir så mye sex i denne perioden. Det er helt naturlig.

Jobb med lysten

Les også: Slik får dere tid til sex

Men lysten på sex kommer nødvendigvis ikke tilbake av seg selv. Mange må jobbe med saken. Rådet er å ha litt forsiktigere sex i starten, for å bygge opp igjen sexlivet.

- Ikke krev at sex skal være som før! Man kan ha litt mykere, ømmere og mer forsiktig sex i starten. Ikke-penetrerende sex er et godt alternativ. Men for mange menn henger sex sammen med samleiet. De er så resultatorienterte, sier Katerina.

Et annet av Katerinas tips er å si til hverandre at man elsker eller er glad i partneren sin - minst en gang om dagen. Man kan også gi næring til lysten gjennom fysisk kontakt, og ved at man er snill mot hverandre.

- Sov nakne sammen, hold hverandre i hånda. Jo mer kroppskontakt man har, jo mer stimuleres lysten og omvendt.

Taperne i det seksuelle spillet

Kvinner som går for lenge hjemme med barn kan slite litt ekstra med lysten, forteller Katarina, og henviser til amerikansk forskning. Når man ammer, hviler eggstokkene. Østrogenproduksjonen er lav, i tillegg til at sexhormonet testosteron blir en mangelvare i kroppen. Samtidig danner kroppen et antilyst-hormon som kalles prolaktin.

- Først når man kommer seg ut av hjemmet og tilbake i jobb, vil dette antilyst-hormonet vike for testosteron, som er lystskapende. Kvinner som ikke søker seg ut av hjemmet blir derfor tapere i det seksuelle spillet.

Det er et ordtak om underlivet som er ganske bra, mener Katerina:

- "Use it, or loose it". Lever man uten sex, blir man aseksuell. Jo flere orgasmer man har, jo bedre blir de. Det er liten vits å spare seg til en årlig orgasme.

Barne-tv-sex

Når sexlivet er i gang igjen, råder Janouch småbarnsforeldre til å ha én seksuell handling hver dag. Kanskje ambisiøst, men veldig effektfullt.

- Ha en orgasme eller to om dagen. Da holder man seg ung og vakker, og kan kaste rynkekremen. Bare se på meg! Hvem skulle trodd at jeg er 43?

Man har tydeligvis mye å vinne: Jevnlig orgasme er smertelindrende, kroppen forynges og man blir lettere gravid, ifølge Janouch.

- Hvis man ikke har lyst, så kan man tenke at dette gjør jeg for å bli vakker.

- Hvordan få tid og overskudd til sex når man har små barn?

- Se 20 minutter mindre på tv hver dag, og ha "Bolibompa-sex" om morgenen mens barna ser på barne-tv. Lystnivået er nemlig høyere om morgenen. Ha sex på sofaen etter at barna har lagt seg. Man trenger ikke ha de store prosjektene: Rask hverdagssex er undervurdert.

Les også: Derfor har dere ikke sex

Les også: Slik spriter du opp hjemmekosen

Les også: Kjærlighet på kontrakt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning