Å gå matlei er ikke uvanlig. Plutselig smaker ikke pannekakene like godt som de pleier. Svinesteika trigger ikke smaksløkene, brokkoli-retten som var så god appelerer ikke lenger på samme måte.

Du vil ha noe nytt. En ny smak.

Hvorfor det? Hadde det ikke vært greit om du hadde tre oppskrifter du holdt deg til: 1) chili con carne, 2) chicken tikka og 3)kjøttboller? Eller bare spise pannekaker syv dager i uka? Det er jo godt!

Hypotese i tråd med evolusjonsparadigmet

Nå våger jeg meg på å sette fram en evolusjonistisk hypotese: Å gå matlei sitter dypt i mennesket. Gjennom millioner av år har vi nedarvet tilbøyligheten til å bli lei. På den måten sikrer vi oss at vi får i oss ulik mat og får i oss de næringsstoffene vi trenger.

(Kuene har ikke denne evnen. De spiser bare gress - og du ser hvordan det gikk med dem...).

Og er det en rød tråd som går gjennom mitt virke er det nettopp variasjon. En veluktviklet hang til å gå lei transformeres til en trang til å jakte på nye smaker, aromaer og kombinasjoner.

Den geniale matskribenten Jeffrey Steingarten skrev et sted at det beste er å spise "a bit of everything". Siden ingen ting tyder på at noen noensinne klarer å regne seg fram til en perfekt diett, virker det stadig som det beste alternativet. (Og hva slags mennesker ville prøve å sette sammen en slik platonisk, perfekt livsmeny? Jeg tør ikke engang tenke på resulatet...).

Ny måte å lage torsk på

Så, derfor ble jeg så glad da jeg spiste denne torskeretten. Idéen er enkel: Pensle en torskefilet med pisket eggeplomme og vend den i et grovt pulver av hasselnøtter, rosiner og rosmarin.

Oppskriften finner du nedenfor!

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtter

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):