Det finnes rettferdighet i verden. Noen ganger er det det mest krevende som gir de beste resultatene. Du kan gjerne lage brun saus eller ostesaus, men du imponerer kanskje ingen med det. Da er béarnaise-saus god å kunne.

Béarnaise-saus er er glitrende eksempel på at når du gir noe får du godt betalt tilbake. En god saus krever er godt håndlag, iherdig jobbing med vispen og en utviklet forståelse for eggets egenskaper.

Share

Den franske sausen har sitt opphav på 1800-tallet (i alle fall dukker den opp i kokebøker og på menyer på den tiden). Siden har den gått sin seiersgang verden over.

Vanlige spørsmål:

Hvilket krydder bruker jeg og må det være friske urter?

En béarnaise-saus viktigste krydder er estragon. Det går fint å bruke bare tørket estragon.

Må man bruke klaret smør - og hva er det?

Nei, du må ikke bruke klaret smør, men de strengeste kokkene liker det best. Klaret smør får du ved å smelte smør, fjerne det øverste laget med en skje og så helle av resten, men stoppe når det hvite, melkeaktige stoffet kommer.

Slik lager du béarnaise:

Først steker du sjalottløk og sukker til sukkeret blir litt gyllent og karamellaktig.

Ha i hvitvin og eddik og kok det inn til det er 2-3 spiseskjeer igjen.

Så pisker du eggeplommene kraftig i ett minutt:

Så har du i den innkokte vinblandingen og pisker det godt inn:

Ha enten bollen over vannbad eller gjør det direkte i kjelen (enkelt når du har gjort det noen ganger). Pisk til egget begynner å tykne før du trekker kjelen fra platen (eller bort fra det kokende vannet) og ha i litt og litt av smøret som du pisker inn.

 

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

 

Les også:

Forskerens bearnaise

Billig middag hele uka

Bruk to timer, lag middag for hele uka

10 planter som overlever "alt"

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Har du erfaringer med å lage béarnaise? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor.

Erik Hannemann

Béarnaise-saus

Her er kongen av alle sauser: Béarnaise. Nei, det ikke vanskelig.

Ingredienser:

1 stk sjalottløk

2 ss eddik, helst estragoneddik, men det er ikke avgjørende

1 ts sukker

0,5 dl hvitvin

150 g smør

3 stk eggeplomme

1 ts estragon, tørket 2 spiseskjeer frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!