Annonse

Så lenge setningen om middagen ble rundet av med ordene "...med ris", datt jeg alltid av lasset. Det kunne være kylling med alskens godsaker, kokt kjøtt som falt fra hverandre bare den fikk syn på en skje, men alt ble bare trist når jeg hørte "...med ris".

For det er sannelig ikke vågalt å proklamere at ris er kjedelig. Altså kokt ris. Uten noe.

Og slik spiste vi ris i årevis. Og jeg kunne ikke begripe at hele verden synes dette var stas.

Men, det synes de jo heller ikke. Alle setter jo smak og farge på ris. Kokt, smakløs ris er misforstått. Om det fortsatt serveres på norske kjøkkenbord er en kulinarisk tragedie og vitnesbyrd om fraværende kultur- og smaksforståelse (eller vennlig, men sørgelig misforstått kulturrelativisering; - Dette spiser dem i India, liksom. Jeg ser wannabe-antropologen for meg ved middagsbordet). Jeg fornærmer sikkert noen, men regner glatt med å bli tilgitt når de tester oppskriften nedenfor...

Tror du meg ikke? Da må du prøve denne fabelaktige indiske smaksbomben og fortelle meg hva som er likheten mellom den og "norsk" ris (hint: Gi opp). Eller en tyrkisk pilaf?

Oppskriften på god ris

Jeg skammer meg over ikke å huske hvor jeg har hentet denne oppskriften fra. På den annen side, i alle kjøkken i Marokko, Algerie, Tunis finner du antagelig en eller annen variant av det samme. Eller India, antakelig.

Poenget er at alle land hvor ris er populært (tenk på et land de ikke spiser ris...) har de havnet på samme konklusjon: Dette blir jammen meg godt! (Kanskje med unntak av Japan, men det setter vi på kontoen for "påstander som ikke går helt opp").

Denne risen fungerer i forbløffende mange kombinasjoner. For eksempel kylling med oransje tilbehør, indisk kylling (selvsagt), chorizo, spareribs eller grillet, hvit fisk.

Oppskriften finner du nedenfor!

(Over 17.000 følger Sjuve på Facebook)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik blir laksen god

En oppskrift på glutenfri kake for alle

Her er det beste ostekake-knepene

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Ris som smaker

En enkel måte å få risen til å smake skikkelig på.

20 min

1 stk kanelstang (eller 1 teskje kanelpulver

2 dl basmatiris

1 neve rosiner

1 neve mandelflak

kardemomme

olje til pensling

Fremgangsmåte

Varm opp oljen i stekepanna. Ha i kanelstangen (eller pulveret) og la det steke til det begynner å dufte livlig.

Ha i risen, rosiner, mandelflak og så mye kardemomme du vil ha (begyn med en halv teskje og prøv deg fram).

Dekk med vann, ha i kyllingkraft og rør rundt.

Legg på lokk og la det koke til risen er ferdig, ca 10-15 minutter. Smak til med salt og nykvernet pepper. 

TIPS: Det går fortere å koke risen dersom du legger den i vann i ca 30 minutter før koking.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):