Annonse

Endelig kommer grytene til sin rett!

Først ut er reinsdyrgryte. Det meste av reinsdyrkjøttet er dyrt, men om du kjøper skav (små, tynne og smakfulle biter) slipper du litt billigere unna. Denne suppa er søtet med litt solbærsyltetøy som er veldig godt med dette kjøttet.

Andre anbefaling er bacalao. I min variant er det ganske mye olje og et lite sting av chili. Det gir det ekstra til en allerede nydelig gryterett.

Lammefrikassé er det umulig å ikke like. Dette er en klassisk oppskrift med persillerot, selleristang og purre. Kunsten er å smake det til med ørlite sitron eller eddik.

Stolt, fransk gryterett

Cassoulet er den stolte, franske lapskausen. Det er veldig få cassoulet-regler, men de hvite bønnene er et møst. Du kan selvsagt også ha i confiterte andelår i tillegg til eller i stedet for lammekjøttet.

Jeg får alltid et merkelig sug etter krydret mat når det kaldt. En av mine favoritter er marokkansk gryte. I denne gryta finner du både kumin, cayenne, kanel og koriander.

Siste gryterett ut er en deilig viltgryte. Det lille trikset i denne retten er å bruke litt chevreost (fåes i nesten alle matvarebutikker) i bunnen av skålen du heller suppa over. Her finner du en video av hvordan det gjøres.

Her er oppskriftene! God, varm helg.

Les også:

En hel smaksuke med billig mat!

En rødvin å varme seg på

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

30 min

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Fremgangsmåte

Finhakk løken og stek den sammen kjøttet på middels varme i smør i en gryte.

Stek til løken er blank. Ha i tre teskjeer mel og stek videre i to minutter. Skrell poteter, gulrøtter og persillerøtter. Hakk dem i grove biter og ha i gryta. Del hvitløken i to på tvers. Ha den i gryta med tørket sopp, kremfløte, brunost og solbærsyltetøy. Fyll på med vann til gryta får den konsistensen du vil ha. Når grønnsakene er møre er maten ferdig. Smak til med salt og pepper.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

45 min

Til 8 porsjoner

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Fremgangsmåte

Vann ut klippfisken over natten (legg den i en stor bolle med vann).

Skjær opp klippfisken i skiver, ca 2 cm tykke. Skrell poteter og løk og skjær opp i skiver, omtrent like tykke.

Legg fisk, poteter, løk og syltet paprika lagvis i en stor kjele. Del hvitløken i to på tvers. Legg den i gryta (uten å skrelle den) sammen med pepper, laurbær, chili, oliven, tomater og olivenolje.

La det koke ca én time. Ferdig!

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

90 min

1 kg lammekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre(bare det hvite)

1 bit sitron

Fremgangsmåte

Ha kjøttet i en kjele. Dekk med vann og la det koke seg mørt, ca 45-60 minutter - eller lenger om du har tid. Rens og kutt grønnsakene i biter.

I en annen kjele, smelt smøret og ha i melet. La det putre ett minutt og ha i fløten. Rør godt rundt med en visp. Ha i litt og litt kraften fra kjelen med kjøttet. La det koke opp mellom hver gang. Rør godt etter hver gang du ha i mer væske.

Når du synes sausen har passe konsistens (litt tynnere enn vanlig, hvit saus) har du kjøttet og grønnsakene tilbake i kjelen. Kok til grønnsakene er møre, ca 15-20 minutter. Smak til med litt sitronsaft. Servér gjerne med dill eller persille.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Lammecassoulet med bønner

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

240 min

Til 6 porsjoner

400 g lammekjøtt, salt

500 g lammekjøtt uten bein fra steik eller bog

200 g lammepølse eller annen krydret pølse

500 g tørkede hvitebønner

4 ss olivenolje

1 fedd hvitløk

1 bokser tomatbokser

2 ss hakket frisktimian

2 ss hakket friskmerian

1 ts pepper

6 dl oksekraft evt buljong

1 ts salt(etter smak)

Fremgangsmåte

1. Legg bønnene i kaldt vann natten over, eller etter anvisning på pakken. Kok opp bønnene i en gryte, hell av kokevannet. Fyll på nytt vann til det dekker bønnene. Legg i stykker av salt lammekjøtt. Kok opp, demp varmen og la det trekke på svak varme i ca. 45 minutter.

2. Mens bønnene koker, skjærer du det ferske lammekjøttet og buklisten i store terninger. Ha olivenolje i en gryte og fres kjøttet. Bruk evt. en panne og ha kjøttet over i en gryte.

3. Tilsett hermetiske tomater, finhakket hvitløk, urter og pepper. Bland godt og hell over kraften. Kok opp og la det småkoke til kjøttet er mørt, 1 1/2 - 2 timer.

4. Ta det salte lammekjøttet opp fra bønnene, avkjøl litt og skjær det så i store terninger. Hell av kokevannet til bønnene og ha de over i den andre kjøttgryta, sammen med det salte lammekjøttet.

5. Skjær lammepølsene i store biter og ha over i gryta. Kok opp og la det småkoke i ca. 15 minutter. Smak evt. til med salt. Serveres med en frisk salat og brød.

Oppskirften er hentet fra: matprat.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

90 min

Til 3 porsjoner

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterninger (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Fremgangsmåte

Ha anisfrø, cayennepepper, korianderfrø og kuminfrø i en morter og knus godt. Ha krydderne i stor bolle og ha på godt med olje, ca 1 dl. Dersom kjøttet ikke er oppdelt, skjær det opp i passende stykker. Ha det i bollen med krydderne og bland godt. Stek kjøttet i ca fem, seks minutter (i en dyp stekepanne eller tykkbunnet kjele) på høy varme. Sett til side. Ikke vask panna. Skjær løken i grove biter. Ha den i stekepanna med tomatpuréen og stek til den blir gylden (bruk eventuelt mer olje). Hakk aprikoser og tomater og ha dem i. Ha i vann og kikerter. Ha kjøttet tilbake i panna med ingefær, buljong og kanelstenger. Del sitronen i to og la den koke med i 45-60 minutter. Smak til med salt og pepper. Server med revet sitronskall og frisk koriander. Couscous eller ris passer bra dersom du ikke synes kikertene metter nok.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

60 min

Til 4 porsjoner

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Fremgangsmåte

Ha sopp og madeira i en bolle og la det bløte ut i noen minutter. Skjær kjøttet i terninger. I en stekepanne, kjøttet i smør, ha på salt, pepper og sennepspulver, ca 6-7 minutter på middels varme. Skru av pannen. Hakk sjalottløk, purre, gulrøtter, persillerøtter og selleristenger og skjær baconskivene i skiver. Stek løken gyllen i en gryte sammen med bacon. Knus hvitløken og stek i ett minutt til. Ha i soppen og Madeiraen. Ha i alle kjøttet, grønnsakene, buljong, rognebærgelé og kremfløte. La det koke i minimum 30 minutter, men det blir best når den får koke i flere timer. Pass eventuelt på å etterfylle med væske. Del opp chevre og brunost og bland bitene. Legg osten i bunnen av suppeskålene og hell over. Servér.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

christopher Sjuve

christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!