Endelig kommer grytene til sin rett!

Først ut er reinsdyrgryte. Det meste av reinsdyrkjøttet er dyrt, men om du kjøper skav (små, tynne og smakfulle biter) slipper du litt billigere unna. Denne suppa er søtet med litt solbærsyltetøy som er veldig godt med dette kjøttet.

Andre anbefaling er bacalao. I min variant er det ganske mye olje og et lite sting av chili. Det gir det ekstra til en allerede nydelig gryterett.

Lammefrikassé er det umulig å ikke like. Dette er en klassisk oppskrift med persillerot, selleristang og purre. Kunsten er å smake det til med ørlite sitron eller eddik.

Stolt, fransk gryterett

Cassoulet er den stolte, franske lapskausen. Det er veldig få cassoulet-regler, men de hvite bønnene er et møst. Du kan selvsagt også ha i confiterte andelår i tillegg til eller i stedet for lammekjøttet.

Jeg får alltid et merkelig sug etter krydret mat når det kaldt. En av mine favoritter er marokkansk gryte. I denne gryta finner du både kumin, cayenne, kanel og koriander.

Siste gryterett ut er en deilig viltgryte. Det lille trikset i denne retten er å bruke litt chevreost (fåes i nesten alle matvarebutikker) i bunnen av skålen du heller suppa over. Her finner du en video av hvordan det gjøres.

Her er oppskriftene! God, varm helg.

Les også:

En hel smaksuke med billig mat!

En rødvin å varme seg på

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Ingredienser:

1 kg lam mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre (bare det hvite)

1 bit sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Lammecassoulet med bønner

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

Til 6 porsjoner:

400 g lammekjøtt, salt

500 g lammekjøtt uten bein fra steik eller bog

200 g lammepølse eller annen krydret pølse

500 g tørkede hvitebønner

4 ss olivenolje

1 fedd hvitløk

1 bokser tomatboks

2 ss hakket frisktimian

2 ss hakket friskmerian

1 ts pepper

6 dl oksekraft eventuelt buljong

1 ts salt(etter smak)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!