- Kan jeg spise den her? undrer du når du står med et frossent stykke kjøtt i hånda.

- Hvor lenge har det ligget her? spør du deg selv.

Det kunne vært meg. I går, for eksempel.

Jeg bestemte meg for å ta en telefon til Mattilsynet for å få svar.

- Hvor lenge holder maten i fryseren?, spør jeg.

Seksjonssjef Natalia Larsen lurer på om jeg har god tid før hun begynner med det mest grunnleggende:

Les også: - Bedre sjokoladekake er vanskelig å lage

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Share

- Det er viktig at fryseren din holder -18 grader. Det er temperaturkravet i Norge, forklarer Larsen.

På min fryser har jeg et display som viser hvor flink den er til å holde ting kaldt. De om ikke har en skrytete fryser må nok finne seg i å måle selv. 18 minusgrader, altså.

- Varen må ha en "ubrutt kjølekjede" for å holde til "best før"-datoen. Det betyr at temperaturen må ha vært jevn hele tiden før innfrysning.

Hun forklarer at maten ikke nødvendigvis blir farlig, men at kvaliteten etter "best før"-datoen begynner å synke.

- Flere kjemiske reaksjoner begynner sakte å forringe kvaliteten på matvaren. Maten begynner å harskne, flere enzymatiske endringer begynner og nedbryting av vitaminer tar etter hvert fart. Det tar lang tid før det blir skadelig å spise, men maten smaker dårligere og dårligere.

OK. Men, hva med mat som ikke er datostemplet? Hva med den biffen, elgsteken eller kjøttdeigen du frøys ned? Hvor lenge holder den?

- Det er umulig å gi noe enkelt og entydig svar på det. Holdbarheten kommer an på kvaliteten da du frøys inn matvaren. Enkelt fortalt...

-Takk Natalia...

- ...så kan man si at mengden bakterier ved innfrysning er avgjørende.

Hvor mye bakterier?

Hvor mye bakterier det er i en matvare er avhengig av mange forhold. Tok du på maten? Hvor ren var du på hendene? Var boksen du frøys inn maten i ren?

I tillegg er det viktig å pakke inn maten. Da blir matvaren mindre utsatt for oksidering og harskning. .

Men, det stopper ikke her. Larsen forklarer at både tining og innfrysning er avgjørende.

- Innfrysningen må ikke ta for lang tid. Har du en overfylt fryser kan det ta lang tid før maten faktisk fryser.

Les også:

Slik bedrer du karakterene til barna dine

Stortest av store familiebiler

Hva skal jeg fryse maten i?

Beholderne burde ifølge Universitet i Florida være fordampningstette. De må ikke gå i stykker for lett og de må være lette å forsegle. Det beste er om de ikke blir sprø og sprekker når de fryses.

Det beste er bøyelige plastikkbokser, fryseposer (med zip-lock) eller glasskrukker med lokk. Om du bruker glass er det best å bruke tykt glass som ikke knuser så lett når det blir kaldt.

Det er verdt å merke seg at melkekartonger, iskrembokser og tynne rømmebokser ikke egner seg.

Hvordan tine maten?

Ja vel. Så var det tining.

- Når noe fryser dannes det iskrystaller. Krystallene sprenger cellene i matvarene. Du har sikkert lagt merke til at det renner safter ut når du tiner noe?

- Ja?

- Saftene er perfekt næring for bakteriene i maten. Derfor er det lurt å tine maten i kjøleskap. Da får ikke bakteriene formert seg like fort.

USDA (United States Department of Agriculture, Food Safety and Inspection Service) har utarbeidet en tabell for kvalitet. De understreker at frossen mat er trygg på ubestemt tid (de skriver faktisk "indefinately").

Her er et utdrag fra tabellen:

Matvare

Måneder

Bacon og pølser

1-2

Saus, kjøtt og fugl

2-3

Skinke

1-2

Rått kjøtt

4-12

Rå kjøttdeig

3-4

Stekt kjøtt

2-3

Rå, hel kylling

12

Kylling, stekt/kokt

4

Supper

2-3

Eggehviter og eggsubstitutter

12

Her finner du 4000 oppskrifter du kan kose deg med!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!