Oppskrifter med kanel

De færreste har noen gang smakt kanel

I butikken finner du som regel det som kalles kassiakanel. Det selges som kanel, men er strengt tatt bare en slektning.

OPPSKRIFT MED KYLLING: Denne varianten sikrer mye god smak på kyllingen.
OPPSKRIFT MED KYLLING: Denne varianten sikrer mye god smak på kyllingen. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Kylling har blitt hverdagslig. Og vi er stadig ute etter å lage den kul og spennende. Eller?

I det minste må vi sørge for at det ikke blir kjedelig. Det er vi enige om.

Den enkleste veien til ikke-kjedelig mat er krydder. Og det tar jeg på alvor i oppskriften du finner nedenfor. Her får kyllingen selskap av en solid og varmende klype kanel. Krydderet som også får kaffe og appelsiner til å smake fantastisk.

Kanelens begrensede bruk som muntrasjonsknep på grøten er ikke det kule krydderet verdig. Jeg har tidligere slått et slag for ris med kanel (og som passer utmerket med denne kyllingen). Og en epledessert med pannekaker, eple og kanel som er super.

Kanelforvirring

KANEL
KANEL Foto: Foto: istockphoto

Det var bare oppvarming. Nå skal vi krydre kyllingen med kanel. Men, å finne kanel er ikke alltid så lett. Jeg tipper at de færreste noensinne har smakt kanel.

Hæ?

- Jeg har jo spiste masse grøt med kanel, tenker du.

Nope. Sannsynligvis har du på super'n kjøpt "kanel" som ikke er kanel (ha meg unnskyldt dere som allerede vet hva jeg snakker om).

Det er nemlig noen som prøver å lure oss. I butikken finner du som regel det som kalles kassiakanel. Det selges som kanel, men er strengt tatt bare en slektning. Litt som å måtte svinge seg med onkelen, når det strengt tatt var kusina du bydde opp til dans.

Ekte kanel kalles ceylon-kanel av ekspertene (cinnamomum verum, for sikkerhets skyld). Den dyrkes på Sri Lanka, men også i Indonesia, India, Brasil og Egypt. (Kassiakanel kommer oftest fra Kina).

Hvordan vet du hva som er hva?

En telefon til Rieber & Søn som importerer krydder oppklarer ingenting. - Nei, det er ikke godt å vite. Begge typer selges som kanel, forteller Åsta Otteren Ellingsen, fagsjef for ernæring.

Ikke helt enkelt altså. Men, siden ceylon-kanelen bare bruker de innerste lagene av barken (aj, kanel er bark) er de litt tynnere, finere og mindre grove og smuldrende enn kassiakanel. Stengene er også mye lysere på farge.

Sunt?

Det er mange som mener mye om kanel. Jeg blir bare lattermild når jeg ser forskere advarer mot "for mye" kanel. I tyske julekaker, for eksempel. Jeg er overbevist om at mye av hva som helst er skadelig (inkludert vann, som vi har lest i det siste...).

Jeg misjonerer som alltid variasjon og lever etter regelen: I butikken, ta med deg frukt og grønt du ikke har spist på lenge, og særlig det du verken kan navnet på og ikke vet hva du skal gjøre med.

Alle for gjøre opp sin mening, men dersom vi absolutt skal se hva nyere kanelforskning forteller, kan vi støtte oss på Richard Andersons og den pakistanske kollegaen Alam Khans arbeid. De er enige om at kanel demper blodsukkeret.

Anderson kunne ikke begripe at blodsukkeret sank når amerikanerne spiste yndlingsdesserten sin, eplepai. Eplepaien er ikke akkurat fattig på sukker? Nei, så var det nettopp kanelen som gjorde jobben (altså jobben til insulinet). Kahn fant lignende resultater i sitt arbeid.

Anderson har et tips til alle som sliter med blodsukkeret: Stikk en kanelstang i teen din (eller kaffen!).

(Ikke fått nok sunne argumenter for kanelspising? Se New Scientist eller forskning.no)

Nedenfor finner du oppskriften på kylling med kanel. Jeg legger også ved to geniale desserter med kanel.

Kos deg med kanel!

(Over 20.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du DeLuxe-poteter

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Denne saken ble første gang publisert 07/09 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også