Hvordan fryse og tine kjøtt

Slik fryser og tiner du kjøtt

Tipsene du sparer hundrelapper på.

KYLLINGBRYST: Som har hatt det godt
KYLLINGBRYST: Som har hatt det godt Foto: Håvard Egge
Sist oppdatert
KYLLINGBRYST
KYLLINGBRYST Foto: Håvard Egge

Jeg kan når som helst diske opp med biff, viltgryte, disse lekre lammerettene eller smakfull kylling (slik banker du smak inn i den).

I fryseren min har jeg nemlig for tiden en samling prima kjøtt. Der ligger ryper, rådyrkjøtt, villrein, lam, entrecote og frittgående kylling klare til å bli nydelige middager utover høsten og vinteren.

Og, nei, det kostet ikke en formue.

Hamstre

Ved å kjøpe mat i sesong får jeg både god kvalitet og kortreiste produkter til en rimelig penge. Et godt eksempel på dette er lammekjøtt (som det er mye av i butikken om dagen).

Andre varer jeg ofte kjøper på tilbud er hel entrecote eller ytrefilet, grytekjøtt, and og frittgående kylling.

Så lenge holder maten i fryseren .

Jeg har regnet ut at det faktisk koster meg mindre å kjøpe hel kylling som jeg parterer selv, i stedet for triste vakuumpakkede fileter på butikken. Grunnen til dette er at et bryst fra frittgående kylling (som har hatt et ok liv) veier det samme som tre vakuumpakkede "bryst".

Ved å partere selv får jeg dessuten varierte stykningsdeler, og ikke minst bein å koke kraft på.

Tid for vilt

Jaktsesongen er også godt igang nå, og om du ikke jakter selv er dette tiden for å smiske med jegerne du kjenner.

Godtar du varierte stykningsdeler bør du kunne få kjøtt til en god pris.

Min erfaring er at viltkjøtt holder lenger enn man tror, men se her hvor lenge du minst bør kunne fryse fangsten.

Slik bør du fryse og tine

Når kjøttet skal fryses legger jeg det i en frysepose, presser ut luft og knytter igjen. Dernest pakker jeg posen inn i frysefolie, og skriver på pakken hva den inneholder og dato for nedfrysning.

Kjøttet bør fryses inn så raskt som mulig, og man bør derfor sette på innfrysningsfunksjonen dagen i forveien.

Om du glemmer dette går det an å delvis kompensere ved å legge pakkene der det er kaldest i fryseren - langs veggene og i bånn. Legg pakkene spredt - i en stor haug vil det ta lenger tid.

Kjøttet tiner best i kjøleskapet over natten. Skal jeg tine større stykker, som for eksemepel et helt lammelår, så beregner jeg to døgn.

Har du ikke tid til dette? Ofte har man ikke det, da kan du tine kjøttet i kaldt vann med en tett pose rundt.

Sist men ikke minst: For å unngå å finne to år gamle kyllingbryst gravd ned i fryseren så hold styr på innholdet ved hjelp av en innholdsliste hvor du skriver opp når den ulike maten ble fryst ned.

Når du vet hva du har i fryseren blir det dessuten lettere til at du bruker av den.

Les også:

Så lenge kan du fryse fangsten

Hvordan oppbevare, fryse og tine fisk

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også