Mange koste seg med hjemmelagde boller og vår perfekte vaffeloppskrift i helgen. Og, ikke overraskende sjekket mange ut glovarme supper og de beste gryterettene som holder deg varm. Siden kulda ikke ser ut til å gi seg, sier jeg:

 

Gi meg pepper!

Gi meg karri! Chili! Jo sterkere jo bedre! Kroppen skriker etter heit mat som gjør det levelig i denne ubarmhjertige kulda.

Det er ikke godt å si hvordan det har seg, men sterk mat har en veldig varmende effekt på meg. På engelsk heter det "hot food", så jeg tipper at det ikke bare er min kropp som varmes av kryddere fra fjerne strøk.

Indisk kylling

INDISK: Varmende indisk kylling. © Foto: Erik Hannemann

Her er oppskriften på chili con carne.=

Her er oppskriften på chili con carne. © Peter Berg

Hvordan har det seg?

Fjerne strøk? A ha! Kanskje krydderene tar med seg litt av den tropiske varmen med seg, eller at spisskummen og karri trigger noen godt isolerte solceller i hjernen vår? Er det slik det har seg at vi rundt middagsbordet kjenner varmen sprer seg i kroppen?

Jeg er fan av placeboeffekten. Om den holder kroppen min varm - desto bedre. Det hevdes fra mange hold at ulike krydder får fart på blodsirkulasjonen. Om det er sant skal ikke jeg si noe om, men at jeg blir varmere av sterk mat - ja, det er helt sikkert.

Nedenfor har jeg samlet noen gode oppskrifter som alle er godt krydret.

Oppskrift på afrikansk lammegryte

Oppskrift på kylling i grønn karri

Oppskrift på mulligatawny (kylling og karrirett)

Oppskrift på chili con carne

Oppskrift på indisk gryte

Oppskrift med marokanske smaker

 

 

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

 

 

Les også:

Billig middag hele uka

Lag middag for hele uka på to timer

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Astrid Hals

Afrikansk lammegryte

Til 4 porsjoner:

1 kg gryte kjøtt med bein

1 bokser kikerter

2 stk aubergine

1,5 ts salt

1 ts pepper

2 bokser tomater

1 ss korianderfrø

0,5 ts spisskum, frø

2 ts muskat, revet

3 ss olje

3 stk rød chili, finhakket

2 ss ingefær, revet

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts eddik

2 ss hakket persille

1 ss hakket koriander

Høyde (px): Bredde (px):

Kylling i grønn karri

Til 4 porsjoner:

3 ss solsikkeolje

1 stk kylling

1 ss karri

2 l kokosmelk

1 stk hønsebuljongterning

125 g bambusskudd

0,5 stk aubergine

2 stk chili

7 stk limeblader

1 bt thaibasilikum

2 ss sukker

3 ss fiskesaus

Høyde (px): Bredde (px):
Margaret De Lange

Mulligatawnysuppe

Til 4 porsjoner:

1 stk høne, kokt

100 g linser, grønne

2 stk løk

2 ts karri

2 ss smør

1 l kraft fra koking, evt. buljong

1 bokser kokosmelk

1 dl kremfløte

1,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Indisk kyllingrett

Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

2 fedd hvitløk

2 cm ingefær, skrelt

2 ts karri

1 ts cayennepepper

2 ts kumin

1 bokser kokosmelk

1 kylling, i seks biter

3 stk tomatboks

100 g cashewnøtter

4 ss yoghurt naturell

4 ss koriander, fersk

4 ss smør, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!