Oppskrifter på krydret mat
Hold deg varm med krydder
Sterk mat holder deg varm. Her har du oppskriftene.
Mange koste seg med hjemmelagde boller og vår perfekte vaffeloppskrift i helgen. Og, ikke overraskende sjekket mange ut glovarme supper og de beste gryterettene som holder deg varm. Siden kulda ikke ser ut til å gi seg, sier jeg:
Gi meg pepper!
Gi meg karri! Chili! Jo sterkere jo bedre! Kroppen skriker etter heit mat som gjør det levelig i denne ubarmhjertige kulda.
Det er ikke godt å si hvordan det har seg, men sterk mat har en veldig varmende effekt på meg. På engelsk heter det "hot food", så jeg tipper at det ikke bare er min kropp som varmes av kryddere fra fjerne strøk.
Hvordan har det seg?
Fjerne strøk? A ha! Kanskje krydderene tar med seg litt av den tropiske varmen med seg, eller at spisskummen og karri trigger noen godt isolerte solceller i hjernen vår? Er det slik det har seg at vi rundt middagsbordet kjenner varmen sprer seg i kroppen?
Jeg er fan av placeboeffekten. Om den holder kroppen min varm - desto bedre. Det hevdes fra mange hold at ulike krydder får fart på blodsirkulasjonen. Om det er sant skal ikke jeg si noe om, men at jeg blir varmere av sterk mat - ja, det er helt sikkert.
Nedenfor har jeg samlet noen gode oppskrifter som alle er godt krydret.
Oppskrift på afrikansk lammegryte
Oppskrift på kylling i grønn karri
Oppskrift på mulligatawny (kylling og karrirett)
Oppskrift med marokanske smaker
Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook
Les også:
Lag middag for hele uka på to timer
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Afrikansk lammegryte
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 kg Kjøtt
1 bokser Kikerter
2 stk Aubergine
1.5 ts Salt
1 ts Pepper
2 bokser Tomater
1 ss Korianderfrø
0.5 ts Spisskum, frø
2 ts Muskat, revet
3 ss Olje
3 stk Rød chili, finhakket
2 ss Ingefær, revet
2 fedd Hvitløk
1 ts Eddik
2 ss Persille
1 ss Koriander
Kylling i grønn karri
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
3 ss Solsikkeolje
1 stk Kylling
1 ss Karri
2 l Kokosmelk
1 stk Hønsebuljongterning
125 g Bambusskudd
0.5 stk Aubergine
2 stk Chili
7 stk Limeblader
1 bt Thaibasilikum
2 ss Sukker
3 ss Fiskesaus
Mulligatawnysuppe
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 stk Høne, kokt
100 g Linser, grønne
2 stk Løk
2 ts Karri
2 ss Smør
1 l Kraft
1 bokser Kokosmelk
1 dl Kremfløte
1.5 ts Salt
Chili con carne med rømme og tortilla
Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Løk
0.5 kg Kjøttdeig
1 ss Tomatpuré
2 stk Tomatboks
5 fedd Hvitløk
3 stk Soltørkede tomater
3 stk Gulrøtter
2 bokser Bønner
1 ts Kuminfrø
1 ts Korianderfrø
1 stk Chili
1 ts Chilipulver
2 stk Paprika
4 ss Rømme
Tortillachips
Indisk kyllingrett
Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Løk
2 fedd Hvitløk
2 cm Ingefær
2 ts Karri
1 ts Cayennepepper
2 ts Kumin
1 bokser Kokosmelk
1 Kylling
3 stk Tomatboks
100 g Cashewnøtter
4 ss Yoghurt naturell
4 ss Koriander, fersk
4 ss Smør
Marokkansk gryte
Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.
Se hele oppskriftenTil 3 porsjoner
1 ts Anis, malt
0.5 ts Cayennepepper
1 ts Korianderfrø
1 ts Kuminfrø
750 g Lammekjøtt med bein
1 stk Løk
1 ss Tomatpuré
4 stk Tørket aprikos
4 stk Tomater
2 dl Vann
2 bokser Kikerter
1 ss Ingefær
2 stk Buljongterning
2 stk Kanelstang
1 stk Sitron
Koriander, fersk
Olje
Salt og pepper
Denne saken ble første gang publisert 11/01 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.