Det er ikke ofte du ser rødvinsdruen cabernet franc på etiketten på vinflasker. Druen brukes da også sjelden som eneste drue i viner. Den er som oftest hensatt til en mer anonym tilværelse som støttedrue for de mer kjente cabernet sauvignon og merlot, spesielt i Bordeaux, men også i California.

Hvorfor er det slik? Cabernet franc er ikke så ulik sin mer kjente slektning cabernet sauvignon, men cabernet franc har et "grønnere" preg av paprika og urter. Har man ikke gode og varme årganger, hvor druene blir skikkelig modne, blir dette preget litt vel fremtredende, ja, til og med sjenerende.

Det stedet i verden det lages mest rødvin av ren cabernet franc, er Loire i Frankrike. Det finnes en rekke mindre distrikter som spesialiserer seg på dette, bl.a. St. Nicolas de Bourgeuil, hvor vår vinanbefaling kommer fra. Årgangen er den for området gode 2007.

Les Chézelières St. Nicolas de Bourgeuil 2007, vnr 80286, kr 130, 85 poeng.

Rubinrød med blåskjær. Dufter av solbær med hint av paprika og urter. Middels til god fylde med frisk frukt, brukbar syre og en lang ettersmak med litt stramme tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også fire til fem år i kjelleren. I matveien vil den trives sammen med lyst kjøtt, som kylling, svin og kalv, gjerne med litt rikt og fett tilbehør.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Svinekoteletter med baconpoteter og sennepsaus

Banket kylling med cheddar og skinke

Helstekt kalvefilet, eple- og mandelpotetmos

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Kraftig rød italiener

Frisk og lett spanjol

Billig og god argentiner

Burgunder på budsjett

Tøff og god rødvin

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!