For å gjøre det klart med én gang: Dette skal ikke handle om retsina. Den kvaepregde, greske hvitvinsspesialiteten er vel det vi på godt norsk kan kalle "an acquired taste", for å si det mildt. Nei, her skal vi ta for oss en virkelig god, frisk og fruktig hvitvin.

Grekerne har laget vin i nærmest uminnelige tider, men det er først de siste ti til 15 årene at de har levert noe vi kan kalle skikkelig kvalitetsvin i større skala. Det har vært ganske mye blest omkring rødvinene, men det lages nå også god hvitvin. Vår vinanbefaling kommer fra den romantiske, vulkanske øya Santorini, og er laget på assyrtiko, som av mange regnes for å være Hellas' beste hvitvinsdrue.

Argyros Assyrtiko 2008, vnr 80301, kr 158, 86 poeng.

Strågul med grønnskjær. Sitron og epler i duften med hint av urter og mineraler. Middels til god fylde, frisk frukt, god syre og en lang og tørr ettersmak.

Denne vinen er nok best nå når den er ung, fersk og fruktig, men du kan også la den ligge et par år i kjelleren. Hvis du styrer unna de sterkest krydrete og de rikeste og feteste rettene, er dette en god allroundvin til det aller meste av fisk og skalldyr. Den er også en frisk og god aperitiff.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Grillet laksefilet med olivenolje og sitron

Blåskjell med hvitvin og estragon

Pannestekt torskerygg med bakte rotfrukter og hvitløkskum

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Artig franskmann

Kraftig rød italiener

Frisk og lett spanjol

Billig og god argentiner

Burgunder på budsjett

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!