De aller fleste rynker pannen allerede før de åpner fryserdøra. «Åssen så det ut her igjen», tenker du. «Er noe av dette spiselig?»

La meg gjette hva du har i fryseren: Pizza, erter og isbiter. Og så har du litt kjøtt. Kanskje en steik som skriver seg tilbake til elgjakta 2006.

I tillegg har du noen innfrosne matrester. Det var for galt å kaste dem, syntes du, men nå vet du ikke hva det er lenger. Pizzarester, viltgryte? Alt ser likt ut.

Du vet du kommer til å kvitte deg med det. Før eller siden.

Les også: Alt du trenger i kjøleskapet

Les også: Alt du trenger i kjøkkenskapet

To fryser-regler

Det finnes to frysepolitiske grunnregler å forholde seg til:

1. Frys inn ubehandlede ingredienser (kyllingbryst, kjøttdeig, erter etc).

2. Frys inn mat du har laget som du kan lage noe annet av. Typisk: Kjøtt- og tomatsaus, kokte erter, kyllingkjøtt som kan brukes på en pizza etc.

Rester er vanskelig. Det krever uvanlig godt organiserte hoder for å holde orden på det. Den sikreste måten er å henge en tusj og en blokk på kjøleskapet. Skriv lapp med dato og nøyaktig innhold og fest på/legg inne i posen.

Når det er sagt, her er lista over ting du trenger i fryseren. 17 ting i alt.

Kjøtt

  • Kyllingbryst
  • Kjøttdeig
  • Koteletter
  • Bacon
  • Pølser
  • Evt en steik

Det er ikke nødvendig å ha alt. Men, tenk at det kommer omtrent én søndag i uka og da er det godt å ha noe i fryseren.

Fisk

  • Laksefilet
  • Torskefilet

Aller helst vakumpakket. Dersom du har et fiskehode til overs er det lurt å fryse det inn og koke kraft på det senere.

Grønnsaker

  • Bær
  • Kokte erter
  • Kokte bønner

Personlig synes jeg ikke grønnsaker hører hjemme i fryseren. De blir alltid så slappe når du lager mat med dem, med mindre du lager supper selvfølgelig.

Tips: Kok alltid mer bønner og erter enn du trenger. Legg resten (med kokevann) i fryseren. Det gjelder også andre ting som tar lang tid (kokekjøtt etc).

Annet

  • Brød
  • Iskrem
  • Isbiter
  • Pizzabunn
  • Tortillalefser
  • Hamburgerbrød

Et brød for de dagene du går tom. Det redder frokostkrisen. Tortillalefser er også veldig praktisk når du trenger rask mat. Fyll dem salt, fetaost og skinke, eller med kjøttsaus og ost, så har du en kjapp middag.

Og isbiter om du trenger en drink (aldri en fryser uten isbiter).

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!