KYLLINGBRYST: Som har hatt det godt

KYLLINGBRYST: Som har hatt det godt © Håvard Egge

Hvordan fryse og tine kjøtt

Slik fryser og tiner du kjøtt

Tipsene du sparer hundrelapper på.

null
KYLLINGBRYST © Håvard Egge

Jeg kan når som helst diske opp med biff, viltgryte, disse lekre lammerettene eller smakfull kylling (slik banker du smak inn i den).

I fryseren min har jeg nemlig for tiden en samling prima kjøtt. Der ligger ryper, rådyrkjøtt, villrein, lam, entrecote og frittgående kylling klare til å bli nydelige middager utover høsten og vinteren.

Og, nei, det kostet ikke en formue.

Hamstre

Ved å kjøpe mat i sesong får jeg både god kvalitet og kortreiste produkter til en rimelig penge. Et godt eksempel på dette er lammekjøtt (som det er mye av i butikken om dagen).

Andre varer jeg ofte kjøper på tilbud er hel entrecote eller ytrefilet, grytekjøtt, and og frittgående kylling.

Så lenge holder maten i fryseren.

Jeg har regnet ut at det faktisk koster meg mindre å kjøpe hel kylling som jeg parterer selv, i stedet for triste vakuumpakkede fileter på butikken. Grunnen til dette er at et bryst fra frittgående kylling (som har hatt et ok liv) veier det samme som tre vakuumpakkede "bryst".

Ved å partere selv får jeg dessuten varierte stykningsdeler, og ikke minst bein å koke kraft på.

Tid for vilt

Jaktsesongen er også godt igang nå, og om du ikke jakter selv er dette tiden for å smiske med jegerne du kjenner.

Godtar du varierte stykningsdeler bør du kunne få kjøtt til en god pris.

Min erfaring er at viltkjøtt holder lenger enn man tror, men se her hvor lenge du minst bør kunne fryse fangsten.

Slik bør du fryse og tine

Når kjøttet skal fryses legger jeg det i en frysepose, presser ut luft og knytter igjen. Dernest pakker jeg posen inn i frysefolie, og skriver på pakken hva den inneholder og dato for nedfrysning.

Kjøttet bør fryses inn så raskt som mulig, og man bør derfor sette på innfrysningsfunksjonen dagen i forveien.

Om du glemmer dette går det an å delvis kompensere ved å legge pakkene der det er kaldest i fryseren - langs veggene og i bånn. Legg pakkene spredt - i en stor haug vil det ta lenger tid.

Kjøttet tiner best i kjøleskapet over natten. Skal jeg tine større stykker, som for eksemepel et helt lammelår, så beregner jeg to døgn.

Har du ikke tid til dette? Ofte har man ikke det, da kan du tine kjøttet i kaldt vann med en tett pose rundt.

Sist men ikke minst: For å unngå å finne to år gamle kyllingbryst gravd ned i fryseren så hold styr på innholdet ved hjelp av en innholdsliste hvor du skriver opp når den ulike maten ble fryst ned.

Når du vet hva du har i fryseren blir det dessuten lettere til at du bruker av den.

Les også:

Så lenge kan du fryse fangsten

Hvordan oppbevare, fryse og tine fisk

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

FORRETT MED AVOCADO: Her kommer en forrett med avocado og røkelaks. Se videoen så ser du hvor enkelt det er å lage den!=

Forretten som er like god som den er enkel

Den enkle forretten tar 30 sekunder.

Å SKRELLE EN AVOCADO: Det skal være lett å skrelle en avocado. Se her på dette trikset bare!=

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

artikkel bilde

- Dette skjer dessverre noen ganger og er helt uakseptabelt!

Ekspertenes råd: 10 ting du aldri skal gjøre som bryllupsgjest.

artikkel bilde

Med feil sko får ungene kalde og våte føtter

Vi har testet ni vintersko for barn.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

- Dette baconet burde ikke vært salgsvare

Testpanelet råder deg til å styre unna en av disse.

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?