Helgens meny braker løs med saftige asparges til forrett. De serveres med nøtter og revet parmesan. Hovedretten er kyllinglår som får selskap av en kremete saus med løk og sopp. Vi avslutter måltidet med en klassiker, nemlig tiramisu. Den italienske kaka er enkel å lage og vil du gjøre det veldig enkel, så kan du kjøpe ferdige kjeks i steden for å lage sukkerbrød. God helg!

=

HELGEMENYEN: Asparges med nøtter. Foto: Opplysningskontor Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker/Astrid Hals

FORRETT

Asparges med nøtter

1 bunt frisk grønn asparges

1 ss sesamolje

10 stk. grohakkede valnøttkjerner

2 ss grovhakkede pistasjnøtter

4 ss revet parmesan

litt nykvernet pepper

Skjær aspargesen i biter som deretter ristes i varm panne. Ta i grovhakkede nøtter det siste minuttet. Dryss nyrevet parmesan over rett før servering. Server gjerne ferskt urtebrød til.

=

HELGEMENYEN: Saftige kyllinglår i kremsaus Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Aina Hole

HOVEDRETT

Saftige kyllinglår i kremsaus

8 stk. rå kyllinglår naturell med skinn

nykvernet salt og pepper

1 ss smør

8 stk. sjalottløk

12 stk. frisk sjampinjong , medium store

2 stk. gulrot

100 g bacon , i skiver

1 ss smør

2 ½ dl tørr hvitvin (evt alkoholfri hvitvin)

2 ½ dl hønsebuljong (utblandet)

2 dl crème fraîche

4 ss frisk timian

2 ts maisennamel

1 ss kaldt vann

salt og pepper

1. Kyllinglårene deles i to ved leddet til kyllingklubber og overlår.

2. Delene krydres med salt og pepper. Brunes i smør ved forholdsvis sterk varme.

3. Rens grønnsakene. Sjalottløk og sjampinjong deles i to og gulrøttene kuttes i fingertykke skiver. Baconskivene kuttes i mindre biter og det hele svisses i smør og tilsettes hvitvin. Kok inn hvitvinen til halv mengde.

4. Hell grønnsakene med den reduserte vinen i en ildfast form og tilsette hønsekraften. Legg de svissede kyllinglårene på toppen og dekk formen med aluminiumsfolie.

5. Retten stekes midt i ovnen ved 200 °C i 55 minutter.

6. Når retten er ferdig, siles kraften forsiktig over i en kjele og tilsettes crème fraîche. Kok opp og jevn sausen med maisenna utrørt i vann. Smak tilslutt til sausen med salt og pepper.

7. Sausen kan helles tilbake over kyllinglårene eller serveres ved siden av retten.

=

HELGEMENYEN: Tiramisu Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt/Alf Børjesson

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

DESSERT

Tiramisu

1 sukkerbrød (Du kan kjøpe fingerkjeks, kalt savoiardikjeks)

Dynking:

1 dl sterk kaffe

1 dl marsalavin (sherry eller portvin)

ca. 1 ss kakaopulver

litt revet sjokolade på toppen

Ostekrem:

4 stk. gelatinplater

6 stk. egg

1 ½ dl melis

250 g mascarponeost

ca. 3 ss konjakk

revet skall av ca. ¼ stk. appelsin

revet skall av ca. ¼ stk. sitron

½ dl kokende vann

Tiramisu kan du lage i porsjonsglass eller i en stor bolle.

Lag sukkerbrød og avkjøl på rist.

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av eggeplommmene og melisen. Bland inn Mascarponeost (evt kremost), konjakk og revet appelsin- og sitronskall. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet. Smelt dem i kokende varmt vann og hell det i ostekremen under omrøring. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen. Sett kaldt i 10 minutter.

Legg biter av dynket sukkerbrød, ostekrem og kakaodryss lagvis. Pynt med kakao og sjokolade på toppen. La desserten stå kjølig og trekke en stund før servering.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!