Kroppsspråk og kommunikasjon

Derfor bør du gi komplimenter

Andre vil se på deg som høyere, yngre og tynnere i løpet av fem minutter.

I SAMTALE: - Når du viser dine ""feil"" til andre rundt deg, får dette deg til å virke mer menneskelig i tillegg til at andre føler seg mer avslappet i ditt selskap,sier Daneel Foyer.
I SAMTALE: - Når du viser dine ""feil"" til andre rundt deg, får dette deg til å virke mer menneskelig i tillegg til at andre føler seg mer avslappet i ditt selskap,sier Daneel Foyer. Foto: FOTO: Stockphoto.com.
Sist oppdatert
ØYEKONTAKT: Noe av det viktigste å huske på i samtale med andre er øyekontakt, uten å stirre.
ØYEKONTAKT: Noe av det viktigste å huske på i samtale med andre er øyekontakt, uten å stirre. Foto: FOTO: Stockphoto.com.

- Kroppsspråk har stor betydning for måten vi kommuniserer på, men det kommer også an på situasjonen man befinner seg i. I forhold til følelser og holdning kan man si at kroppsspråket betyr cirka 70 prosent for kommunikasjonen, mens tonefallet betyr cirka 90 prosent for kommunikasjonen, sier kroppsspråksekspert Live Bressendorf Lindseth til Kvinneguiden.no.

Øyekontakt viktigst

Som en av Norges fremste eksperter innen non-verbal kommunikasjon, har hun de siste ukene jobbet tett på 22.juli-rettssaken og analysert Anders Behring Breiviks kroppsspråk.

Bressendorf Lindseth forteller at kroppsspråket kan avsløre svært mye om en selv som person, men det kan også skape en hel del misforståelser for menneskene rundt deg;

- Om man er usikker på seg selv og nervøs, kan man kan bli oppfattet som innadvendt og lite sosial. Det er ikke alltid at dette vises i ansiktet ditt, men sjenerte mennesker ser gjerne en del ned eller opp i samtale med andre, sier hun.

Eksperten mener at noe av det aller viktigste er å passe på å ha jevnlig øyekontakt i samtale med andre, selv om du er sjenert eller usikker på deg selv.

- Lær deg å holde øyekontakten, det er viktig. Forsøk også å være med i samtaler og engasjere deg. Du bør ta den jobben der, sette deg selv i et godt humør og tenke over hva du ønsker å oppnå i den samtalen, sier hun.

For dersom du er sammen med nye mennesker, enten i en vennegjeng, på jobb eller i en klubb, blir du helt nødt til å gjøre en ekstra innsats om du ønsker at andre skal like deg, eller i det minste forstå hvem du egentlig er.

- Vil du fremstå som sympatisk og genuin i andres øyne, bør du sørge for å sette deg selv i et vennlig og velvillig modus, ellers vil du bli gjennomskuet. Du må vise at du klarer å lytte og at du er engasjert i det som blir sagt. Det gjør du blant annet gjennom å ha øyekontakt, sier hun.

Ta testen

Smiling er sosial smøring som hjelper dere begge å slappe av.

Kroppsspråksekspert og hypnotisør Daneel Foyer mener at selv om det er vanskelig å gi eksakte tall for hvor mye kroppsspråket har å si for kommunikasjonen, er det ingen tvil om at kroppsspråk er veldig viktig for hvordan andre bedømmer oss og hva vi sier.

- For en enkel test hjemme, kan du prøve å fortelle partneren din at du elsker ham mens du lener deg bort fra ham og unngår øyekontakt. Beskjeden fra kroppen vår er vanligvis tydeligere enn de som kommer fra munnen vår, sier Foyer til Kvinneguiden.no.

Eksperten mener at den beste måten å vise en genuin omsorg for andre på er å uttrykke reell interesse for den personen man snakker med. Også Foyer fremhever øyekontakt, spesielt når du lytter;

- Å skape direkte øyekontakt når du snakker kan virke intenst eller aggressivt, så pass på ikke å stirre. Men øyekontakt når du lytter til personen du prater med, forteller at du bryr deg om hva de sier og at de har din oppmerksomhet, forteller Foyer.

- Det er også lurt å smile og lene deg litt mot personen du prater med. Alle liker å prate om seg selv, og en veldig god måte å skape et positivt inntrykk er å stille spørsmål om personen man prater med, istedet for å si altfor mye om seg selv, sier Foyer og kommer med et fiffig eksempel;

- Et morsomt fenomen er at mennesker som du gir tre komplimenter til i løpet av fem minutter, faktisk vil huske deg som høyere, yngre og tynnere!

Sympati for nervøsitet

Daneel Foyer mener at usikkerhet og nervøsitet som regel er et mye større problem for personen som kjenner på dette enn personen hun eller han prater til.

Positivt kroppsspråk

Ønsker du å kommunisere på en klar og tydelig måte og samtidig være en god samtalepartner, kan dette være gode tips:

1. Hold øyekontakt, men ikke stirr.

2. Vær ærlig, særlig hvis du er ukomfortabel.

3. Sørg for å ikke signalisere noe annet med kroppen enn det du sier. Ikke si at du er enig mens du rister på hodet, for eksempel. Ikke hold armene i kors hvis du vil vise at du er glad.

4. Ha en åpen kroppsholdning.

5. Se engasjert ut, mange styrker sin troverdighet dersom de gestikulerer litt.

6. Still spørsmål og sørg for at temaene dere snakker om interesserer samtalepartneren din og ikke bare deg.

7. Smil ofte, særlig når du hilser på folk. Det vil se falskt ut om du smiler hele tiden, men et raskt og stort smil som dekker hele ansiktet ditt, kan vare et lite sekund og få begge til å føle seg komfortable.

8. Lær å gi og ta i mot komplimenter. Vi er ofte redd for at folk ikke skal tro oss, men om du ser noe du virkelig liker ved en person, fortell det!

9. Ikke lat som om du er superselvsikker. Om du virkelig var det, ville faktisk folk likt deg dårligere. Du ville kanskje syntes det var lettere å snakke med andre, men de ville gjerne oppfattet deg som arrogant.

10. Bruk stemmen din og ikke momle ord slik at de blir borte på veien.

11. Vis at du lytter ved å for eksempel gi et nikk eller smil av og til. Man kan også bruke såkalt holdningsekko ved at man synkroniserer kroppsspråket med den man prater med.

12. Vær oppmerksom på at man også signaliserer ubevisst kroppsspråk.

13. Ignorer mobilen om du får sms eller telefon, du kan alltids svare senere.

(Tips fra Live Bressendorf Lindseth, Daneel Foyer og Dag Ahlgren Smitt.)

- Usikre mennesker tror vanligvis at de har gjort et mye dårligere førsteinntrykk enn de i realiteten har gjort. Nerver kan få personer til å bli stille og distante. Dette kan derimot leses som avvisende av andre, sier hypnotisøren.

Han mener gode måter å unngå å virke avvisende på, er å sørge for å se folk i øynene når de snakker. Utrygghet gjør det vanskelig å se andre i øynene når man snakker, men prøv å fokusere på øyekontakten når du lytter, og ikke glem å smile.

- Det er spesielt viktig når du hilser, for smiling er sosial smøring som hjelper dere begge å slappe av, sier hypnotisøren.

For å unngå misforståelsen fra andre om at man er usympatisk og negativ når man egentlig bare er nervøs, mener Foyer at det handler om én ting - ærlighet.

- Problemet med misforståtte never eller usikkerhet bunner ut i at folk forsøker å skjule at de er nervøse istedet for å være ærlig. Når du kjenner at du blir varm, begynner å stamme eller ikke vet hva du skal si, er det smart å se på personen du prater med og for eksempel si: "jeg er litt nervøs nå", sier Foyer og understreker:

- Folk liker personer som er nervøse. Negative assosiasjoner er mye mer knyttet til arroganse. Det er veldig mange mennesker som prøver å bekjempe nerver gjennom å bruke "selvtillitsteknikker" som i stedet kan kommunisere arroganse og faktisk få de til å virke usympatisk og negative i andre øyne, sier han.

Eksperten mener at folk vanligvis ikke er komfortable når de snakker med veldig selvsikre, morsomme og vakre mennesker;

- Disse menneskene får oss nemlig til å føle oss usikre, kjedelige og stygge. Når du viser dine "feil" til andre rundt deg, får dette deg til å virke mer menneskelig i tillegg til at de føler seg mer avslappet i ditt selskap, sier han.

- Hils på jobb

Dag Ahlgren Smitt, coach, mentor og daglig leder ved 1til1coach, forteller at mye av kroppsspråket vårt er også ubevisst.

- Og her gjelder det å slappe av, være seg selv og tenke på at man skal ha fokus på den eller de man kommuniserer med. Jeg er bevisst på mitt eget kroppsspråk hele tiden og tenker at jeg må holde øyekontakt, men ikke stirre. Jeg må holde hendene i ro, og ha hele mitt fokus på personen foran meg. Jeg må nikke anerkjennende og vise at jeg følger med. Og jeg må ignore at skjermen på telefonen lyser når den ringer, sier han.

Ahlgren Smitt mener at det ofte bare skal noen helt enkle grep til for å få kollegaer eller perifere bekjente til å like deg, eller i det minste oppfatte deg som sympatisk og genuin;

- I jobbsammenheng kan enkle fakter som å hilse om morgenen være viktig. Eller at man har øyekontakt, og kanskje også smiler, når man møter kolleger i gangene. Om man kommer inn i et rom og lar blikket møte de som er til stede, er man på god vei til å utstråle en "sympatisk person" som "ser" andre, sier coachen.

Han nevner også at det kan være vanskelig å jobbe et sted hvor det er sjefen som er den usikre personen i gjengen.

- Om man er en sjef som er usikker, så kan dette ha negative effekter. Her vil medarbeiderne oppfatte det ubevisste kroppsspråket til sjefen. Om den dårlige selvtilliten hos en leder fører til beslutningsvegring, så kan denne personen også bli oppfattet som svak. Dårlig gjennomtenkt kroppsspråk kan få en kompetent person til å fremstå uprofesjonell, sier Ahlgren Smitt.

Mislykket suksess

Daneel Foyer mener at selv om man kan føle at man har prestert svært dårlig, kan dette virke helt annerledes i andres øyne. Han eksemplifiserer med en historie som en av hans klienter fortalte ham nylig;

- Hun kom til meg fordi hun hadde prestasjonsangst. Hun holdt et foredrag foran mange mennesker sammen med en mannlig kollega. Han var avslappet og snakket rolig og lett. Han gjorde en svært god jobb, men min klients stemme skalv under hele foredraget og hendene dirret så mye at papirene hun holdt ristet så høyt at alle kunne høre det. Kollegaen hennes fikk høflig applaus og folk ga han gode tilbakemeldinger. Hun fikk derimot stående applaus og gjennom resten av kvelden fikk hun høre fra flere at hun gjorde en fantastisk jobb.

Foyer forteller at tilhørerne kunne se at hun var nervøs, men at de samtidig så at hun klarte det uansett.

- Og dette gjorde foredraget hennes mye mer imponerende i tilhørernes øyne enn hennes mannlige kollega, selv om han også var flink.

Les også:

Dette gjør deg upopulær på jobb

Derfor bør du ikke jobbe overtid

Få folk til å like deg

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også