Ubevisst kalkulerer hjernen ut sjansene for den nye rettens suksess. Pizza er garantert suksess. Og hjernen er lite risikovillig. Da blir det å fortsette i samme tralten. Det blir pizza.

Bare i et lyst, våkent øyeblikk vil du ta denne avgjørelsen: I dag skal jeg prøve noe nytt!

Det er derfor jeg tenker at de færreste har prøvd de tre suppene jeg presenterer her.

Jordskokk

JORDSKOKK: Slik ser de ut. © Foto: istockphoto

Suppe 1: Jordskokksuppe

Jordskokk? Hva er det? Jo, det er en rotfrukt som har en helt egen, deilig smak. Den finnes ikke alltid i butikkene, men er vel verdt en bestillingsprat med frukt- og grøntansvarlig. Server den med gressløk og herlige, sprø krutonger.

Den er i nær slekt med potet- og purresuppe (vichysoisse) som du finner oppskriften på her.

Suppe 2: Mandelsuppe

Denne suppa smakte jeg første gang i Spania. At mandel kunne bli til suppe var ikke noe nytt (sjekk for eksempel Clotildes blomkålsuppe med mandler). Likevel ble jeg overrasket over hvor godt det var. Suppen smakes til med hvitløk og safran.

Suppe 3: Suppe på røkt fisk

Har du noen gang lurt på hva du kan bruke de røkte fiskene i fiskedisken og påleggshylla til? Vel, nå vet du det. Lag suppe!

Denne oppskriften er superenkel. Du trenger bare litt løk, laurbær, fiskekraft og mandelpoteter - og røkt fisk.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

God middag!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har passert 17.000!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Tom Haga

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger

En nydelig kremet suppe med jordskokkens nøtteaktige og litt søte smak i hovedrollen.

Ingredienser:

Jordskokksuppe

550 g jordskokk

olje til pensling

1 l kylling kraft eller vann + buljongterning

2 dl H- melk eller matfløte

salt og nykvernet pepper

Garnityr

1 dl jordskokk i terninger

4 skiver brød i terninger

olje til pensling

salt og nykvernet pepper

finsnittet frisk gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Mandelsuppe

Det høres rart ut, men mandelsuppe er en herlig, spansk spesialitet.

Til 2 porsjoner:

3 ss olivenolje

100 g mandler, uten skall

3 skiver brød av tørt brød

persille

2 fedd hvitløk

noen safran tråder

salt og nykvernet pepper

1 ts sherry eddik (eller annen eddik)

Høyde (px): Bredde (px):

Suppe på røkt fisk

Her kommer svaret på hva du skal gjøre med de små, røkte fiskene...

Til 4 porsjoner:

4 stk poteter

2 stk sjalottløk

2 ss smør

7 dl fiske kraft

2 stk laurbærblad

salt

pepper

300 g røkt kolje

2 dl mat fløte

hakket persille

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!