Vi liker laks

I følge fiskaren.no har konsumet av laks doblet seg på ti år. Nå er det bare japanerne og finnene som spiser mer laks enn oss.

Ovnsbakt laks er enkelt, godt og det blir nesten ikke oppvask.

Min favorittoppskrift er den hvor du blander honning og sennep 50/50 og smører utover fisken. Så hakker du litt nøtter (hasselnøtter) og drysser over før du baker laksen i ovnen.

Jeg bruker alltid steketermometer og tar ut fisken når den er 50 grader. Om du vil være helt på den sikre siden kan du vente til termometeret viser 60. Blir den varmere risikerer du at fisken blir tørr.

Les også: Dobbelt så raskt som pasta

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Ovnsbakt laks er enkelt

Den andre varianten på lista er også superenkel. Det er bare å skive opp litt sitron og appelsin og legge på litt rosmarin. Du kan selvsagt bruke tørket rosmarin også.

Superkokk Bent Stiansen står for den siste varianten. Det er i utgangspunktet en ørret, men den kan byttes ut med laks. Fisken serveres med blomkålpuré og en fin saus med persille og pepperrot.

Les også: Dette er den sunneste yoghurten

Les også: Ni råd for en lykkelig barndom

Nedenfor finner du oppskriftene. Har du noen oppskrifter på bakt laks (eller ørret) du vil dele? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor.

PS Det er ikke noe veien for å lage nydelig middagsmat av røkt laks også. En av mine hverdagsfavoritter er røkt laks med rosépepper og crème fraîche.

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

60 min

Til 2 porsjoner

0,5 stk kålrot

100 g smør

400 g laksefilet

2 ss honning

2 ss sennep

1 dl hasselnøtter

2 ss rømme

salt og pepper

dill, frisk

Fremgangsmåte

Skrell kålroten, skjær den i grove biter og kok det mørt i godt saltet vann. Sil av og mos kålroten med smøret. Smak til med salt og pepper. Bland sennep og honning og smør det på laksen. Hakk nøttene og strø dem på fisken. Ha på salt og pepper. Bak i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. Bruker du steketermometer skal fisken bli 50 grader. Server fisken med kålrabistappe, kokte poteter eller ris. Ha gjerne på litt frisk dill.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

30 min

Til 2 porsjoner

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Fremgangsmåte

Legg fisken på en stykke aluminiumsfolie. 

Skjær sitron og appelsin i skiver. Legg på fisken. Legg på rosmarinkvisten. Du kan eventuelt ha på litt smør og sitronpepper. Dryss på litt salt og pepper. Pakk den inn i folie. 

Bak i ovnen på 180 grader i ca 10-15 minutter eller på grillen. Det er ikke lett å si hvor lenge fisken skal bake/grille, men om du bruker steketermometer bør ikke fisken bli mer enn 50-60 grader.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Ovnsbakt ørret servert med grov blomkålpuré, ristede mandler og persille- og pepperotsaus

Stiansen inviterer til fest! Bli med du også og lag denne fantastiske ørretretten.

90 min

Til 8 porsjoner

Fisken

1,2 kg ørret uten ben, men med skinn. Laks fungerer også.

1 dl sukker

1 dl salt

hvit pepper, kvernet

1 dl olivenolje

Grov blomkålpuré

1 stk blomkål

vann

2 dl melk

100 g Kvitseid smør, eller vanlig smør

0,5 ts salt

hvit pepper, kvernet

100 g mandler, skåldede

Persille- og pepperrotsaus

2 dl hvitvin, er det skikkelig krise, bruk vann tilsatt saft

1 dl sjalottløk, hakket

3 dl fløte

1 ts maisenna

1 dl bladpersille, finhakket

3 ss revet, fersk pepperrot

salt og pepper

1 ts sukker

1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Fisken Kjøp ørretfilet og skjær av skinnet og det brune fiskekjøttet som er under skinnet. Dette gjøres mest av estetiske grunner. Kjøttet er fullt spiselig. Bland sammen sukker og salt og dryss dette på fileten. La den trekke til seg salt i 15 minutter. Skyll fileten under rennende vann og tørk den med kjøkkenpapir. Del fileten i åtte biter og vend dem i olivenolje. Legg den tynne buklisten under resten av fiskestykket så tykkelsen på det blir mest mulig jevn. Legg fiskebitene på et stekebrett, pepre dem og stek dem i ovn ved 55 grader i 25 minutter. Vi steker ved veldig lav temperatur for at fisken skal bli maksimalt saftig. Når den er ferdig, har den en konsistens mellom rå og stekt fisk, deilig! Fisken anrettes på tallerkener med grov blomkålpuré overdrysset med hakkede, ristede mandler og grønn persille- og pepperrotsaus. Grov blomkålpuré Rens blomkålen fri for blader og store stilker. Del den i buketter og ha dem i en kjele med melk og vann til det dekker. Kok i 20 minutter til blomkålen er veldig mør. Sil av kokevannet. Visp blomkålen med en visp sammen med terninger av smør til en grov mos. Smak til med salt og pepper. Hold den varm. Ved anretting drysses pureen med skåldede mandler som er grovhakket og ristet i en teflonpanne til de er blitt lysebrune. Persille- og pepperrotsaus Kok hvitvinen sammen med hakket sjalottløk ned til en dl. Tilsett fløte og kok opp. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i to spiseskjeer kaldt vann. Ha sausen i en mikser med hakket bladpersille og revet pepperrot. Kjør til en grønn saus. Varm sausen før servering og smak til med salt, pepper, sukker og sitronsaft. Forberedelser Ørreten kan saltes en dag før gjestene kommer. Den kan bakes fire timer før og varmes i ovn ved 150 grader i tre minutter før servering. Blomkålpureen kan lages en dag i forveien og varmes. Sausen kan lages en dag i forveien. Den må kjøres i mikser med persille og pepperrot rett før servering.

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Oppskrift på ribbe med sprø svor

Slik lager du en perfekt ribbe

Ribbe er jul. Her er oppskriften på sprø svor, steketid, tilbehør og hvordan mesteren lager julematen.