Hvordan bli millionær?

Derfor er millionærene rike

Her er karaktertrekkene millionærer har til felles.

VÅG Å DRØMME: Coachen mener at det i bunn og grunn kun er din indre kritiker som kan stoppe deg fra å bli millionær.
VÅG Å DRØMME: Coachen mener at det i bunn og grunn kun er din indre kritiker som kan stoppe deg fra å bli millionær. Foto: Ilustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Sist oppdatert

Mange går rundt med en drøm om å ha såpass mye penger at de slipper å bekymre seg for materialistiske problemer resten av livet. Få gjør noe for å realisere drømmen, fordi de tror de mangler flaks eller iherdig pågangsmot. Likevel: Det kan være lettere enn du tror å oppnå drømmen om å bli millionær.

Dette kjennetegner den typiske millionæren

Forfatterne og forskerne Thomas Stanley og William Danko står bak boken "The Millionaire Next Door".

Forskerne mener det er folkene du mistenker minst for å være styrtrike, som er det. De lister opp typiske karakteristika for den gjennomsnittlige dollar-millionæren:

  • De lever nøkternt. Halvparten av millionærene som ble intervjuet, bodde ikke i høystatus-boligområder. Dermed var de i stand til å spare penger.
  • De sløser ikke med pengene. De fleste kjøper ikke dyre dresser, dyre båter eller nye biler. De ser etter salgskupp og prøver som regel alltid å prute seg til en bedre pris.
  • De er selvstendig næringsdrivende og driver sitt eget firma. De lever for jobben sin.
  • De spekulerer i ulike investeringer. Flesteparten av millionærene investerer mye penger. De bruker tid på å følge opp investeringene, og bruker gjerne økonomiske rådgivere.
  • Ikke skoleflinke. Ikke alle hadde høy utdanning eller var spesielt skoleflinke. Noen fullførte ikke engang videregående skole, og langt mindre høyskole- eller universitetsutdanning.
  • De er selvstendige. Flesteparten av millionærene har ikke fått pengehjelp av familien, og de planlegger heller ikke å gi barna sine mye penger da de ønsker at barna skal klare seg selv.

(Kilde: How to make a million dollars)

- Hvem som helst kan klare det

"Hvis du kan drømme det, kan du gjøre det", sa Walt Disney, og slo ut med armen som for å omfavne hele sitt underholdningsimperium: "Alt dette startet tross alt med bare en mus".

EKSPERT: - Rikdom kommer gjerne som en bieffekt av at du gjør noe du elsker å gjøre, og du gjør det bedre enn andre, sier Paal Leveraas (bilde).
EKSPERT: - Rikdom kommer gjerne som en bieffekt av at du gjør noe du elsker å gjøre, og du gjør det bedre enn andre, sier Paal Leveraas (bilde). Foto: Foto: HR NORGE

Hvordan bli millionær

Slik lister Thomas Stanley og William Danko opp punktene de mener er mest fornuftige å forholde seg til på veien mot millionærmålet:

  • Sett deg mål: Du trenger en skriftlig plan på hvordan du har tenkt å nå dette målet.
  • Bestem deg for en strategi: Du må bestemme deg for veien du vil gå. En forretningsplan er første steget.
  • Vurder en relevant utdanning: En ekstra mastergrad i forretningsstrategi kan føre til en lederstilling verdt noen millioner.
  • Lag deg et nødsfond: Du bør alltid ha penger i bakhånd i tillfellet noe uanmeldt skulle oppstå. Ha et nødsfond bestående av tre til seks måneder med månedlige leveutgifter.

(Kilde: How to make a million dollars)

Paal Leveraas, coach, utgiver av Tirsdagmorgen.no og kommunikasjonsansvarlig i HR Norge, siterer Disney og sier seg helt enig:

- Alt er mulig, men først må du være i stand til å drømme det. Den største begrensningen ligger i vår evne til å drømme. Vår indre kritiker er rask til å fortelle oss hvor fjerne og illusoriske vi er hvis vi i det hele tatt våger tanken på å bli grusomt rike, verdensberømte eller suksessrike, sier Leveraas til Kvinneguiden og understreker:

- Så det handler ikke om at vi kan klare det, det handler om at vi kan drømme det.

Han tror samtidig at hemmeligheten bak det å tørre å være ambisiøs og sette seg høye mål handler om å se muligheter der andre ser problemer.

Han lister opp:

- Å kunne håndtere egne feilgrep på en måte som skaper læring, ikke knusende selvkritikk. Å jobbe med egen respekt for autoriteter, og se at de i et større perspektiv egentlig ikke har kommet så mye lenger enn deg. Å ha en visjon og en lidenskap. Å finne rollemodeller og kopiere de gode tingene du ser at de gjør, sier Leveraas, som understreker at han snakker som privatperson og coach

Ha langsiktige mål

Leveraas tror at mennesker som virkelig vil lykkes med å nå sine mål, har det til felles at de har satt seg langsiktige mål.

- Mange av oss har kortsiktige mål, som å trene, gå ned i vekt, drikke mindre. Imidlertid, om du spør et tilfeldig utvalg mennesker om de har en plan for hva de vil oppnå de neste fem årene i livet sitt, vil de fleste svare nei. Enda færre kan si noe om hva som er deres visjon for livet de har fått, mener coachen.

- Jeg tror at skal du nå dine kortsiktige mål, må de henge sammen med de langsiktige målene, og være forankret i dine verdier. Derfor vil du finne et fellestrekk blant de som når sine mål at de har tatt seg bryet med å tenke gjennom livet sitt og hva de vil bruke det til.

Fallgruver

Når man først har satt seg konkrete mål om hvordan man skal lykkes med et prosjekt man kan tjene store summer på, er det samtidig flere fallgruver man bør være klar over, mener Leveraas.

- Først og fremst den indre kritikeren din. Det er den som pirker deg på skulderen i tide og utide og skriker at du ikke kan klare det. Bli bevisst på denne stemmen, og finn måter å møte den på når du hører den. Snakk med den, si "takk for at du sier fra, men dette handler faktisk ikke om deg, men om meg". Sett et navn og et ansikt på den, råder coachen.

Samtidig understreker han at det å nå sine mål også handler mye om teknikk og tilstedeværelse.

- Vi kan ha de beste intensjoner om hva vi skal bruke dagene våre til, men så piper det i en SMS eller plinger i en mail, og vi er tapt for oppgaven vi hadde sett for oss. Ved å jobbe med gode teknikker for å prioritere og disiplinere oss selv på gjennomføringen, kan vi komme langt, sier Leveraas videre.

Finn din lidenskap

MOT MÅLET: Ved å jobbe med gode teknikker for å prioritere og disiplinere oss selv på gjennomføringen, kan vi komme langt, mener eksperten.
MOT MÅLET: Ved å jobbe med gode teknikker for å prioritere og disiplinere oss selv på gjennomføringen, kan vi komme langt, mener eksperten. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Ved siden av å sette seg konkrete mål og ikke lytte til din indre kritiker, er det også essensielt å tørre å satse.

Her mener Leveraas at det først og fremst handler om å finne sin lidenskap.

- Jeg tror de færreste millionærer hadde som mål å bli millionær. Rikdom kommer gjerne som en bieffekt av at du gjør noe du elsker å gjøre, og du gjør det bedre enn andre. Så lenge du har penger nok til at du slipper å bekymre deg for dem, bidrar ikke mer penger nevneverdig til lykke. Faktisk ofte tvert imot, mener eksperten.

Han tror at svaret er å finne sin visjon, og gjøre det man elsker å gjøre, så er sjansen stor for at verden kommer til å kaste penger etter en for at man skal fortsette med det.

Leveraas henviser til Applegründer Steve Jobs:

- I sin fantastiske tale til avgangsstudentene ved Stanford University fortalte Steve Jobs at han hver morgen spurte sitt speilbilde: "Hvis dette var den siste dagen i livet ditt, ville du da gjort det du har planlagt å gjøre i dag?". Dersom svaret ble nei et tilstrekkelig antall dager på rad, visste han at det var på tide å finne på noe annet. Mot slutten oppsummerer han hemmeligheten ved å leve et godt liv i ordene "Stay hungry. Stay foolish."

Les også:

Denne sittestillingen påvirker hormonene positivt

Disse menneskene er best likt

Slik vil kollegaene digge deg

Så enkelt jobber du deg nedover

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også