Det er veldig mye kaffe på jobben for tiden. Ord man ikke hadde hørt før svirrer i luften hele tiden. Aeropress, handpresso, pads, nespresso... Og for en utenforstående høres det ut som et fremmed stammespråk når noen bestiller "dobbel cortado".

Jeg trodde at det aller verste jåleriet var over, men det var inntil jeg selv gikk til anskaffelse av en Aeropress. Den bruker jeg mye oftere enn jeg hadde trodd jeg skulle. Omtrent to ganger om dagen.

Les også: Her er Polets 10 beste røde under 120 kroner

Les også: Slik steker du kjøtt

 

Selv om vi har en helt funksjonell kaffe-maskin i korridoren, så har nå en hel gjeng gått sammen om å skaffe til veie en ny og mye finere kaffemaskin. Nå snakker alle om "pads" og "ristretto".

Ja vel, så har man kaffe. Men den er jo alltid for varm til å drikke med en gang, ikke sant? Så spørsmålet er: Hvordan får man kjølt den raskets mulig ned?

Er det ved å røre? Eller blåse?

Når man begynner å fundere på slike dagligdagse og viktige spørsmål er det godt å vite at det finne folk som Hervé This (link til Wikipedia). Han har heldigvis forsket på disse tingene i boken Molecular Gastronomy.

Les også: Dette er den sunneste yoghurten

Les også: Ni råd for en lykkelig barndom

Kort oppsummert:

Dersom du rører og blåser i kaffen synker temperaturen, i følge This, med 11 grader i minuttet.

Dersom du rører i kaffen synker den bare med 3,5 grader i minuttet.

Det var godt å få det på plass. Nå vet vi det.

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Avstemning

Etter å ha lest dette, endrer det måten du kjøler kaffen?

41% stemmer
Ja
59% stemmer
Nei

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!