Mye av det beste som finnes av mat og drikke er elsket og hatet på samme tid. Bare tenk på bearnaisesaus eller foie gras.

Det samme gjelder dog ikke for pizzaen.

Alle, og da mener jeg absolutt alle, elsker jo pizza.

Kanskje er det fordi det er så enkelt å lage en skikkelig god en.

Under følger min oppskrift på en kjapp og digg pizza.

Bunnen

Til deigen bruker jeg gjerne en blanding av siktet hvetemel og tipo 00, men om du kun har vanlig hvetemel, så duger det og.

Jeg elter i intervaller, hvor deigen får heve noen minutter dekket til mellom hver elterunde. Bruker du tipo 00 mel i oppskriften så elt gjerne med olivenolje, og du vil få en mer elastisk deig.

Jeg pleier ofte å ordne deigen slik at den kun behøver å heve den tiden det tar å gjøre klart fyll og pizzasaus (skulle jeg være ute i god tid og setter deigen på formiddagen så bruker jeg kun en tredjedel av gjæren, og lar så deigen heve i kjøleskapet).

For å få tynnest mulig bunn gjelder det å kjevle tålmodig en og en porsjonspizza. De gangene jeg blir utålmodig, og kjevler ut for mye deig på en gang, så ender det opp som panpizza isteden.

Her er en deig som er enda enklere enn min.

Digg fyll

Mitt favorittfyll er bacon, rødløk, chili, sopp i tynne skiver og friske tomater.

Når pizzaen er ferdig stekt blir det hele enda et hakk bedre ved å strø over vårløk eller friske urter, som persille eller ruccola.

Bruk den osten du liker enten det er jarlsberg, parmesan, blåskimmelost eller noe annet.

For flere pizzafyll-ideer - sjekk ut Sjuves tips her.

Pizzasaus

Pizzasausen er det mulig å lage på utallige vis.

En kjapp og enkel måte er å frese noen fedd finhakket hvitløk i olivenolje, tilsette litt tomatpuré og tomat fra boks, gjerne med en tørket chili eller to, og koke det inn så lenge du gidder.

Kjør sausen glatt med en mikser (sjekk her hvilken stavmikser som er best), og husk å smake til med salt og en skvett eddik.

Varmen

Jeg får alltid litt dårlig samvittighet når jeg baker pizza i ovnen hjemme. Grunnen til det er at jeg kjører ovnen hardt. Full peis er sikreste veien til en knasende sprø bunn.

Om du vil du være snill med ovnen din skrur du litt ned, men 250 grader er et minimum, synes jeg.

Vinen

En god og saftig italiensk vin setter naturligvis prikken over i-en, og gjør det hele ekstra trivelig.

Sjekk ut denne eller denne fra pizzaland nummero uno.

Dessert

Prøv med en panna cotta (italiensk fløtepudding). Denne lager du i en fei, og trenger kun fem minutter ekstra med røring for å bli helt optimal (til sammen ti minutter tar det).

Les også:

ABC til italiensk vin

Foccacia lager du på denne måten

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Tynn pizza med bacon, chili, sopp og løk

Kjapp og digg, men ganske heit, så kutt ned på chilimengden om du vil ha den mildere. Deigmengden er til fire tynne porsjonspizzaer.

Til 4 porsjoner:

500 g hvetemel (bytt evt 250 gram av hvetemelet med tipo 00-mel)

10 g salt

3 dl vann, lunkent

50 g olivenolje, extra virgin

20 g sukker

15 g gjær, fersk

3 ss olivenolje

3 fedd finhakket hvitløk

1,5 ss tomatpuré

1 stk tørket chili

1 bokser hakkede tomater

0,5 ts salt

1 dæsj rødvinseddik

2 pk bacon

2 stk rød chili

8 stk aromasopp

1 stk rødløk

4 stk tomater

revet ost etter smak, gjerne en blanding

4 stk vårløk

2 kvast bladpersille

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!