For en uke dette skal bli!

Når jeg ser på denne menyen vet jeg at jeg har noe å glede meg til hver eneste dag.

Jeg håper du også har det på den måten. Erkeklassiske fleskepannekaker, kylling med cognac, torsk med kul vri, enkel fiskesuppe, verdens beste kjøttboller, chicken tikka masala og finnbiff (klassisk eller scandinave moderne?) er alle retter som har noe ved seg.

Noen er retter vi kjenner fra før, noen er klassikere som man enten har hørt om eller laget mange ganger. I tillegg er det noen (tre!) retter som hører til nyklassikerne - i alle fall kaller jeg dem det på mitt kjøkken. Her er ukemenyen:

Mandag: Fleskepannekaker

Kall meg gammeldags, men jeg liker fleskepannekaker. Retten er som en krigserklæring mot anti-lavkarbo-mafiaen: Her er det både sirup og (hjelpe meg!) mel. Stek det nydelige, lettsaltede flesket gyllent og flott og tenk at flere generasjoner vokste opp med dette som fast innslag på matrepertoaret.

Tirsdag: Kylling med cognac

Det høres kanskje råflott ut med cognac på en tirsdag. Og det er det også. Men, det er ikke engang en halv knert som skal til. Det er så mye smak i denne fatlagrede luksusdrikken at det holder i massevis til å prege en kyllinggryte.

Onsdag: torsk med hasselnøtter

Denne retten er i ferd med å gå inn i paraden av nyklassikere på mitt kjøkken: Kjør rosmarin, hasselnøtter og rosiner sammen i kjøkkenmaskin, vend fisken i eggeplomme og så i nøtteblandingen før du steker den. Jeg foreslår at du serverer den for eksempel med glaserte gulrøtter.

Torsdag: Fiskesuppe

Fiskesuppe er denne ukens gastronomiske hvileskjær. Det er enkelt og herlig. Kok en fin kraft på grønnsaker og fløte. Så heller man simpelthen denne over rå fisk som er kuttet i små terninger. Det kan kanskje gjøres ennå enklere, men er det noe vits?

Fredag: Verdens beste kjøttboller

Disse kjøttbollene, som ble oppdaget på Twitter, hører til samme kategori av nyklassikere som torsken. Det som kjennetegner invasjoner av nykomlinger er at man enkle og elegante triks gjør hverdagsmaten morsommere, uten å kvele gleden gjennom møysommelig, tidkrevende arbeid eller frustrerende handlerunder med dårlige odds for å finne det du må ha. Kjøttbollene lages ved å blande følgende: knuste hvitløkfedd, kjøttdeig, parmesan, persille, pinjekjerner, rosiner, salt, pepper og oppbløtt brød.

Du kan servere dem slik du vil, men jeg anbefaler gjerne "verdens beste" tomatsaus og pasta som er kokt perfekt.

Lørdag: Chicken tikka masala

Ukens mest eksotiske innslag kommer på lørdag, dagen da vi har tid til å heve blikket og utvide horisonten. Og jammen er det ikke mye som skal til for at du øker eventyrlysten: Bland yoghurt, hvitløk, tomater, garam masala (krydder du kjøper) og kokosmelk. Ha i litt chili om du vil ha mer kryddersnert. Bland dette med kylling og løk og bak i ovnen i en liten time.

Dette serverer jeg med smakfull ris, men her er det mange muligheter.

Søndag: Finnbiff

Etter lørdagens kulinariske langtur er det godt å komme hjem igjen. Til finnbiff. Nå er det i og for seg mange som tenker på dette som like eksotisk - og med rette. Reinsdyrskav er en delikatesse som er fremmed for mange - kanskje like fremmed som garam masala, hva vet jeg?

Denne oppskriften er ganske nær en klassisk finnbiff. Er du i det vågale hjørnet kan du heller forsøke deg på en kul gourmet-variant som du finner her.

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Fleskepannekaker

Vil du ha noe mektig og umoderne?

Ingredienser:

75 g smør

3 stk egg

1 l melk

300 g hvetemel

20 skiver flesk, lettsaltet

sirup

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kyllinggryte med cognac

Det skal ikke mange dråpene til for å få god smak...

Ingredienser:

1 stk kylling

1 stk gulrot

1 stk purre

1 stk løk

2 dl fløte

3 ss cognac

salt og pepper

1 stang selleri

2 stk poteter

1 ts provencekrydder

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Ingredienser:

1 stk løk

4 stk gulrøtter

600 g poteter

4 skiver bacon

5 stk champignon eller annen sopp

2,5 dl crème fraîche eller rømme

2 stk einebær

40 g brunost

500 g finnbiff

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!