I KJØLESKAPET: Mange matvarer har lang holdbarhet, om de oppbevares riktig.

I KJØLESKAPET: Mange matvarer har lang holdbarhet, om de oppbevares riktig. © Foto: Scanpix

Matvarers holdbarhet

Kast eller ikke kast?

Slik hindrer du at matvarene spaserer ut av kjøleskapet på egenhånd.

Hvert år kaster norske husstander 500 000 tonn med mat. Mengden matavfall, eller våtavfall, fra norske husstander øker stadig.

Du kan spare både penger og miljø hvis du vet hva du skal kaste og ikke kaste.

1. Egg

Ta stemplingsdatoen på egg med en klype salt. Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har ”gått ut på dato”, bare du har eggene i kjøleskap, skriver opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt på sine nettsider.

På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping. For er det først salmonellabakterier inne i egget, formerer de seg for hver dag som går - særlig hvis eggene ikke oppbevares kjølig.

I Norge har vi verken salmonella i eggene eller problemer med kjøling av eggene. Likevel må vi følge bestemmelsene i EØS; selv om de altså er helt håpløse for oss. Vi får ta stemplingsdatoen på egg ”med en klype salt”.

2. Frukt og grønnsaker

Frukt og grønt holder seg best i kjøleskapet, og er spiselige så lenge de ser og kjennes friske ut. Unntakene er banan, hvitløk og poteter, som skal oppbevares svalt og ikke kjølig.

Dersom paprika, agurk, epler, druer eller annet er blitt litt "slapt", kan du legge dem i en bolle med kaldt vann. Skjær dem gjerne opp først (ikke druene). Frukten/grønnsaken vil da trekke til seg den væsken den har mistet.

3. Melkeprodukter

Melken er god så lenge den lukter og ser bra ut. Men melk, og særlig skummet melk, tar lett til seg smak fra andre matvarer.

- Oppbevaring sammen med andre produkter som for eksempel appelsiner kan gi redusert holdbarhet på grunn av smaksfeil. Dette gjelder også uåpnet emballasje. Slik smaksfeil kjennes tydeligere i skummet melk enn i helmelk som har mer "egensmak", står det på melk.no.

Rømme og yoghurt er melkeprodukter med lang holdbarhet, rundt 35 dager ved 0-4°C. Rømme kan spises så lenge det ikke er kommet mugg på den. Etter holdbarhetsdatoen kan den såkalte sensoriske kvaliteten (lukt, smak, konsistens) forringes.

Mange oster har lang holdbarhetstid, og kan oppbevares i månedsvis uten at kvaliteten forringes.

Oster med lavt vanninnhold, som parmesan, er de mest lagringsdyktige. Av våre norske ostetyper er det Edamer, Norvegia, Sveitser og Cheddar som er de mest lagringsdyktige. Faktisk kan Edamer kan oppbevares i flere år så sant den er forseglet og lagres kjølig og tørt i ubrutt originalemballasje.

Er det kommet mugg på fast ost (gulost, hvitost), råder Mattilsynet deg å skjære vekk den synlige muggkolonien med en margin på minimum en cm rundt.

4. Brød

Brød kan spises så lenge det ikke er mugg på det. Det er et velkjent studenttriks å legge brødet i kjøleskapet, men brød tørker lettere ut i temperaturer på 4-7 grader. Brød oppbevares derfor best i plastpose i romtemperatur, står det hos helsenett.no.

Brød har vekslende holdbarhetstid, men de fleste brød er spiselige i inntil 5 dager etter bakst. Skal du oppbevare det over lengre tid, bør det dypfryses.

Skal du fryse ned brød med sprø skorpe, kan du skjære av skalkene slik at ikke skorpen løsner fra brødet ved opptining.

5. Kjøtt

Forhold deg til datostemplingen når det kommer til kjøtt, men i Norge er kjøttet som oftest holdbart noen dager over datostemplingen. Er du usikker, må du stole på sansene dine: Kjøttet skal ha fin farge, det skal lukte friskt, og det skal ikke føles slimete. Rødt kjøtt skal alltid oppbevares i kjøleskap eller fryses ned.

Kjøtt i fryser har en holdbarhet på inntil ett år, men smaken kan bli forringet.

Etter at en pakke med kjøtt er åpnet, er kjøttet å anse som ferskvare og må behandles og oppbevares deretter. Som en tommelfingerregel er det 3-5 dager holdbarhet på ferskvarer.

Spekemat kan holde seg i lang tid hvis det får henge fritt i en lerretspose eller et putevar på et mørkt, kjølig og luftig sted.

Spekematen kan også oppbevares i kjøleskap, men den må aldri pakkes inn i tett plast, da kan den lett mugne. Aluminiumsfolie eller vanlig matpapir er ypperlig. Skal du fryse spekemat er det lurt å dele kjøttet i passe store biter og pakke det godt inn i frysefolie med gråpapir utenpå. Holdbarheten er rundt 6 måneder, skriver gilde.no.

Kjøtt av fjærkre, hvitt kjøtt, har kortere holdbarhetstid enn rødt kjøtt fordi det innholder flerumettete fettsyrer, som harskner lettere en mettete. Anbefalt lagringstid i dypfryst tilstand er maksimum fire måneder (bortsett fra kalkun, som er svært mager og kan fryses i inntil ett år), står det på prior.no.

6. Matrester

Rester av middagsmat bør spises innen to dager. Da er du sikker på at smak og kvalitet fortsatt er god. Ett unntak er kokt ris, som skal spises innen 24 timer etter den er kokt.

Matforgiftningsbakterien Bacillius ceceus kan overleve i kokt ris, der den finner glimrende vekstforhold dersom risen blir stående ute i romtemperatur.

- Når risen oppbevares i romtemperatur (over 10 grader) kan bakteriene vokse og formere seg samtidig som enkelte av dem kan produsere kraftige giftstoffer.

Disse giftstoffene er ekstremt stabile og selv om du koker eller steker risen etterpå vil giftstoffene ikke uskadeliggjøres, sier rådgiver Kjell Hauge i Mattilsynet til matoppskrift.no. Han råder også til å kjøle risen ned så fort som mulig dersom den skal oppbevares etter den er kokt. Dette gjelder forøvrig for all mat man skal oppbevare til senere.

7. Ferdigretter

Kjøper du ferdiretter, må du forholde deg til datostemplingen.

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

CHILI: Pølse med chili con carne kan kanskje bli en ny favoritt?

Slik kan du gjøre pølsa bedre

Gjør pølsa litt mer spennende med disse toppingene.

RON FINLEY: Ron Finley er en av av dem som forandrer verden. Sjekk ut hashtagen #plantsomeshit på Instagram og Twitter.=

Ron er gartneren som skal redde verden

Møt verdens kuleste gartner. Det er han som redder verden.

WOK MED BIFF: Se her! Slik woker du med biff.=

Dette må du kunne for at woken ikke skal bli gryterett

Lær deg hvordan du forbereder wokingen best.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Syv ubrukelige ting til babyen

Nybakte foreldre pepres med ting de bare "må ha". Dropp disse, er du snill.

artikkel bilde

Velger du riktig kan du spare mange kalorier

Du risikerer å gå glipp av viktige næringsstoffer når du velger mat med mindre kalorier.

artikkel bilde

- Kjolen betyr at du har ligget med brudgommen

Dette bør du ikke gjøre i bryllup.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør:

  Jan Thoresen

 • Ansvarlig redaktør / direktør:

  Kjetil Opaas

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Spise

Triksene du må kunne for å bli en mesterkokk

Les dette om du vil bli bedre på kjøkkenet.

Den billigste kjøttdeigen smaker best

Store forskjeller på kjøttdeig, viser testen.

Spis godt for 25 kroner dagen

Vi har laget en superbillig middagsmeny til deg.