Jeg er ikke fan av ferdigpizza (vi har likevel testet hvilke frossenpizzaer som er best og sunnest). For å si det som det er: Det er seks og et halv år siden jeg kjøpte det sist. Da pusset jeg opp. Medhjelperne som hjalp meg forlangte øl og ferdigpizza. Det fikk de.

Før oppussingen tipper jeg det hadde gått minst seks og et halvt år siden sist jeg kjøpte ferdigpizza. Jeg har altså kjøpt ferdigpizza én gang på 13 år. (Den ene pizzaen minnet meg på at jeg hadde rett: Dette gjør jeg mye bedre selv. Livet blir ikke bedre av ferdigpizza.)

I samme periode har jeg laget cirka 700 perfekte pizzabunner. De har jeg fylt med all verdens greier. Ikke alt var like godt, men man lærer så lenge man lager pizza.

Hva har 700 pizzaer lært meg? Hva har jeg på pizzaen?

Det finnes selvsagt ingen grenser. Og Pizzaloven minner mye om Kardemommeloven: Lag en sprø bunn. For øvrig kan man gjøre hva man vil.

Men alt smaker ikke like godt. Jeg blir mer og mer jålete. Det er ikke til å komme bort i fra.

Her kommer noen lister over ting jeg liker å ha på pizzaen:

Ost

  • Mozzarella
  • Edamer
  • Gouda
  • Monterey Jack
  • Mild Muenster
  • Brie
  • Chevre
  • Camembert

Sterkere oster

  • Gorgonzola
  • Cheddar
  • Parmesan
  • Port du Salut
  • Provolone
  • Peccorino
  • Roquefort

Kjøtt og fisk

  • Ansjos
  • Bacon
  • Kjøttdeig/karbonadedeig
  • Langkokt oksekjøtt
  • Parmaskinke
  • Serranoskinke
  • Langkokt lammekjøtt
  • Kylling
  • Andekjøtt (særlig confitrester)
  • Skinke
  • Salami
  • Svinekjøtt
  • Pølser
  • Røkt laks

Grønne ting

  • Asparges
  • Artisjokkhjerter
  • Rødløk
  • Sjalottløk
  • Brokkoli (veldig små buketter)
  • Kapers
  • Gressløk
  • Aubergine
  • Oliven
  • Hvitløk
  • Hele ristede hvitløk
  • Purreløk
  • Kantareller
  • Steinsopp
  • Portobello
  • Oliven
  • Cherrytomater
  • Squash

Noen få utvalgte smakskombinasjoner

  • Bacon, gorgonzola og ruccolasalat
  • Fennikel, chorizo, bakt hvitløk og mozzarella
  • Kantarell, løk og parmaskinke
  • Kylling, artisjokker og cheddar

Les også: Perfekte smakskombinasjoner

Les også: Perfekt vin til pizza

I tilfelle du kommer hjem til meg på pizzamiddag vil jeg helst at du skal overraskes. Derfor nøyer jeg meg med de her.

Og husk: Det handler ikke bare om HVA du har på pizzaen, men HVOR MYE.

Her går stort sett skillelinjene etter partigrensene: Hovedregelen er at jo lenger ut mot høyre, jo mer fyll. Unntaket av Arbeiderpartiet - her spriker det mer. SV'ere kan ikke få tynn nok bunn.

Ha god middag med nydelig, hjemmelaget pizza! Nedenfor finner du en helt fin, standard oppskrift som jeg skeier ut med en gang i blant.

Erik Hannemann

Pizza med kjøttboller

Klassisk, tynn pizza. Husk: Full guffe på ovnen!

Ingredienser:

4 dl hvetemel

1,5 dl vann

4 ss olje

0,5 pk tørrgjær

1 stk tomatboks

1 ss hvitvinseddik

2 ts oregano

1 ss sukker

1 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

olje til pensling

200 g kjøttdeig

200 g ost

2 skiver brød

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!