Vi liker laks

I følge fiskaren.no har konsumet av laks doblet seg på ti år. Nå er det bare japanerne og finnene som spiser mer laks enn oss.

Ovnsbakt laks er enkelt, godt og det blir nesten ikke oppvask.

Min favorittoppskrift er den hvor du blander honning og sennep 50/50 og smører utover fisken. Så hakker du litt nøtter (hasselnøtter) og drysser over før du baker laksen i ovnen.

Jeg bruker alltid steketermometer og tar ut fisken når den er 50 grader. Om du vil være helt på den sikre siden kan du vente til termometeret viser 60. Blir den varmere risikerer du at fisken blir tørr.

Les også: Dobbelt så raskt som pasta

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Ovnsbakt laks er enkelt

Den andre varianten på lista er også superenkel. Det er bare å skive opp litt sitron og appelsin og legge på litt rosmarin. Du kan selvsagt bruke tørket rosmarin også.

Superkokk Bent Stiansen står for den siste varianten. Det er i utgangspunktet en ørret, men den kan byttes ut med laks. Fisken serveres med blomkålpuré og en fin saus med persille og pepperrot.

Les også: Dette er den sunneste yoghurten

Les også: Ni råd for en lykkelig barndom

Nedenfor finner du oppskriftene. Har du noen oppskrifter på bakt laks (eller ørret) du vil dele? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor.

PS Det er ikke noe veien for å lage nydelig middagsmat av røkt laks også. En av mine hverdagsfavoritter er røkt laks med rosépepper og crème fraîche.

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

Til 2 porsjoner:

0,5 stk kålrot

100 g smør

400 g laksefilet

2 ss honning

2 ss sennep

1 dl hasselnøtter

2 ss rømme

salt og pepper

dill, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Høyde (px): Bredde (px):

Ovnsbakt ørret servert med grov blomkålpuré, ristede mandler og persille- og pepperotsaus

Stiansen inviterer til fest! Bli med du også og lag denne fantastiske ørretretten.

Til 8 porsjoner:

Fisken

1,2 kg ørret uten ben, men med skinn. Laks fungerer også.

1 dl sukker

1 dl salt

hvit pepper, kvernet

1 dl olivenolje

Grov blomkålpuré

1 stk blomkål

vann

2 dl melk

100 g Kvitseid smør, eller vanlig smør

0,5 ts salt

hvit pepper, kvernet

100 g mandler, skåldede

Persille- og pepperrotsaus

2 dl hvitvin, er det skikkelig krise, bruk vann tilsatt saft

1 dl sjalottløk, hakket

3 dl fløte

1 ts maisenna

1 dl bladpersille, finhakket

3 ss revet, fersk pepperrot

salt og pepper

1 ts sukker

1 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!