Endelig ny uke!

Og det betyr masse matlaging. Jeg gleder meg allerede. Mange tenker på matlaging som noe masete. Matlaging er for mange en del av hverdagsstresset man må komme seg igjennom.

Det er synd. Heldigvis kan alle kureres mot dette. Jo mer mat man lager, jo mer forskjellig mat man prøver seg på, desto morsommere blir det.

Og denne ukemenyen er et sted å begynne.

Mandag: Kul torsk med sopprisotto

Vi begynner veldig friskt med en fabelaktig god fiskeoppskrift. Det er torsk i oppskriften, men det funker også fint med annen fisk. Trikset er å vende fisken i en blanding av hakkede hasselnøtter, rosmarin og rosiner før du steker den. Jeg foreslår å servere den med litt høstlig sopprisotto.

Tirsdag: Pasta carbonara

Denne dagen er som skapt for kjappe pastaretter. Og det er vrient å finne noe raskere enn carbonara. Denne varianten er temmelig tradisjonalistisk og bruker ikke fløte. Du kan, selvsagt, om du vil, ha i en skvett. Hemmeligheten er å piske egg, parmesan og stekt bacon som du vender den varme pastaen inn i. Verre er det ikke. (Her har du en idiotsikker fremgangsmåte).

Onsdag: ovnsbakt laks

Alle elsker ovnsbakt laks. Og denne varianten bakes med litt sitron og appelsinskiver. Dersom du vil ha med ferdig saus, kan du ha i litt crème fraîche. Servér den sammen med noen kule, bakte gulrøtter.

Torsdag: Linsesuppe

Denne dagen er det duket for en nydelig linsesuppe. Den er ikke vanskelig å lage - og særlig om du kjøper linser som er utbløtt (fås ofte i kartonger nå). Det som gjør denne så god er alt krydderet og dessuten en raus mengde med stekt chorizopølse.

Fredag: Kylling tikka og kul

Endelig fredag! Vi klinker til med en lettlaget kyllingrett med masse smak. Bland yoghurt, krydder og kylling og stek alt sammen i en langpanne. Og den serverer du med en risrett med mandler og krydder som står godt til kyllingen.

Lørdag: Kylling med kanel og ovnsbakte poteter

Mer krydder! Det var mange som ville lese om ekte krydder - ikke den billige kaneltypen de fleste kjøper uvitende. Og når du endelig får fatt i skikkelig kanel blir denne retten super. Servér den med de supre ovnsbakte potetene til Clotilde - og helgen er reddet.

Søndag: Reinsdyrgryte

Etter å ha smakt mye krydret mat kan vi med sikkerhet si at vi skal hjem igjen. Til reinsdyrgryte. Har du funnet god sopp i skogen (som du er sikker på ikke er giftig) kan du bruke den i gryta.

Ha en riktig god og velsmakende uke!

(Over 14.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sopprisotto

Sopprisotto er en høstklassiker. Det er vanskelig å tenke seg denne årstiden uten en god risotto - gjerne på fersk sopp, men tørket fungerer også utmerket.

Ingredienser:

2 dl arborioris (ris til risotto)

1 stk gulrot

1 stk løk

150 g sopp

3 ss kraft

5 dl vann

50 g parmesan

1 dl hvitvin

50 g smør

1 fedd hvitløk

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bakte gulrøtter

Lei av kokte gulrøtter? Her får de følge av spennende krydder...

Ingredienser:

4 stk gulrøtter

1 stk sitron

1 ss kuminfrø

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linsesuppe med gode smaker

Denne linsesuppa er krydret med kumin og koriander.

Ingredienser:

3 dl linser, røde

1 stk løk

1 ts kumin

1 ts koriander (tørket)

150 g chorizopølse

1 ts tomatpuré

2 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

1 ts rødvinseddik

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ris som smaker

En enkel måte å få risen til å smake skikkelig på.

Ingredienser:

1 stk kanel stang (eller 1 teskje kanelpulver

2 dl basmatiris

1 neve rosiner

1 neve mandelflak

kardemomme

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kylling med kanel

Kyllingen blir morsom med denne oppskriften.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

8 stk sjalottløk

50 g rosiner

25 g pinjekjerner

salt og pepper

3 stk kanelstang

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Clotildes ovnsbakte poteter

Her er Clotildes variant på ovnsbakte poteter - med et lite triks...

Ingredienser:

1,2 kg poteter

2 ss olje eller gåsefett

havsalt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: