Holdbarhet på vilt

GODT KJØTT. Elgkjøtt er god mat, også etter en tur i fryseren, men hvor lenge holder det seg? © Foto: Krister Ottesen

Holdbarhetsdatoene

Holdbarhetsdatoene som er satt her tar utgangspunkt i frysing i private frysere til privat husholdning. Industrielt behandlet frossenmat kan ha lengre holdbarhet. Det har sin årsak i andre frysemetoder, ikke minst at matforedlingsindustrien har utstyr som gir raskere innfrysing enn en privat fryseboks, og dermed lengre holdbarhet.

Hvis fangsten ikke ligger lenger i fryseren enn det som oppgis her, kan du forvente at råvarene beholder den kvaliteten de hadde før frysing, forutsatt at emballeringen og opptiningen gjøres korrekt.

Holdbarhet på kjøtt

Viltkjøtt er magert, og tåler derfor relativt lang tids opphold i fryseboksen. All vill fugl bør fryses med hel med fjær. Dette beskytter kjøttet. Også sjøfugl kan med fordel fryses runde.

  • Hjort, elg, rådyr og villrein: 1 år
  • Villsvin: 6-9 måneder
  • Viltkarbonade: 3-6 måneder
  • Pateer/posteier: 6 måneder
  • Ryper: over 1 år
  • Skogsfugl: over 1 år
  • And: 4-6 måneder
  • Duer, fasan: når hel. 3-4 måneder for fileter i plast
  • Sjøfugl: 3 måneder

Holdbarhet på fisk

  • Mager fisk: 6 måneder
  • Fet fisk: ca. 3 måneder
  • Skalldyr: inntil 6 måneder

Holdbarhet på bær og sopp

  • Bær: Ca 1 år
  • Sopp: Ca. 1 år. Er det brukt smør ved forvellingen: 3-4 måneder

De ulike informasjonskontorene for matvarer er klare i sin tale; altfor mange lar maten ligge for lenge i fryseboksen. Det er ikke farlig å spise mat som har ligget lenge i fryseren, men lang lagring i frossen tilstand kan gi dårlig smak. Fisk harskner fortere enn kjøtt, mens kjøtt kan bli tørt og få mindre smak.

- Fryseboksen bør tømmes helt og rengjøres minst en gang i året, sier matfaglig konsulent Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk.

Maks et år?

- Kvalitetsmessig er viltkjøtt best etter 3-6 måneder. Uansett bør fryseren tømmes før neste sesong. Altfor mange jegere og fiskere venter for lenge med å bruke den frosne fangsten, sier fiskehandler Jon Kallerød, ved Jeløy Fisk & Vilt, som føyer til at å fryse hummer i hans bok ligger svært nær det utilgivelige.

Innpakking og innfrysing

Kjøtt og fisk som skal fryses må emballeres godt for å unngå uttørring og smaksforandring. Plastbelagt frysefolie eller fryseplastposer er godt egnet. Sørg for at luften presses ut ved innpakking. Luft forlenger innfrysningstiden og trekker ut fuktighet av kjøttet som blir rimfrost. Pakk kjøttet til slutt inn i gråpapir. Det vil forhindre at frysefolien eller posen blir ødelagt under lagring. Merk til slutt pakken med dato, vekt, hvilket kjøttstykke/vare det er, eventuelt hva det kan brukes til.

Fet fisk kan med fordel glaseres. Det betyr at den fryses uten emballasje, så tas opp og dyppes i vann før den fryses igjen. Gjøre du dette et par ganger får fisken en helt trett hinne og vil holde seg godt.

De fleste fiskeslag anbefales å sløye før frysing. Unntak er makrell, sild og ørret, som bør fryses rund. Undersøkelser har vist at smaken beholdes best på denne måten.

Frysing av sopp

Soppen renses og skjæres i biter som legges i tørr panne eller kjele med lokk. Etter en stund utskiller soppen kraft som den skal forvelles i under lokk til det meste av kraften er fordampet. Er soppen veldig tørr, kan noen spiseskjeer vann tilsettes. Forvellet sopp avkjøles og pakkes i plastbokser, rengjorte melkekartonger, eller lignende fryses ned i porsjoner.

Bær

Anbefalt lagringstid for bær i fryseren er fra én sesong til neste (ca. 1 år). Imidlertid finnes det eksempler på at det går utmerket å oppbevare bær (mye) lenger enn det. Mange faktorer spiller inn, som kvaliteten på bærene ved innfrysing og om det er stabil temperatur i fryseren.

Mange tilsetter sukker før frysing. Bær kan fryses uten, resultatet etter tining blir da litt surere.

Til dessertbær er det lettest å tørrsukre bærene før frysing. En gang iblant trenger vi noen pyntebær på en kake eller dessert, så det kan være greit å ha noen bær spesielt beregnet på dette. Legg ett og ett bær hver for seg på et brett. Sett brettet i fryseren en times tid til bærene er frosset. Så samles de i en boks eller bærkurv og setter tilbake i fryseren.

Fryser

Riktig innfrysningstemperatur er - 25 °C. Skru ned temperaturen en dag i forveien.

Riktig frysetemperatur er - 18 °C. Mange dypfrysere har innfrysningsfunksjon. Rask innfrysing gir god kvalitet. Ikke frys inn altfor mye på en gang. Skal du fryse inn mye, fordel matvarene i fryseren.

Holdbarhet på vilt

BÆR: Molter er en kjærkommen råvare i mange villmarks-frysebokser. © Foto: Dag Kjelsaas

Opptining

Aller best resultat får du ved å tine kjøtt og fisk i kjøleskap eller kjølerom. Beregn ti timer pr. kilo kjøtt/fisk. Dette vil forhindre at kjøttsaften renner ut ved tining. Har du hastverk, kan du putte kjøttet i en tett plastpose og legge posen i kaldt vann, eller du kan bruke tiningsprogram i mikrobølgeovn. Bær må tines sakte, ellers blir de vasne.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!